• La Psiholog
  • Echipa
    • Psiholog Andreas Hniatiuc
    • Psiholog Ionut Ghiugan
  • Servicii
    • Consiliere psihologica
      • Consiliere vocationala si educationala
      • Consiliere si psihoterapie de familie
      • Consiliere si psihoterapie de cuplu
      • Consiliere psihologica pentru copii si adolescenti
    • Psihoterapie Individuala
    • Evaluare clinica si psihodiagnostic copii si adulti
    • Psihologia sportului
    • Avize psihologice
    • Evaluare psihologica pentru autocunoastere si dezvoltare personala
  • Articole
    • Stiri si anunturi
    • Articolele noastre
    • Aparitii media
    • Evaluare psihologica
    • Sfatul psihologului
  • Hipnoterapie si Hipnoza clinica
  • Confidentialitate
  • Contact

La Psiholog

Cabinet de psihologie Bucuresti

  • Articole
  • Noutati
  • Evaluare psihologica
  • Interviul saptamanii
  • Sfatul psihologului
  • Sport

Dezvoltarea competentelor emotionale si sociale la copii

0
  • de psiholog
  • in Articole · Copii
  • — 7 nov., 2012

Un lucru important in viata fiecaruia dintre noi, este felul in care reusim sa stabilim relatii optime interpersonale. In functie de calitatea acestora vom obtine un anumit nivel de satisfactie, implinire si echilibru. Dezvoltarea acestor competente se face treptat in functie de etapa de varsta a copilului si asigura succesul copiilor in viata si la scoala.

1. Dezvoltarea competentelor emotionale:
Competentele emotionale presupun achizitionarea unor deprinderi si comportamente specifice in urmatoarele directii: intelegerea emotiilor, index10expresivitate emotionala, capacitatea de a reactiona adecvat fata de manifestarile emotionale ale celorlalti.
Exprimarea si intelegerea propriilor emotii si a emotiilor celorlalti, de la emotiile primare (bucurie, frica, manie,tristete) la cele mai complexe (mindrie, rusine, vina), constituie competente specifice domeniului emotional. Copilul invata sa le simta, invata sa le exprime si sa le recunoasca.

Dezvoltarea competentelor emotionale in functie de etapele de varsta:
Perioada 0 – 2 ani
Copiii exprima inca de la nastere emotii, de exemplu, un zambet spontan care la 3-6 saptamani se transforma in zambet social. In aceasta perioada exprimarea emotionala se realizeaza cel mai frecvent prin plans.
Principala achizitie din punct de vedere emotional in primele 6 luni de viata este sentimentul de frica; aceasta se manifesta prin frica de persoane straine. La 5-6 luni, copilul este capabil sa distinga persoanele cunoscute de cele necunoscute si pe acestea din urma le respinge intorcand privirea sau refuzand sa fie luat in brate.
In primele 24 de luni, reglarea emotionala se realizeaza prin comportamente de genul suptul degetului sau cautarea suportului din partea adultului (ex. privire, suport fizic).

Perioada 2 – 4 ani
Intre 2 si 4 ani, copiii incep sa vorbeasca despre propriile emotii.
La aceasta varsta identifica si diferentiaza expresiile faciale ale emotiilor de baza (furie, tristete, frica si bucurie). Tot acum copiii manifesta frecvent accese de furie si teama de separare.
Copiii de la 2-4 ani se angajeaza in lupte pentru putere, ceea ce duce, de cele mai multe ori, la aparitia acceselor violente de furie.images6
In aceasta perioada, copiii incep sa inteleaga cauzele emotiilor de baza.
La varsta de 2-4 ani, copiii nu reusesc sa inteleaga ca ceea ce cauzeaza o emotie este interpretarea si evaluarea unui eveniment sau situatii de catre o persoana si nu situatia in sine. Ei pot intelege doar ca evenimentele sunt cele care cauzeaza emotii. Tot in aceasta perioada, copiii apeleaza si la strategii comportamentale de autoreglaj emotional precum cautarea suportului adultilor si cautarea proximitatii (aproprierii) fizice ale adultilor.

Perioada 4 – 5 ani
Identifica si diferentiaza expresiile faciale ale mai multor emotii, precum furie, tristete, bucurie, rusine, mandrie, vina.
Identifica si diferentiaza emotiile si pe baza altor indici decat expresiile faciale, ex. tonul vocii. In aceasta perioada pot categoriza emotiile in pozitive („bune”) sau negative („rele”). Intre 4 si 5 ani, copiii manifesta interes in exploatarea emotiilor celorlalti („mami, de ce plangi?” sau „de ce esti trist, tati?”). Copiii utilizeaza etichete verbale pentru diverse trairi emotionale care se diferentiaza mai greu intre ele. (ex. „nu sunt suparat, sunt ingrijorat”). Evalueaza corect majoritatea emotiilor, insa atribuie cauza emotiilor unor factori externi mai degraba decat unor factori interni; nu inteleg inca faptul ca emotiile sunt cauzate nu de situatiile de viata, ci de interpretarea cognitiva a situatiilor de viata. La aceasta varsta nu pot intelege faptul ca o persoana poate simti doua emotii in acelasi timp (de exemplu, o persoana poate fi trista si furioasa). Intre 4 si 5 ani, copiii incep sa inteleaga impactul pozitiv si/sau negativ al exprimarii diverselor emotii.

Acum incep sa inteleaga si ca acelasi eveniment poate fi o sursa de emotii diferite pentru persoane diferite (de exemplu, castigatorul concursului images67e fericit, iar cel care a pierdut e trist). Sunt capabili sa amane o recompensa imediata, dar mica, pentru o recompensa ulterioara unei activitati, dar mai substantiala (de exemplu, „decat o bomboana acum, mai bine o felie de tort dupa ce aranjez toate jucariile la locul lor”).
Copiii de 4-5 ani tolereaza trairile de frustare care nu au o solutie imediata (de exemplu, daca sunt in autobuz si le este foame pot astepta fara sa se enerveze pana la oprirea autobuzului). E perioada in care interiorizeaza regulile (regulile de comportament in diverse situatii socilale sau pe cele legate de ritualuri de familie) si se supun cu usurinta lor, ceea ce inseamna ca reglarea emotionala se realizeaza mai usor. Copiii incep sa aplice singuri strategii eficiente de reglere emotionala precum: identificerea de solutii adecvate la problemele cu care se confrunta, rationalizarea sau minimanizarea.

De la 5 la 7 ani
Datorita dezvoltarii intense a limbajului, in jurul varstei de 5-7 ani, copiii pot identifica si denumi majoritea emotiilor.
Copiiilor de 5-7 ani nu le plac esecurile si devin critici cu ei insisi; este recomandata stimularea competitivitatii cu ei insisi si nu cu alti copii.
Copiii de aceasta varsta pot manifesta teama de separare cand nu sunt alaturi de persoanele semnificative din viata lor in situatii critice (de exemplu, cand schimba gradinita sau cand dorm in alta parte decat acasa). Cea mai importanta achizitie in aceasta perioada este dezvoltarea empatiei, adica a abilitatii de a fi interesat si de a intelege emotiile celorlalti. Copiii de 5-7 ani incep sa isi formeze simtul moralitatii si intelegimages12 termeni abstracti ca: onestitate, corectitudine, moralitate. In acesta perioada inteleg ca emotiile sunt cauzate NU de evenimentele externe sau de situatii in sine, ci de interpretarea cognitiva a acestora, adica de ceea ce gandim noi despre ele. Copiii de 5-7 ani sunt capabili sa isi elaboreze propriile reguli de reglaj emotional in diverse situatii de joc, de interactiuni sociale si uneori aceste reguli sunt complexe. Desi la aceasta varsta copiii apreciaza prietenii de aceeasi varsta, continua sa apeleze la adulti (mai ales la parinti) pentru ajutor si ghidaj emotiona

2. Dezvoltarea competentelor sociale
Relatiile pe care le stabileste copilul cu ceilalti copii necesita siguranta, receptivitate, disponibilitate si confort emotional. Incetul cu incetul copiii dezvolta abilitati de cooperare, de negociere, de a conduce si a fi condusi, de a lega prietenii, de a-si exprima sentimentele intr-o maniera acceptata social. Relatiile sociale ale copilului cu adultii vizeaza capacitatea copilului de a avea incredere si a interactiona cu usurinta cu acestia, precum si capacitatea lor de a recunoaste diferitele roluri sociale ale acestora.

3. Identificarea nevoilor de dezvoltare a competentelor emotionale si sociale la copil
Inca de le cele mai fragede varste se pot observa diferenete intre copii privind nivelul de dezvoltare a acestor competente. Este foarte important ca parintii si educatorii sa identifice aceste diferente si sa urmeze programe de dezvoltare personala, pentru a reduce aceste diferente.

Evaluarea nivelului de dezvoltare emotional a copilului in functie de varsta, se face avand in vedere urmatoarele aspecte:

Dezvoltarea conceptului de sine
(copilul ar trebui sa fie capabil sa demonstreze cunoasterea insusirilor proprii si sa manifeste satisfactie pentru propriile reusite si incredere in sine)

Dezvoltarea auto-controlului
(copilul ar trebui sa demonstreze responsabilitate personala si sa manifeste independenta in actiunile sale) images11

Dezvoltarea expresivitatii emotionale
(copilul ar trebui sa fie capabil sa recunoasca si sa isi exprime corespunzator emotiile)

Evaluarea nivelului de dezvoltare social al copilului se face avand in vedere urmatoarele aspecte:

Interactiunile cu copiii de varsta apropiata
(copilul trebui sa fie capabil sa stabileasca relatii pozitive si de respect cu copiii de aceeasi varsta sau de varsta apropiata; copilul ar trebui sa poata manifesta empatie fata de copiii cu care interactioneaza)

Interactiunile cu adultii
(copilul ar trebui sa fie capabil sa stabileasca relatii pozitive cu adultii. copilul ar trebui sa fie capabil sa manifeste incredere si respect inimages (6) comunicarea cu adultii din anturajul sau)

Interactiune in grup
(copilul ar trebui sa demonstreze abilitati de cooperare in interactiunile de grup. Copilul ar trebui sa fie capabil sa recunoasca asemanarile si deosebirile dintre oameni. Copilul ar trebui sa fie capabil sa manifeste respect fata de deosebirile dintre oameni)

Programele de dezvoltarea personala pentru copii au un rol important pentru ca:

  • reprezinta un mijloc de a preintampina dereglariile comportamentale si emotionale ulterioare
  • contribuie semnificativ la cresterea capacitatii de adaptare la cerintele scolare
  • dezvoltarea abilitatiilor interpersonal care faciliteaa atingerea sucesului
  • dobandirea unor strategii care faciliteaza adaptarea la situatiile stresante
Share

Etichete: copii

Va recomandam

  • Cum se trateaza copiii care au dificultati de concentrare
  • Inscrieri pentru Grup de dezvoltare pentru copii Inscrieri pentru Grup de dezvoltare pentru copii
  • Interpreteaza desenele copilului tau
  • Adevarul Live: Cele mai bune metode de educare a copiilor: modern vs. traditional

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    • Cele mai citite
    • Articole recente
    • Interpreteaza desenele copilului tau19 septembrie 2011
    • Semnele abuzului asupra copilului1 februarie 2013
    • Disciplinarea pozitiva a copilului24 octombrie 2012
    • Agresivitatea la copii23 august 2012
    • Depresia la copii14 octombrie 2012
    • Sfaturi pentru parinti. Educatia sexuala a copilului.18 iulie 2013
    • Inscrieri pentru Grup de dezvoltare pentru copii6 mai 2011
    • Fobiile la copii. Cauze si tratament.28 mai 2013
    • Bebelusii folosesc tableta inainte sa invete sa vorbeasca: cate ore pe zi ar trebui sa li se permita copiilor accesul la internet?30 octombrie 2013
    • Rolul povestilor si basmelor in educatia copiilor10 septembrie 2013
    • Cum sa-ti pregatesti copilul pentru scoala – Libertatea4 septembrie 2013
    • Cum sa ne educam copiii26 august 2013
    • Sfaturi pentru parinti. Educatia sexuala a copilului.18 iulie 2013
    • Cum imbunatatim relatia cu adolescentii28 iunie 2013
    • Fobiile la copii. Cauze si tratament.28 mai 2013
    • Cand are nevoie copilul de psiholog?14 mai 2013
    • Semnele abuzului asupra copilului1 februarie 2013
    • Rolul animalelor de companie in dezvoltarea socio-emotionala a copilului6 decembrie 2012
  • Articolul precedent Anxietatea generalizata
  • Articolul urmatorul Anxietate – Cauze, simptome si tratament
  • Home
  • Articole
  • Dezvoltarea competentelor emotionale si sociale la copii
  • La Psiholog
  • Echipa
    • Psiholog Andreas Hniatiuc
    • Psiholog Ionut Ghiugan
  • Servicii
    • Consiliere psihologica
      • Consiliere vocationala si educationala
      • Consiliere si psihoterapie de familie
      • Consiliere si psihoterapie de cuplu
      • Consiliere psihologica pentru copii si adolescenti
    • Psihoterapie Individuala
    • Evaluare clinica si psihodiagnostic copii si adulti
    • Psihologia sportului
    • Avize psihologice
    • Evaluare psihologica pentru autocunoastere si dezvoltare personala
  • Articole
    • Stiri si anunturi
    • Articolele noastre
    • Aparitii media
    • Evaluare psihologica
    • Sfatul psihologului
  • Hipnoterapie si Hipnoza clinica
  • Confidentialitate
  • Contact

© 2011-2019 Cabinet de Psihologie - LA PSIHOLOG - Bucuresti

This website uses cookies to provide you with the best browsing experience.

Find out more or adjust your settings.

La Psiholog
Powered by GDPR modul
Prezentare generală a confidențialității

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.

Cookie-urile strict necesare

Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.

Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest sit va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.