Cum apare si cum se trateaza acrofobia, frica de inaltime
0Frica de inaltime este un instinct natural, o emotie fireasca prin intermediul careia oamenii au invatat sa se adapteze situatiilor periculoase de viata. La unele persoane, ea se manifesta irational si intr-un grad mai ridicat. Acrofobia este una dintre cele mai comune fobii. Multe dintre fricile noastre au un caracter adaptativ, unele dintre acestea fiind dobândite prin invatare.
Cand temerile sunt insa irationale si capata forme extreme, atunci pot fi catalogate drept fobii
“Teama de inaltime ascunde, de multe ori, traume la nivel emotional sau asocieri pe care persoana le face la nivel inconstient, in legatura cu anumite experiente anterioare de viata. Persoanele in cauza construiesc scenarii catastrofale in legatura cu anumite situatii in care se afla la inaltime (zbor cu avionul, plimbare cu telecabina, trecere a unui pod, plasarea in anumite zone aflate la inaltime – terasa, balcon, lift exterior etc). Sentimentul puternic de disconfort resimtit de catre persoanele in cauza este declansat de iminenta pierderii controlului in situatia respectiva. Simptomele acestei manifestari se regasesc atât in plan somatic (palpitatii, tremur, hiper-ventilatie, dureri musculare), cât si in plan emotional (agitatie, iritabilitate, nervozitate, anxietate intensa)”, explica, pentru Adevarul, psihoterapeutul Andreas Hniatiuc.
Atunci cand teama de inaltime provoaca persoanei care o manifesta un stres semnificativ, pana la suferinta, vorbim deja de acrofobie.
Cand se recomanda interventia terapeutica
“Teama de inaltime nu ridica probleme deosebite, in sensul ca este o emotie care poate fi fireasca, atata vreme cat nu afecteaza functionarea individului in sfera personala sau profesionala. Atunci cand persoana in cauza isi modifica comportamentul, neglijand anumite prioritati din sfera personala sau profesionala, teama de inaltime capata un caracter dezadaptativ, influentand in mod negativ buna functionare a individului. In astfel de situatii, se recomanda interventia terapeutica, de specialitate”, mai spune psihoterapeutul Andreas Hniatiuc.
Neincrederea in propriul simt al echilibrului, senzatia de clatinare, insotita de transpiratie si palpitatii ajung sa-I blocheze pe cel care sufera de acrofobie. Teama extrema, chiar daca este irationala, poate provoca un atac de panica, iar persoanele suferinde ajung in situatia de a nu mai reusi sa coboare in siguranta din punctul aflat la inaltime. Tocmai din aceste motive, acrofobia nu trebuie ignorata.
Cu ajutor din partea unui psisihoterapeut, frica extrema de inaltime poate fi depasita. “Cu ajutorul psihoterapiei, persoana va invata sa constientizeze mecanismele functionale ale fricii, depasind contextul problematic, prin adoptarea de noi comportamente”, mai spune Andreas Hniatiuc.
Articol publicat în: www.adevarul.ro