De ce ne indragostim online de straini
1In spatiul virtual, dragostea este cu adevarat oarba
Mediul online este un spatiu ideal si facil pentru a comunica cu ceilalti oameni. Usurinta in accesarea relatiilor virtuale reprezinta principalul motiv pentru care oamenii prefera contactul social mediat prin tehnologie, in detrimentul relatiilor interumane directe, fata in fata. In spatiul virtual parem si frumosi, si destepti si buni, pentru ca aratam doar ce vrem, cand vrem si cum vrem. Ne construim imaginea de care avem nevoie pentru a castiga aprecierea celor cu care interactionam.
Filtrarea si cosmetizarea imaginii ne fac mai… iubibili
„In spatele ecranului persoana se simte mai securizata emotional, mai dezinhibata si poate selecta cu grija informatiile pe care le transmite interlocutorului virtual. Oamenii se pot indragosti cu usurinta pe internet datorita faptului ca imaginea persoanei la nivel fizic si psihologic este prezentata intr-un mod ideal, pozitiv. Aspectele de ordin fizic si valoric, esentiale pentru a declansa interesul pentru o posibila relatie sunt atent filtrate si cosmetizate virtual. Barierele ce pot aparea in relatia directa, anxietatea sociala, situatiile concrete de viata, motivatia interioara sau deficientele legate de personalitate nu exista”, explica, pentru„ Adevarul“, psihologul Ionut Ghiugan.
Lipsa acestor elemente importante, care pot fi suprinse in interactiune directa, reprezinta principalul motiv pentru care interactiunea online trebuie validata in spatiul fizic si in relatie directa, spun specialistii.
Cand apare dezamagirea
Fie ca se indragostesc de dragul sentimentului, fie ca sunt cu adevarat fascinati de profilul virtual al persoanei, dragostea pentru cei care stabilesc relatii in mediul virtual poate fi una cu adevarat reala. Dezamagirea poate aparea cand cel indragostit descopera ca persoana din spatele imaginii care l-a fascinat e cu totul altfel decat varianta virtuala.
„Fara acest demers esential, oamenii vor cunoaste doar parti din alti oameni, iar atunci cand vor descoperi intregul, deceptia si suferinta vor urma in mod inevitabil. Din aceasta perspectiva, dragostea on-line, in afara relatiei directe, poate fi toxica si neadaptativa pentru personalitatile in formare (adolescenti si tineri) sau imature emotional”, mai spune renumitul psiholog. “Esecul repetat de a stabili o relatie emotionala on-line, poate contribui semnificativ la mentinerea unei imagini de sine neadecvate, despre propria persoana si valoarea sa umana”, mai spune Ionut Ghiugan.
Articol publicat în: www.adevarul.ro
Eu cred ca si in relatia directa, nu poti cunoaste o persoana dupa cateva intalniri si poti avea surpriza, placuta sau neplacuta, sa descoperi si alte laturi ale persoanei dorite. Si in viata reala tindem sa prezentam o varianta imbunatatita a noastra, iar defectele le lasam mai la urma cand deja prezentam incredere. Cred ca nu sunt foarte multe deosebiri intre o relatie on-line si o relatie face to face in ceea ce priveste comunicarea, chiar cred ca exista mai multa comunicare in cele on-line.