Cum ne impiedica frica de singuratate sa ducem o viata normala
0
Fiecare dintre noi are temerile sale, mai mari sau mai mici, de a ramane singur. Atunci cand aceasta frica devine persistenta, necontrolabila, echilibrul nostru emotional e dat peste cap. La fel si functionarea noastra in plan personal si social. Starea patologica caracterizata prin frica de singuratate este numita de psihologi monofobie sau autofobie. Teama la gandul de a fi lasat singur este traita diferit de la caz la caz. Sunt persoane pentru care aceasta frica este aproape paralizanta. Si nu este vorba despre un moft, ci despre o tulburare mentala ce produce simptome fiziologice si emotionale intense.
Cei care sufera de monofobie au o permanenta frica de a nu fi iubiti, motiv pentru care se agata de relatii care nu functioneaza, sacrificandu-si echilibrul emotional.
“Monofobia transforma relatiile personale, in relatii de dependenta sau subordonare. Deciziile referitoare la actvitatea de cuplu sunt luate dupa criterii influentate in special de teama de a ramane singuri. Situatiile evaluate ca putand sa duca la ruperea relatiei provoaca in cazul celor care sufera de aceasta fobie, anxietate si atacuri de panica”, explic, pentru Adevarul, psihologul Ionut Ghiugan.
Atacuri de panica si palpitatii
Si nu doar ideea ruperii unei relatii generaza astfel de stari. Sunt oameni care manifesta anxietate extrema, atacuri de panica si alte reactii emotionale si fizice intense atunci cand raman singure intr-o camera. Persoane care au nevoie in permanenta de un insotitor din cauza spaimei nefondate ca sunt in pericol daca nu se afla langa o alta persoana. In momentul in care autofobii percep riscul ca raman singuri, manifesta simptome precum: accelerarea respiratiei si a batailor inimii, palpitatii, presiune in zona toracica. transpiratie, greata, ameteli, vertijuri si senzatia pierderii echilibrului.
Rezolvarea acestei tulburari nu vine de la sine, ci din ajutorul de specialitate: terapie si medicatie. Prima solutie, pentru a ajuta persoana autofoba sa-si descopere cauzele tulburarii si sa–si schimbe reactiile la impactul cu declansatorul temerilor, iar cea de-a doua, pentru calmarea senzatiei de frica.
Articol publicat în: www.adevarul.ro