Trecerea la ora de iarna
1Trecerea la ora de iarna presupune ca ne trezim dimineata mai tarziu cu o ora. Cu toate acestea, chiar daca avem impresia ca dormim mai mult, peste zi suntem foarte obositi. Ne este afectat ceasul biologic. Oboseala, somnul agitat, dereglat poate duce la depresii, melancolie, irascibilitate etc.
Cum ne influenteaza psihic acest decalaj orar? Ce se intampla cu organismul nostru si, de multe ori, nici macar nu ne dam seama?
Atunci cand organismul nostru functioneaza in parametri optimi, aceasta schimbare de bioritm nu ne afecteaza in vreun fel echilibrul psihic. Atunci cand exista anumite probleme de functionare ce se reflecta in plan psihic, trecerea de la ora de vara la cea de iarna poate implica anumite trairi subiective negative precum resimtirea unei stari generale de oboseala, disconfort sau stres accentuat. Asadar, schimbarea orei in sine, nu este un factor declansator al acestor stari ci doar un factor care poate contribui suplimentar la accentuarea unui dezechilibru deja existent.
Cum sa evitam sa devenim indispusi, depresivi sau anxiosi?
Reactiile interioare, emotiile si trairile nostre sunt rezultatul felului in care percepem propria realitate si modul in care filtram experientele exterioare. Atunci cand filtrele noastre preiau numai aspectele negative alte realitatii inconjuratoare este firesc ca reactiile noaste sa fie de genul negative, simtindu-ne fara speranta, fara perspective, traind intr-un univers plin de primejdii. Pentru a nu ne confrunta cu astfel de stari disfunctionale se recomanda sa nu generalizam experientele negative si sa gasim in realitatea exterioara acele aspecte care trezesc in noi reactii emotionale pozitive.
Un factor important in evitarea trairilor emotionale negative il reprezinta optimizarea programului de somn. In cazul unui program de odihna haotic, orice decalaj orar contribuie la instalarea starii de somnolenta, a pierderii capacitatii de concentrare si la declansarea starilor emotionale disfunctionale.
Si daca ne simtim inconfortabil din punct de vedere emotional ce ar trebui sa facem, cum sa procedam sa ne revenim?
Primul demers este sa constientizam starea si cauzele declansatoare ale acesteia , urmand ca apoi sa gasim strategii pentru a ne elibera de aceste emotii disfunctionale. Verbalizarea emotiilor reprezinta un demers extrem de important atunci cand exista un conflict interior.
Se recomanda orientarea asupra solutiilor, nu asupra problemelor. Nu dezbateti problema mai mult decat este cazul ci actionati in vederea solutionarii ei! Nu va lasati prada starilor emotionale negative ci actionati in vederea inlaturarii lor.
Ar trebui sa ne pregatim cu o zi, doua inainte? Sa ne decalam programul din timp pentru a face fata mai bine schimbarii?
In niciun caz! In acest context, atunci cand schimbam un anumit comportament, certificam faptul ca ne confruntam cu o problema ceea ce va amplifica si mai mult problema si o va face vizibila in exterior. Se recomanda adaptarea treptata la situatie, organismul gasindu-si singur resursele depasirii unui astfel de obstacol. De asemenea, organizarea programului de odihna reprezinta un factor de suport in vederea trecerii mai usor peste potentialele dereglari cauzate de decalajul orar.
Cum suporta copiii acest dezechilibru? Dar persoanele in varsta sau cele sensibile?
Spre deosebire de copii, in cazul persoanelor in varsta, schimbarea bioritmului cauzata de diferenta dintre ora de vara si cea de iarna, are un impact mai puternic, asteptandu-ne ca acestea sa manifeste anumite schimbari comportamentale evitente precum tulburari de somn, neliniste sau irascibilitate. In cazul copiilor vorbim despre un bioritm mai flexibil, ceea ce va favoriza adaptarea mai rapida de la ora de vara la cea de iarna. In plus, copiilor le este mai usor sa isi adapteze nivelul de energie consumat pentru a compensa lipsa luminii sau a activitatilor desfasurate in aer liber.
Persoanele predispuse la stari depresive sunt mai afectate de trecerea la ora de iarna?
Persoanele sensibile, mai ales cele care manifesta anumite stari dispozitionale, sunt puternic marcate de orice schimbare. In acelasi timp, trecerea la ora de iarna, presupune schimbarea dinamicii activitatilor cotidiene. Ziua se scurteaza, se intuneca mai devreme, reducand astfel timpul alocat activitatilor desfasurate in aer liber, sub orice aspect, precum si activitatilor si preocuparilor cu caracter social. Tinand cont de faptul ca miscarea sau plimbarile in aer liber, precum si activitatile sociale reprezinta un remediu in tratarea dispozitiilor emotionale negative, intelegem faptul ca persoanele in cauza devin mai expuse trairii unor stari disfunctionale. Se recomanda compensarea activitatilor desfasurate in aer liber si evitarea sedentarismului.
Ce sfaturi oferiti pentru un somn linistit si odihnitor in conditiile in care trecem la ora de iarna? E bine sa ne odihnim la pranz?
Odihna de pranz este recomandata in orice situatie, dar in acelasi timp trebuie sa tinem cont de contextul social sau profesional care ne impiedica luxul unor asemenea momente. In cazul celor care se confrunta cu tulburari de somn cauzate de schimbarea orei de vara, li se recomanda reglarea bioritmului din timp, organizarea programului astfel incat timpul alocat somnului de noapte sa nu fie afectat. De asemenea, se recomanda miscarea, activitatile fizice, evitarea sedentarismului, desfasurarea activitatilor de socializare, o alimentatie echilibrata precum si evitarea consumului alimentelor ce contin substante excitante precum cafeaua, ciocolata sau bauturile energizante care ar putea afecta si mai mult programul de somn.
Cam cat dureaza acest dezechilibru la care psihicul nostru este supus? O zi, doua, o saptamana?
Studiile indica faptul ca in general tulburarile generate de schimbarea orei de vara variaza de la cateva zile pana la doua saptamani, perioada in care organismul se va adapta treptat la modificarile asociate. Persoanele care un program echilibrat de somn, de aproximativ opt ore pe noapte, nu vor resimti impactul trecerii la ora de iarna.
Perioada necesara adaptarii este variabila, in functie de varsta, cu cat avansam mai mult in varsta, cu atat fiindu-ne mai greu sa ne adaptam oricarei schimbari, in cazul copiilor adaptarea facandu-se mai rapid.
Psihoterapeut Andreas Hniatiuc
Interviu pentru https://www.click.ro/news/national/organism-ora_de_iarna-schimbare-romania-ceasuri_0_1493850639.html