Teambuilding CSM Ploiesti. Pregatirea psihologica.
0Pregatirea psihologica, componenta esentiala a succesului
De multe ori, cel putin in lumea sportului autohton, publicul larg are tendinta de a minimaliza importanta pregatirii psihologice, in vederea obtinerii performantelor sportive. Indiferent ca la originea unei astfel de atitudini sta fie lipsa unei experiente anterioare, fie lipsa unei culturi sportive adecvate, fie pur si simplu, prejudecatile sau lipsa de interes, pregatirea mentala a sportivilor reprezinta o componenta esentiala in vederea atingerii performantei. Daca „afara” lucrurile stau mult mai simplu, publicul fiind familiarizat cu astfel de practici, in Romania, de cele mai multe ori interventia psihologica in domeniul sportului de performanta este privita ca un moft, o bizarerie sau ca un lucru inedit.
CSM Ploiesti, un model de reusita
In toamna lui 2014, atunci cand am inceput colaborarea cu CSM Ploiesti, echipa de handbal feminin avea 6 meciuri jucate, in urma carora inregistrase 6 infrangeri, consecutive, obtinand 0 ( zero) puncte in clasament si clasandu-se pe ultimul loc, retrogradabil. Din punct de vedere al tonusului mental, al relatiilor de grup si a disponibiltatii spre schimbare lucrurile pareau a fi departe de perspectivele pozitive, atat de necesare. Am inceput sa lucram, sa schimbam perceptia asupra contextului, sa unim vestiarul, sa ne stabilim obiective realiste, in care sa credem si usor, usor am inceput sa crestem. La finalul sezonului, echipa s-a clasat pe pozitia a opta a clasamentului, a Ligii Nationale, intrand, pentru prima data in istoria clubului, in Play-off ul competitiei.
Sezonul 2015-2016 a adus cateva schimbari de componenta a echipei, care ne indreptateau sa ne propunem mai mult decat in sezonul precedent, respectiv o clasare printre primele sase echipe ale Ligii Nationale. Lucrurile au continuat in aceeasi nota pozitiva, jucatoarele noi s-au intergrat foarte bine in colectiv, am stabilit o atmosfera optimista de lucru si am reusit sa urcam pana pe pozitia a treia a clasamentului, in spatele echipelor HCM Baia Mare si CSM Bucuresti, echipe care azi reprezinta Romania in fazele superioare ale celei mai puternice competitii handbalistice, respectiv Champions League.
CSM Ploiesti ramane un proiect interesant, unde, indraznesc sa afirm ca, pregatirea psihologica a avut un rol determinant in obtinerea performantelor actuale. Am preluat echipa pe ultimul loc, cu niciun punct si am lasat-o, fortat de imprejurari cauzate de probleme politico-administrative locale, pe locul trei (3)! Raman cu satisfactia de fi contribuit la formarea unui grup frumos si la cresterea performantelor unei echipe, al carei nume a ajuns pe buzele multor iubitori ai handbalului autohton.
CSM Ploiesti…
…pentru ca se poate!
…pentru ca respectam sportul si iubim performanta!
Va redam mai jos, in imagini cateva dintre experientele petrecute impreuna. Videoclipul surpinde prima parte a activitatii de teambuilding, organizat la Valcea, 2015, la restaurantul L’accademia del Gusto.
Psiholog sportiv Andreas Hniatiuc