Cosmarul injectiilor: cum explica psihologii tripanofobia, frica de ace. „Parintii ameninta copiii ca, daca nu sunt cuminti, vine doctorul cu seringa“
0Mai frecventa la copii, dar prezenta si la adulti, frica extrema de ace si de injectii este o fobie pe care psihologii o explica din mai multe perspective. Lasata netratata, se poate agrava in timp si poate cauza dificultati in dezvoltarea personala. Acul si seringa le declanseaza copiilor crize greu de stapanit. Intra panica, tipa, plang si se agata cu disperare de orice pretext pentru a evita intepatura. Dar nu doar copii manifesta o frica extrema de ace si injectii. Tripanofobia este o fobie intalnita si in randul adultilor.
Aceasta frica poate fi inteleasa si explicata din mai multe perspective
“O practica educativa neadecvata fixeaza frica si anxietatea, induce credinta ca injectia face parte dintr-un proces dureros si dezagreabil. In multe situatii, frica este utilizata de persoanele implicate in cresterea copilului ca metoda de educatie si normare a comportamentului (daca nu esti cuminte, te ducem la doctor si-ti face injectie, daca nu-ti iei bluza pe tine, racesti si vine doctorul sa-ti faca injectii)”, explica, pentru Adevarul, psihologul Ionut Ghiugan.
Exista si situatii in care injectia este asociata de copil sau de adult cu urmarea unui tratament medical care implica suferinta fizica si emotionala.
“Frica reprezinta cel mai performant mecanism de aparare, iar atunci când se instaleaza intr-o forma intensa, persoana asociaza evenimentul evaluat ca periculos cu toate elemetele prezente in acel context (oameni, locuri, obiecte, cuvinte, imagini)”, mai spune psihologul.
Aceeasi fobie poate fi si rezultatul unui proces evolutiv al speciei, transmis la nivel genetic.
“Frica de obiecte ascutite (ace, lame de cutit, etc.) are un caracter adaptativ si tine de supravietuire, prin aceasta reactie emotionala intensa evitandu-se pericolul de accidentare sau ranire. Ranile provocate de obiecte ascutite au fost intodeauna evaluate de oameni ca fiind foarte periculoase, pierderea de sange fiind o cauza importanta a decesului in lunga istorie evolutiva a speciei umane”, mai spune psihologul Ionut Ghiugan.
Cum convingem, totusi, copilul sa faca injectia. Este bine ca micutul care trebuie sa suporte intepatura sa fie pregatit dinainte pentru injectie. Parintii sau apropiatii ii pot spune la ce ar trebui sa se astepte.
”In niciun caz copilul nu trebuie mintit in legatura cu ceea ce va simti. Ii putem spune ca doare, dar foarte putin, si ca trece repede. Este normal sa fie speriat si sa planga, dar daca este incurajat sa fie calm, poate accepta mai usor intepatura. De asemenea, este important ca parintii sa-si pastreze calmul in fata copilului, astfel incât micutul sa nu preia din anxietatea parintelui si sa se sperie si mai tare. In cazul fobiei manifestate de adulti, in functie de intensitatea fricii, ar putea fi nevoie de ajutorul unui psiholog, pentru ca, lasata netratata, aceasta fobie se poate agrava in timp si poate cauza dificultati in viata de zi cu zi“, mai spune Ionut Ghiugan.
Articol publicat în: www.advarul.ro