Cu alegerile la psiholog
0
Alegeri prezidentiale 2014. Care este proportia dintre rational si irational? Ce a mobilizat, de fapt, masele? Farmecul, persuasiunea si abilitatea de a produce iluzii, crearea sentimentului de securitate, confuzia dintre dorinta si realitate, dovezile palpabile. Sunt cateva elemente de seductie, intalnite in orice campanie electorala. La ce am asistat, de fapt, dincolo de convingeri politice?
Logica votului negativ
Daca am vorbit pana acum de erori stilistice in comunicare, de elemente ilogice precum stereotipul, de elemente emotionale, ei bine, un alt element puternic emotional, dar logic, a determinat castigarea alegerilor.
„Votul negativ nu este un vot ilogic. El vine din partea unui public care a constatat ca nu are motive de incredere intr-o persoana care a mintit. S-a votat la nervi. Este o situatie comparabila cu ce a patit Basescu atunci cand a vrut sa-l dea afara pe Arafat, ceea ce a avut un efect declansator pentru furia celor care au iesit atunci in strada, ceea ce l-a costat un guvern”, a precizat Toma.
Pe un fond incarcat emotional si tensionat, s-au derulat evenimente majore care au mobilizat electoratul neinregimentat politic, ne-a explicat si psihologul Ionut Ghiugan.
„Campania electorala a candidatului Victor Ponta a fost o campanie bazata pe emotii negative si manipulare – inducerea fricii si atacarea adversarului inclusiv in sfera vietii personale (omul lui Basescu care taie pensii si salarii, strainul care vine sa ne ia tara, omul incomplet care nu poate avea copii etc.), a reactivat in imaginea mentalului colectiv fantomele trecutului totalitar. Candidatul Klaus Iohannis a adoptat o strategie diferita. Lipsa de experienta politica, stilul greoi de comunicare au construit imaginea unui om obisnuit care nu este pervertit la politicianismul de Dambovita. Aceasta imagine a avut rolul de a contrasta si a scoate in evidenta stilul agresiv, dezinteresat si autosuficient al candidatului Victor Ponta”, a explicat Ghiugan pentru Q Magazine.
In acelasi timp, spune psihologul, organizarea defectuoasa a alegerilor din diaspora a transmis un semnal puternic in tara si a mobilizat electoratul pentru Klaus Iohannis. Un rol major l-a avut mediul online, care a transmis imagini ale cozilor imense de la ambasade, precum si reactiile emotionale ale oamenilor care au asteptat multe ore pentru a vota.
Lectia alegerilor din noiembrie 2014
„Lectia alegerilor din noiembrie 2014 ar trebui invatata de politicianul roman. Construirea unei campanii electorale bazate pe manipulare si frica nu poate influenta semnificativ decat categoria oamenilor vulnerabili – oameni lipsiti de informatie, pensionarii, oamenii saraci sau dependenti de ajutorul primit din partea statului, in timp ce alte categorii sociale importante se vor simti amenintate si in nesiguranta si se vor mobiliza semnificativ pentru a schimba aceasta stare de fapt”, a mai precizat Ghiugan.
„Publicul nu mai inghite discursul populist. Ponta a scos pe taraba cadouri pentru pensionari, universitati, Armata, Biserica, a mers la romanii din Cernauti, toate valorile care sunt in topul amorului romanesc si al increderii romanilor au fost abordate. Armata si Biserica sunt pe primele locuri la incredere. Iohannis a zis pe gura niste lucruri populiste si a facut apel la putinul lucru pe care l-a realizat, Sibiul, spre deosebire de avalansa de promisiuni si butonari pe sensibilitatile populare pe care le-a utilizat Ponta, cu efect enorm”, a conchis Mircea Toma.
Articol publicat în Revista Q Magazine
Citeste mai mult: qmagazine.ro