Instabilitatea emotionala. Cum te fac de nerecunoscut stresul, traumele si hormonii.
0Diferenta intre persoanele capricioase si plangacioase si cele instabile emotional este data de faptul ca suferintele celor din urma au in spate cauze cat se poate de justificabile: de la dezechilibre chimice la nivelul creierului, pana la anxietate, stres si traume fizice si psihice. Cei mai multi dintre noi avem capacitatea functionala de a ramane calmi si a mentine autocontrol emotional chiar si in situatii in care se confrunta cu presiune sau stres. Pentru persoanele instabile psihic, lucrurile sunt mai complicate. Cei care manifesta instabilitate emotionala trec brusc de la entuziasm si energie la tristete si lipsa de vlaga, de la incredere la neincredere si de la ras la plans. Din exterior, comportamentele lor instabile par doar mofturi. In realitate insa lucrurile nu stau chiar asa.
“Instabilitatea emotionala este termenul utilizat in situatiile in care o persoana experimenteaza schimbari rapide de dispozitie, de multe ori exagerate si discordante, nejustificate de contextul si situatia de viata prezenta (rade necontrolat sau plange fara un motiv, iritabilitate sau reactii colerice in lipsa unui stimul extern, etc.). Instabilitatea emotionala reprezinta un criteriu important atunci cand evaluam starea de sanatate si echilibrul psihic al unei persoane”, explica, pentru Adevarul, psihologul Ionut Ghiugan.
Tendintele agresive sau maniacale pe care persoanele instabile psihic le au, pot avea consecinte dintre cele mai distructive.
“Persoana instabila emotional este mult mai volatila afectiv si prezinta un risc crescut de a reactiona agresiv sau anti-social atunci cand se confrunta cu o situatie tensionata. Instabilitatea emotionala, atunci cand se suprapune cu impulsivitatea si imaturitatea emotionala, reprezinta o problema grava de sanatate mintala si un factor de risc major pentru conduite auto-distructive sau comportamente anti-sociale.”, mai spune psihologul Ionut Ghiugan.
Ce ne face instabili emotional
Trecerea de la normalitate la instabilitate emotionala se produce ca urmare a unor dezechilibre. Unul dintre este este cel chimic. “Instabilitatea emotionala pot fi cauzata de dezechilibre chimice la nivelul creierului, cum ar fi scaderea serotoninei (in depresie) sau fluctuatii ale dopaminei si serotoninei (in cazul tulburarii bipolare). Tulburarile afective (depresia si tulburarea bipolara) modifica starea emotionala a persoanei, fiind prezente reactii exagerate emotionale sau hiperactivitate emotionala”, mai spune psihologul Ionut Ghiugan.
Anxietatea sau stresul
Schimbari foarte variate de dispozitie, iesirile emotionale necontrolate prin care se caracterizeaza persoanele instabile emotional pot avea si altfel de cauze. “Anxietatea sau stresul se numara, de asemenea printre cauzele instabilitatii emotionale. Tulburarea de panica si tulburarea obsesiv-compulsiva se manifesta in multe cazuri prin hiperactivitate si instabilitate emotionala”, mai spune cunoscutul psiholog.
Hormonii
Disfunctiile hormonale pot, de asemenea, afecta starea noastra si increderea in propria persoana. Pe fondul aparitiei unor probleme la acest nivel, putem deveni iritabili, agitati, anxiosi si apatici. De aici, pana la instabilitate emotionala nu e mult.
Factorii de mediu
Un rol important in aparitia instabilitatii emotionale il au si factorii psiho-sociali de mediu, care ne dezvolta si formeaza personalitatea.
“Abuzul din copilarie, traumele psihologice (pierderea unei persoane semnificative, abandonul, prezenta unui parinte alcoolic sau cu o boala psihica severa, etc.) sunt cauze importante care provoaca instabilitatea emotionala in viata adultului. In acest context se formeaza personalitati patologice, care au ca si caracteristica principala instabilitatea emotionala (tulburarea de personalitate borderline, tulburarea de personalitate narcisica, tulburarea de personalitate histrionica)”, explica psihologul Ionut Ghiugan.
Situatii puternic traumatice
Instalarea instabilitatii emotionale poate fi cauzata si de situatii in care viata persoanei este pusa in pericol (accidente de masina, dezastre naturale, inundatii, cutremure, abuzul fizic sau sexual, situatii in care persoana este victima unui viol sau unui atac armat, cand este martora sau asista la moartea altei persoane). “Aceste situatii puternic traumatice determina aparitia tulburarii de stres posttraumatic, instabilitatea emotionala fiind un simptom specific acestei tulburari”, mai spune psihologul Ionut Ghiugan.
Leziuni traumatice ale creierului
Traumatismele la nivelul lobului frontal si accidentele vasculare cerebrale se numara si ele printre cauzele instabilitatii emotionale. „Leziunile traumatice la nivelul lobului frontal sunt caracterizate prin instabilitate emotionala, deficit de atentie, impulsivitate, intelegere slaba, lipsa de inhibitie, tulburari de judecata si simptome depresive. Aceste tulburari-frontale subcorticale pot rezulta nu numai dintr-un traumatism, dar pot fi si o consecinta a unor infectii, cancer, accident vascular cerebral, medicatie anterioara sau boli neurodegenerative”, explica Ionut Ghiugan.
Ce este de facut cand tu sau cel de langa tine are o astfel de problema
Persoanele instabile emotional sunt dependente si nesigure, au probleme in delimitarea diferitelor conjuncturi ale vietii, proiectand, de exemplu, probleme din familie asupra partenerului, pe cele de la munca, asupra prietenilor etc. Astfel de persoane au nevoie de sprijin, dar totodata, au tendinta de a indeparta de langa ele chiar acele lucruri sau persoane de care au cea mai mare nevoie. Abuzul de alcool si de droguri de multe ori apare ca un rezultat direct al instabilitatii emotionale.
Depasirea instabilitatii emotionale se face cu ajutor psihologic.
“Psihoterapia reprezinta tratamentul esential, care-i permite persoanei sa constientizeze sursa acestor dezechilibre emotionale si sa invete sa-si exprime sentimentele si emotiile proprii intr-o maniera adaptativa. Atunci cand instabilitatea emotionala este rezultatul unei tulburari psihice severe, medicamentatia prescrisa de medicul specialist (antidepresiva sau antipsihotica) este necesara pentru a mentine functionarea persoanei si a stopa comportamantele autodistructive”, mai spune psihologul Ionut Ghiugan.
Articol publicat în: www.adevarul.ro