Complexele la adolescenti
0Perioada adolescentei este o etapa speciala in decursul existentei noastre intrucat aceasta etapa este o perioada de trecerea de la copilarie la varsta adulta. Adolescenta este o perioada marcata de transformari majore in plan hormonal, comportamental, emotional, cognitiv si social.
Dificultatea acestei etape este data de ritmul accelerat al schimbarilor in care tanarul este implicat. Adolescenta este o perioada de tranzitie, de la perioada pubertara la perioada adulta. Varsta la care debuteaza acesta perioada de tranzitie este variabila, de la persoana la persoana si depinde de o serie de factori. Perioada adolescentei incepe undeva in jurul varstei de 11-12 ani si se incheie pe undeva in jurul varstei de 19-20 de ani.
Devenind constient de ceea ce este, atat in plan fizic, cat si mental, adolescentul incepe se se raporteze la lumea din jur, sa se compare cu ceilalti, observand ce are in raport cu altii sau ce ii lipsete in raport cu ceilalti. Discrepanta dintre felul in care se percepe si felul in care este perceput de ceilalti, dintre felul in care este si felul in care isi doreasca sa ajunga trezeste in el o serie de conflicte, tensiuni sau frustrari, resimtite adesea sub ceea ce numim generic “complexe”.
In planul dezvoltarii fizice si hormonale principalele complexe pe care adolescentii le au sunt cauzate de transformarile fizice la care sunt supusi. Fetele in general sunt complexate de forma sanilor, a inaltimii sau a greutatii, a cosurilor sau a posturii. Ele se raporteaza la celelalte fete de varsta lor, percep diferentele existente si acorda o interpretare negativa propriei persoane. La baieti, principala sursa a conflictelor interioare este data de ritmul de nivelul dezvoltarii fizice, unii transformandu-se mai repede si mai evident la nivelul musculaurii si osaturii, dar mai ales de pilozitatea de pe corp si de timbrul vocii. Toti isi contureaza o imagine de sine perfecta, pe care isi propun sa o atinga, orientandu-se mai ales dupa repere de ordin fizic, se raporteaza la aceasta comparand-o cu felul in care arata si resimt diferenta sub forma complexelor. Ceea ce trebuie sa stie adolescentii este faptul ca felul in care se simt este mai important decat felul in care arata, pentru ca procesul transformarilor de ordin fizic este unul continuu, insotindu-ne pe tot parcursul vietii. Este important sa acordam interes felului in care aratam, dar acest aspect nu este esential pentru a asigura toate celelalte nevoi ale vietii, in timp ce starea de bine, echilibrul interior si calitatea relatiilor cu ceilalti poate asigura premisele reusitei in viata. Este important sa stim sa ne simtim bine cu noi insine si sa ii facem pe altii sa se simta bine in preajma noastra.
In plan emotional adolescentul resimte din plin impactul cu aceasta etapa a vietii. In aceasta etapa a vietii, tanarul descopera alte valente ale sentimentelor si emotiilor, date de interctiunea si interesul pentru persoane de sex opus. Iubirea de parinti, de frati, de prieteni sau de sine este intregita de iubirea pentru o persoana de sex opus. Acum adolescentul descopera acea misterioasa stare care transforma totul in jur, este orientat catre comportamente cu caracter erotic-seductiv, incearca sa descopere ce este in spatele trairilor sale emotionale si isi canalizeaza emotiile catre persoana care ii starneste interes. Dificultatea acestei situatii este data de faptul ca adolescentul nu stie cum sa isi exprime sentimentele. De multe ori, de teama de a nu fi refuzat de persoana admirata, refuza sa isi comunice trairile, trezind in sine o serie de tensiuni sau complexe. De asemenea, fiind o etapa a tatonarilor si a cunoasterii, relatiile se consuma mult mai repede, adolescentii sunt oscilanti in trairi, nu au o constanta in manifestarea emotiilor, fapt ce trezeste tensiuni in plan intern. Tot in aceasta perioada, adolescentii intra in competitie pentru cucerirea persoanei de care se simt atrasi. Este posibil ca o persoana sa fie refuzata, in timp ce alta este acceptata, ceea ce ii va trezi primului semne de intrebare, sentimente de culpabilitate sau inutilitate. Este important ca adolescentii sa isi mentina echilibrul, sa ramana consecventi in ceea ce simt, sa invete sa isi exprime emotiile, sa isi comunice trairile si sa fie orientati catre comportamente pozitive.
In plan comportamental adultul in devenire, trebuie sa achizitioneze noi comportamente si valori precum echilibrul, responsabilitatea, implicarea in proiecte scolare sau de timp liber, isi orienteaza interesul spre viitoarea cariera, studiul si preocuparile sociale iau locul unor activitati sau comportamente specifice copilariei. Jocurile si activitatile in care este acum implicat au rolul de a il maturiza din punct de vedere psiho-social, unii reusind sa parcurca mai repede acest drum am maturizarii, altii ramanand in urma. Frecvent succesul la aceasta varsta este dat de gradul de maturitate de care adolescentii dau dovada. In aceasta etapa, adolescentii se orienteaza asupra unor comportamente mature si responsabile, specifice adultului, dar acest flux al transformarilor are un ritm variabil, de la persoana la persoana. Cei care sunt mai copilarosi si se desprind mai greu de comportamentele specifice copilariei, depasind mai greu aceasta perioada se simt inferiori celor care se maturizeaza mai repede, darn u ar trebui sa isi faca probleme, intrucat, procesul maturizarii ne atinge pe toti, mai devreme sau mai tarziu, in functie de experientele de viata.
In plan social dificultatile sunt marcate schimbarea statutului si rolului pe care adolescentul le imbraca. In aceasta etapa, adolescentul resimte spiritul de competitie in raport cu altii. Este o perioada in care tinerii isi propun sa isi dezvolte reteaua de cunostinte si prieteni, fac alegeri, in primul rand de ordin cantitativ, pentru a se simti intergrati intr-o colectivitate si isi dezvolta spiritul de competitie cu ceilalti. Acest comportament este precursorul competitiei de ordin professional, in care viitorul adult va fi angrenat mai tarziu. Adolescentul dezvolta anumite complexe de inferioritate in raport cu ceilalti tineri de varsta lui, cauzate de ritmul si nivelul achizitiilor pentru acesta etapa de viata. Competitia in care tinerii intra, raportata la diverse aspecte ale lumii reale cum ar fi numarul de prieteni, experientele de timp liber, bunurile si achizitiile materiale pe care tanarul si le doreste, gradul de succes in cadrul unei colectivitati, recompensele si aprecierile celorlalti ( profesori, rude, prieteni, familie) precum si calitatea relatiilor cu persoanele de sex opus reprezinta motive reale ale frustrarii adolescentilor. In acest context, tinerii ar trebui sa stie ca asa cum copiii invata sa vorbeasca sau sa mearga la varste diferite, tot asa si ei vor achizitiona anumite comportamente in ritmul lor. Mai devreme sau mai tarziu, toata lumea va stabili o relatie cu o persoana de sex opus, toata lumea va avea numite beneficii sociale, toti stabilim relatii de prietenie deci nu avem de-a face cu o competitie cu un termen limita de predare ci intram intr-un sistem in care trebuie pus accentual pe calitate si nu pe cantitate. Adolescentul trebuie sa se orienteze asupra nevoilor viitorului adult, dezvoltandu-si o retea sociala in care sa se simta bine, asigurandu-si o cariera care sa raspunda nevoilor sale reale si cautand in permanenta modele de actiune care sa ii asigure succesul in viata!
Material publicat in https://www.starjunior.ro/