Beneficiile psihologice ale taberelor pentru copii
0De multe ori parintii sunt rezervati in ceea ce priveste ideea trimiterii copilului in tabara de vara. Prima astfel de experienta este cea mai dificila pentru parinte pentru ca este traita ca o experienta aducatoare de neliniste.
Parintele devine anxios la gandul ca pentru o perioada, chiar si de scurta durata, nu va avea copilul sub observatie, manifestand stari contradictorii de dor, neliniste, agitatie sau ingrijorare. In astfel de situatii parintii ar trebui sa tina cont de beneficiile pe care le aduc astfel de experiente in formarea si dezvoltarea personalitatii copilului.
Desprinderea de parinti, chiar si pentru o perioada scruta de timp, cu prilejul plecarii in tabara de vara, aduce o serie de aspecte pozitive in dezvoltarea psiho-sociala a copilului. Odata cu debutul scolii, in jurul varstei de sapte ani, copilul este pregatit pentru integrarea in plan social. Aceasta etapa de varsta este marcata de nevoia copilului de a initia noi relatii in plan social, de a-si face noi prieteni, de a comunica cu acestia si de a dezvolta proiecte personale in afara caminului.
In acest context, tabara sau excursiile cu colegii si prietenii reprezinta un mijloc potrivit pentru a aduce anumite schimbari pozitive in viata copilului.
- Copilul invata sa respecte anumite reguli si norme de conduita in plan social. Acesta descopera cum sa se comporte in functie de nevoile si regulile grupului, se adapteaza normelor impuse de conducatorul grupului, profesor, coordonator sau pedagog, respecta anumite reguli legate de program, alimentatie sau igiena. In acest context, respectarea unui program colectiv are o influenta pozitiva asupra copilului, disciplinandu-l in acord cu nevoile grupului. Copilul se va disciplina intr-un context pozitiv, iar acest aspect va usura sarcinile parintilor sau ale celorlalte persoane implicate in procesul educational. Din perspectiva dezvoltarii ulterioare a viitorului adult, capacitatea de adaptare la norme si reguli cu caracter social reprezinta un atu in favoarea persoanei in cauza.
- Copilul va stabili relatii sociale noi, va interactiona cu alti copii de varsta lui, se va implica in activitati recreative comune, sub forma de jocuri sau sarcini de grup, se va deschide catre alte persoane si va invata sa functioneze la nivel social. Tabara exercita o influenta pozitiva asupra personalitatii copilului. O astfel de experienta reprezinta cadrul perfect pentru a-si face noi prieteni, pentru a isi pune in valoare personalitatea in cadrul grupului. In tabere se organizeaza jocuri si activitati pe echipe, activitati care au rolul de a ajuta copilul sa descopere si sa respecte munca in echipa, spiritul de grup si obiectivele comune. Interactiunea cu alte persoane stimuleaza atat inteligenta emotionala, cat si inteligenta sociala, ajutand copilul sa se exprime cu lejeritate, sa isi comunice trairile si sa se adapteze colectivului din care face parte.
- Experienta unei tabere de vara reprezinta contextul ideal pentru a isi dezvolta nevoia de autonomie fata de parinti. Dupa varsta de sapte ani copilul isi doreste sa se simta valorizat, sa fie implicat in decizii, la fel ca un adult, manifestandu-se nevoia de autonomie fata de parinti. Copiii manifesta initiativa in demararea de proiecte personale, initieaza relatii noi, vor sa isi petreaca timpul liber si altfel decat in compania parintilor, cauta jocurile in care exploreaza cadrul social si vor sa se simta liberi, evadand de sub aripa ocrotitoare a parintilor.
Psihoterapeut Andreas Hniatiuc