
Terapie prin joc pentru copii
Ce este terapia prin joc pentru copii?
In cadrul terapiei prin joc, jucariile sunt percepute ca si instrumente de verbalizare ale copilului, iar jocul ca si limbaj al copilului. Asadar, terapia prin joc este pentru copil ceea ce este consilierea sau psihoterapia pentru adult. In terapia prin joc, functia simbolica a jocului este cel mai important aspect, asigurand copiilor posibiltatea de a-si reprezenta simbolic emotiile interioare si experientele semnificative din punct de vedere emotional prin intermediul jocului.
Care sunt obiectivele terapiei prin joc pentru copii?
Jocul permite copiilor sa isi transfere temerile, emotiile, fanteziile, visele si sentimentele de culpabilitate asupra obiectelor mai repede decat asupra altor persoane. In acest fel copiii resimt siguranta fata de propriile lor sentimente si reactii, deoarece jocul le permite sa se distanteze de evenimentele si experientele traumatizante pe care le-au trait. In acest mod, copiii nu sunt coplesiti de propriile lor actiuni, intrucat acestea au loc in imaginatia lor.
Jocul este activitatea pe care copiii o indragesc cel mai mult.
In lucrul cu grupurile de copii am sesizat impactul pozitiv pe care jocurile terapeutice il au asupra personalitatii copilului si asupra modului de a relationa si a interactiona cu ceilalti copii, prin imitatie, observatie si implicare.
Sintetizand am putea spune ca terapia prin joc :
- Dezvolta personalitatea copilului
- Dezvolta vocabularul si simtul comunicarii
- Dezvolta capacitatea de integrare si adaptare la grup ( grup scolar, familie sau grup de joaca)
- Dezvolta stima de sine si ajuta la constientizarea rolului si sentimentului de apartenenta la grup
- Dezvolta creativitatea copilului
Telefon: 0735 193 439 / 0722 509 692
E-mail: contact@lapsiholog.com
[…] Terapie prin joc pentru copii […]