De ce barbatul analizeaza viitoarea partenera de la gat in jos
0Chiar daca suntem tentati sa credem ca deciziile noastre sunt controlate constient si voluntar, lucrurile nu stau chiar asa, mai ales atunci cand vorbim despre sexualitate si comportamentul sexual. Zonele sexualitatii se activeaza in creierul barbatului la evaluarea pozitiva a anumitor aspecte, diferite de cele pe care le evalueaza femeia in perspective identice.
Hormonii joaca un rol esential in activarea si ghidarea comportamentului in plan sexual, social si relational. Hormonii masculini (testosteronul) si cei feminini (estrogenul) actioneaza in mod specific si determina comportamente diferite atunci cand vine vorba de sexualitate. In momentul in care barbatul intalneste o femeie se concentreaza pe aspecte de ordin fizic.
Ce evalueaza barbatul.Constient sau nu, barbatul isi orienteaza privirea de la gat in jos. Analizeaza sanii, posteriorul si/sau picioarele, iar acest acest comportamant este suficient pentru a activa zona sexualitatii din creierul masculin.
“O simpla privire aruncata acestor aspecte, determina o descarcare masiva de testosteron, barbatul fiind astfel pregatit pentru a intra intr-o relatie sexuala cu o posibila partenera. Pentru a stabili o relatie de durata, barbatul evalueaza alte doua aspecte importante: sanatatea si fidelitatea partenerei. Aceste aspecte evaluate ulterior sunt importante pentru barbat din perspectiva ereditatii, a trasmiterii propriilor gene”, explica, pentru Adevarul, psihologul Ionut Ghiugan.
Femeia analizeaza alte aspecte
Doamnele si domnisoarele se orienteaza in mod opus, analizand barbatul de la gat in sus.
„Aspectele ce tin de fizionomie (privirea, zambetul, barbia) sunt primele care activeaza interesul si dorinta de relatie. Ulterior, sunt evaluate aspecte de ordin fizic, dar la un mod mai general (constitutia corporala, inaltime etc.). Aceasta prima evaluare nu este suficienta pentru ca femeia sa intre intr-o relatie de durata. Alte doua aspecte vor cantari decisiv in luarea acestei decizii: personalitatea barbatului si puterea acestuia. Prin personalitate intelegem prezenta trasaturilor masculine (siguranta de sine, agresivitate, control al emotiilor etc.), iar prin putere – capacitatea barbatului de a urca pe scara sociala si a genera resurse necesare intretinerii unei familii”, mai spune psihologul Ionut Ghiugan.
Practic, in relatii de lunga durata, barbatii obtin mai multe avantaje din imbunatatirea personalitatii si sporirea capacitatii de a genera resurse financiare, decat prin concentrarea pe aspecte de ordin fizic sau prin imbunatatirea performantei sexuale.
“Din aceeasi perspectiva, femeile pastreaza relatia de cuplu pe termen lung axandu-se pe elemente ce tin de sanatate si intretinerea aspectelor fizice, precum si mentinerea unui comportamanet sexual activ in relatia de cuplu”, precizeaza Ionut Ghiugan.
Articol publicat în: www.adevarul.ro