Eficienta Psihoterapiei in tratarea Atacurilor de Panica
0Din fericire, exista multe studii care atesta eficienta psihoterapiei in tratarea atacurilor de panica. Astfel, in cadrul unor interventii de 20 – 25 de sedinte, rata eficientei variaza intre 80-90%. Chiar si dupa terminarea interventiei, majoritatea persoanelor evaluate la 1 an dupa finalizarea programului terapeutic au mentinut efectul acesteia.
Prima interventie in cazul atacurilor de panica si prioritatea programului terapeutic o reprezinta invatarea de catre client a unor deprinderi de reducere a nivelului anxietatii si a castiga un control asupra episoadelor in care experimenteaza atacul de panica. Aceste obiective se pot realiza cu ajutorul relaxarii si hipnozei. De asemenea, tehnicile de autocontrol respirator il ajuta pe client sa reduc simptomele fiziologiice care apar in aceste situatii.
O alta componenta a terapie o reprezinta educarea clientului asupra naturii simptomelor si a caracterului lor nepericulos, precum si modificarea modului intern de evaluare a situatiei. Astfel, evaluare interna in loc sa semnalizeze posibile dezastre, va trebui sa deruleze ganduri referitoare la faptul ca simptomele sunt consecinta anxietatii si ca vor trece, fara sa puna in pericol viata si sanatatea clientului. Simptomele pot fi controlate si nu exista motive sa intre in panica din cauza interpretarii eronate a acestora.
A treia componenta a terapiei o reprezinta expunerea gradata la situatiile de care clientul se teme cel mai mult, situatii in care se declanseaza de regula atacurile de panica. Hipnoza este utilizata pentru formarea si intarirea convingerii clientului ca este capabil sa faca fata unei stari de anxietate puternice, demonstandu-i-se faptul ca poate detine controlul cognitiv si comportamnetal asupra starilor sale.
Ce trebuie sa faceti dumneavoastra ca si client
Psihoterapia nu este o experienta pasiva pentru client. Pentru succesul acestui tip de interventie este nevoie de implicarea dumneavoastra activa. In consecinta, trebuie sa veniti saptamanal la sedinte (in unele cazuri chiar mai des) si sa va faceti temele de casa pe care vi le da psihoterapeutul.
Asa cum am mentionat mai inainte, majoritatea clientiilor care participa la astfel de interventii resimt imbunatatiri in functionare intr-un timp relativ scurt. Chiar si in cazul in care resimtiti rapid aceste imbunatatiri, trebuie sa urmati toate sedintele din pachetul de interventie.Terminarea interventiei inaintea timpului prevazut de psihoterapeut creste sansa recaderii. Primele sedinte sunt alocate evaluarii si explicarii modului in care se deruleaza si functioneaza interventia. Ultimele sedinte constau in mare masura in reevaluari si analiza finala a rezultatelor obtinute.
Psihoterapeut Ionut Ghiugan