Divortul si efectele lui: de cati ani e nevoie pentru o vindecare emotionala completa dupa incheierea unei casnicii
0Comparand situatia de dupa separare cu aceea de dinaintea divortului, studiile pun in evidenta o relatie cauzala intre despartire si deteriorarea starii fizice si psihice a fostilor parteneri. De aceea, divortul este considerat cel de-al doilea eveniment traumatic ca importanta care se poate produce in viata unei persoane, dupa moartea unui copil sau a unui parinte. Partenerul care are initiativa divortului este, de obicei, mai putin afectat, insa, fie ca o recunosc, fie ca nu, ambii parteneri trec printr-o suferinta.
Ruptura produsa de divort aduce cu sine o pierdere importanta legata de dragoste si stabilitate si lasa in urma un stil de viata confortabil si securizat. Din nefericire, multe persoane care experimenteaza aceasta situatie fac tot posibilul sa nege suferinta si sa pretinda ca sunt bine, fara sa cunoasca faptul ca o parte importanta a procesului de adaptare o reprezinta constientizarea acestor emotii si exprimarea lor.
“Este nevoie, in medie, de doi ani pentru a reveni la o stare emotionala asemanatoare celei dinaintea divortului”
Cautarea si implicarea intr-o noua relatie poate fi un posibil „tratament” impotriva suferintelor generate de divort. Nu intotdeauna unul de succes. Multe persoane se avanta imediat dupa divort intr-o relatie noua, pentru a se proteja de durere. Specialistii spun insa ca aceste relatii de tranzitie, in lipsa parcurgerii procesului firesc de detasare emotionala de vechea relatie, se transforma de multe ori in adevarate catastrofe.
“Din pacate, majoritatea relatiilor post-divort au la baza teama de a fi singur si nu bazele solide ale unui nou parteneriat. Altele se afunda mai mult in activitati parintesti (atunci cand familia are copii), in munca sau in alcool pentru a nega si a inlatura durerea emotionala. Depasirea divortului cere timp si sunt necesare ajustari personale importante din partea fostilor parteneri. Este nevoie in medie de doi ani pentru a reveni la o stare emotionala asemanatoare celei de dinaintea divortului”, spune pentru Adevarul, psihologul Ionut Ghiugan.
“A trece printr-un divort sanatos presupune recunoasterea faptului ca fostele legaturi, angajamente si responsabilitati au luat sfarsit” Renuntarea la trecut este una dintre cele cateva etape de a caror reusita depinde redobandirea echilibrului.
“Pentru a procesa sanatos divortul este necesar ca fiecare partener sa parcurga mai multe etape. Prima, resemnarea, este etapa cea mai critica si intensa emotional pentru ca in aceasta faza sunt prezente emotii negative (frustrare, furie, resentimente, dorinta de razbunare), dar si pozitive (afectiune inca prezenta, loialitate, grija fata de partener, etc.). A trece printr-un divort sanatos presupune recunoasterea faptului ca fostele legaturi, angajamente si responsabilitati au luat sfarsit. Atasamentul fata de fosta relatie trebuie retras, iar persoana trebuie sa invete sa renunte la trecut. A doua etapa o reprezinta dezvoltarea de noi relatii sociale. Aceasta etapa incepe atunci cand persoana renunta emotional la fostul partener. Destramarea casatoriei, mai ales atunci cand aceasta este de durata, aduce cu sine un vid relational care activeaza una din cele mai profunde frici umane: singuratatea. Concentrarea asupra familiei si a responsabilitatilor zilnice determina in timp renuntarea la prietenii si chiar departarea de familia de origine si rude, iar din aceasta perspectiva reinventarea persoanei in plan social si relational reprezinta un proces de durata”, explica psihologul.
O alta etapa, cea mai dificila, este redefinirea rolurilor parentale, in situatia in care familia are copii. “Fostii parteneri trebuie sa invete sa redevina parinti intr-un nou context, in care nu mai sunt parteneri de cuplu”, mai spune cunoscutul psiholog. “Fiecare partener trebuie sa inteleaga motivul pentru care s-a ajuns in acest punct”
Apelarea la un specialist este de mare ajutor pentru cei trecuti printr-un divort. Un psiholog poate ajuta la gasirea celor mai bune solutii prin care sa faci fata cu succes nu numai propriei tale suferinte, ci si suferintei copiilor, dar si sa parcurgi mai usor numeroasele transformari ce survin in viata ta.
“Chiar daca separarea este iminenta, fiecare partener trebuie sa inteleaga motivul pentru care s-a ajuns in acest punct, pentru ca pe viitor sa se asigure ca nu va reexperimenta aceleasi dificultati in urmatoarea relatie. Pentru a face posibila aceasta analiza, intr-o maniera constructiva si onesta, ajutorul unui psihoterapeut profesionist este esential”, explica psihologul Ionut Ghiugan.
Inainte insa de a lua decizia de a divorta, este foarte important sa epuizati toate metodele de a remedia ruptura in relatia de cuplu, mai spun specialisii.
Articol publicat în: www.adevarul.ro