Stresul, boala secolului
0Intr-o societate tot mai agitata, presati de grijile cotidiene, auzim in jurul nostru din ce in ce mai des cuvantul “Stres”. De multe ori simtim, gandim sau actionam altfel decat ne-am fi dorit doar pentru ca nu stim cum sa functionam in anumite situatii de viata. Starile noastre sunt confuze, actiunile noastre nu-si gasesc finalitate, gandurile ne preseaza si tot mai des invocam stresul.
Ce este stresul?
Stresul poate imbraca multe forme, dar numitorul comun al acestora il reprezinta o stare generala de disconfort, o stare neplacuta, pe care de multe ori nu o putem controla si care ne afecteaza starea de sanatate si randamentul zilnic. Stresul este o reactie a individului la exigentele mediului inconjurator. Atunci cand ne aflam intr-o situatie frustranta, indiferent de natura acesteia, o resimtim ca pe o stare de stres. In ziua de azi, din nefericire, oamenii resimt stresul nu doar ca efect al unor experiente traumatizante majore, ci tot mai des, ca pe un rezultat al experientelor cotidiene de viata care actioneaza in mod constant asupra noastra. Sarcinile profesionale zilnice, programul de lucru, responsabilitatile casnice sau diverse forme de interactiune la nivel social, care in mod firesc sunt parte integranta din viata noastra, pot fi privite, in mod paradoxal, ca factori stresori. Stresul este un raspuns al organismului la situatiile solicitante de viata, care actioneaza in mod frecvent asupra noastra si carora nu le gasim solutii adaptative adecvate.
Care se manifesta stresul?
Efectele stresului sunt resimtite diferit, de la o persoana la alta, in functie de experientele anterioare, prin care ne-am format modele rezolutive ale unor situatii de viata, in functie de etapa de varsta la care il resimtim, precum si in functie de vulnerabilitatile psihologice care exista la nivelul fiecarei persoane. Stresul poate avea consecinte in plan emotional, comportamental sau chiar in plan somatic.
In plan emotional, stresul este resimtit sub forma unor stari de neliniste, de anxietate, furie, panica, depresie sau nervozitate. De obicei, persoanele afectate de stres trec prin schimbari dispozitionale in mod frecvent, in functie de intensitatea stresului la care sunt supusi. Din punct de vedere comportamental, principalele simptome ale stresului sunt schimbarile obiceiurilor alimentare ( lipsa poftei de mancare sau mancatul in exces), tulburarile de somn, agresivitatea manifesta, atat la nivel comportamental, cat si la nivel verbal, angajarea in activitati cu caracter compulsiv, lipsa de initiativa in angajarea in activitati cu caracter social, precum si orice alt comportament care se abate de la ceea ce facem in mod obisnuit.
Pe de alta parte, stresul se asociaza cu alte comportamente nesanatoase, precum consumul de alcool, de droguri sau fumatul excesiv, comportamente care pot agrava si mai mult consecintele situatiei in cauza.
La nivel somatic stresul se manifesta sub forma durerilor de cap, starilor de greata, ametelilor, durerilor musculare sau a tulburarilor de natura digestive. Toate aceste manifestari, perpetuate in timp, in mod frecvent, vor fi resimtite ca o stare generala de oboseala, epuizare si disconfort. Expunerea pe termen lung la factori stresori, poate afecta orice categorie de organe, si, in consecinta, poate conduce la anumite boli sau afectiuni cronice sau chiar fatale. Stresul afecteaza in special organele vitale precum inima, ficatul, pancreasul sau creierul si poate cauza afectiuni precum infarctul, atacul cerebral, cancerul sau diabetul zaharat. In acelasi timp, expunerea permanenta la stres poate duce la scaderea imunitatii organismului.
Care este sursa stresului?
Stresul are cauze multiple, ele fiind diferite, de la individ la individ. Principalele surse ale stresului sunt legate de o serie de factori individuali precum starea de sanatate, conditia sociala a fiecaruia, conflictele de natura profesionala, dificultatile de natura financiara, tensiunile din sfera familiei sau a cercului de cunostinte personale. De cele mai multe ori, avem tendinta sa ne raportam la ceea ce ne lipseste, la ceea ce nu merge in viata noastra sau ne nemultumeste in mod constant, punand singuri presiuni pe umerii nostri. Orientandu-ne asupra a ceea ce nu merge, vom ramane ancorati asupra problemelor cu care ne confruntam, omitand solutiile. Stresul poate fi cauzat atat de orice element al mediului inconjurator cu care interactionam si caruia nu reusim sa-i facem fata, cat si de orice forma de presiune pe care ne-o impunem in raport cu anumite asteptari sau nevoi personale. Dorinta de a avea o cariera, de a dobandi un anumit statut social sau material se pot transforma foarte usor intr-o sursa de stres atunci cand nu reusim sa atingem standardele impuse intr-o anumita perioada de timp.
Cum putem gestiona stresul?
Cu totii stim, ca indiferent de contextul de viata in care ne regasim, este imposibil sa traim o viata fara probleme. Asadar, solutia nu este sa fugim de probleme sau sa visam ca intr-o zi vom avea o viata fara obstacole, ci sa ne orientam asupra solutiilor, sa ne dezvoltam strategii rezolutive eficiente, prin intermediul carora sa depasim, cat mai repede, situatiile de impas. Orientandu-ne asupra a ceea ce avem de facut pentru a atinge nivelul de satisfactie dorit, vom ramane focusati asupra perspectivelor pozitive, ne vom angaja in activitati cu caracter personal placut si vom depasi situatiile de impas. In acelasi timp, prioritizarea nevoilor personale, in acord cu resursele de moment ale fiecaruia, reprezinta o modalitate de diminuare a presiunii la care suntem supusi, si implicit, a nivelului de stres resimtit. In cazul in care, nu reusim sa depasim singuri impasul in care ne aflam, putem apela la serviciile unui specialist. Terapia individuala sau de grup, este o alternativa eficienta pentru cei care isi propun sa scape de stres.