Bacalaureat 2014 – Cum sa ajutam elevii sa depaseasca stresul?
1Cum sa eliminam stresul din viata copilului? Acesta se apropie de primul sau examen adevarat. Are emotii, se consuma psihic, uneori nu se mai poate concentra, oboseste repede, are insomnii etc. Ce trebuie sa facem, ca parinti, pentru a-l ajuta sa treaca cu bine peste acest moment?
Stresul este o componenta permanenta a vietii noastre, indiferent de varsta la care il resimtim. A avea emotii inainte unui astfel de eveniment nu reprezinta o problema sau un impediment in vederea depasirii examenului. De multe ori emotia, in forma ei primara, este cea care activeaza resursele necesare depasirii unui obstacol. Chiar daca elevul are emotii, atunci cat asimilarea informatiilor s-a realizat in mod corespunzator, acesta va reusi sa depaseasca blocajul initial si sa functioneze optim. Emotiile unui astfel de examen sunt cauzate tocmai de anvergura evenimentului si de cele mai multe ori sunt amplificate in mod artificial de catre cei din jurul elevului, respectiv familia, profesorii sau prietenii. Ca parinti ar trebui sa ajutam copilul ca constientizeze valoarea si dificultatea reala a unui astfel de examen, astfel incat sa nu declansam motive suplimentare de ingrijorare. In acelasi timp, ar trebui sa ne implicam activ in organizarea si optimizarea programului zilnic al copilului ( activitati de studiu, activitati recreative, activitati de tip caznic )
De multe ori, parintii sunt mai speriati de Bacalaureat decat copiii. Un astfel de comportament poate influenta negativ comportamentul copilului: i se induce starea de nervozitate si anxietate, frica, panica…El preia starile emotionale ale parintilor si devine, la randul sau, emotiv. Cum trebuie sa procedam, ca parinti, pentru a nu speria copilul in fata examenului de Bacalaureat?
De cele mai multe ori parintii sunt mai panicati decat copiii inaintea unui astfel de eveniment. Grijile acestora sunt cauzate de lipsa de control asupra situatiei, ca factori de decizie, transformadu-se in simpli spectatori ai unui eveniment ce poate cantari decisiv asupra viitorului copilului. De asemenea un al motiv de ingrijorare pentru parinti este cauzat de implicatiile psihologice ale unui astfel de moment. Examenul de Bacalaureat este practic primul examen cu implicatii majore in cariera tanarului. Rezultatele acestuia desi au mai degraba un caracter validant in ceea ce priveste evaluarea cunostintelor dobandite de elev pe parcursul celor doisprezece ani se scoala, este o proba cauzatoare de stres. In fata unui astfel de eveniment, parintii nestiind cum sa gestioneze stresul cauzat de confruntarea cu situatia, reusesc sa induca, de cele mai multe ori involuntar, presiunea copilului. Se recomanda parintilor implicarea mai degraba la nivel de suport in insusirea cunostintelor de catre copil si acolo unde este cazul in facilitarea procesului de invatare si mai putin in formarea unor relatii cu caracter emotional negativ.
Programul elevului se va schimba odata cu venirea Bacalaureatului. Timpul si-l va petrece mai mult invatand. Dar, de multe ori, copilul se opune. Isi doreste sa stea la calculator, sa iasa cu prietenii etc. El nu este constient de ceea ce presupune un examen de Bacalaureat. Cum sa-l facem sa constientizeze faptul ca acest examen nu este o joaca? Cum sa-l responsabilizam?
In primul rand, copilul desi este pus in fata unui examen important ce presupune responsabilitate si implicare in achizitionarea intr-un termen relativ scurt a unui volum mare de informatii, nu ar trebui privat de activitatile de timp liber precum plimbari, iesiri cu prietenii, socializare sau calculator. Dupa un travaliu intectual intens copilul are nevoie si de astfel de activitati pentru a se echilibra, pentru gasi ulterior resursele emotionale si motivationale in vederea finalizarii activitatilor de tip intelectual. Trebuie sa existe un echilibru intre activitatile de timp liber si cele de invatare, raportul dintre acestea fiind determinat de mai multe variabile precum capacitatea concentrare a copilului si viteza de asimilare a informatiilor, gradul de toleranta la suprasolicitare sau frustrare, nivelul intelectual sau gradul de dificultate al informatiilor.
In astfel de situatii, inainte de a oferi explicatii si argumente de ordin rational in favoarea importantei examenului de Bacalaureat, parintii trebuie sa ofere copilului suport afectiv. Echilibrul afectiv este cel care asigura premisele finalizarii eficiente a unei sarcini de lucru. Copilul trebuie responsabilizat nu prin presiune si constrangere ci prin activarea si dezvoltarea nevoilor de dezvoltare.
In aceasta perioada, care ar trebui sa fie programul de studiu si cel de odihna? Este bine ca elevul sa invete noaptea?
De cele mai multe ori activitatile de invatare pe timpul noptii sunt asociate de catre parinti cu privarea de somn, cu pierderea timpului alocat odihnei, ceea ce, se presupune, ca va duce la instalarea starii de oboseala. Recomandarile presupun ca activitatile alocate studiului sa fie desfasurate pe parcursul zilei si nu in timpul noptii, dar sunt si cazuri speciale.
Atunci cand ritmul nictemeral este setat in vederea desfasurarii activitatilor de invatare pe timpul noptii ar trebui cumva respectat intru cat schimbarile bruste ar contribui la scaderea randamentului.
Ceea ce conteaza in astfel de situatii este eficienta copilului in acord cu volumul si gradul de dificultate al informatiilor asimilate.
Este recomandat ca in aceasta perioada de dinainte de examen sa i se modifice elevului meniul?Ar trebui sa consume mai multe legume si fructe, alimente care ajuta la concentrare, la memorie etc. Este bine sa ca consume suplimente alimentare, vitamine?
In ceea ce priveste meniul copilului, se recomanda sa fie variat si permanent echilibrat, incluzand carne slaba, fructe si legume, combinand perfect cantitatile de lipide, glucide si proteine.
Recomandarile cu referire la alimentatie ar fi, mai degraba, legate de orarul meselor, acesta trebuind sa tina cont de programul probelor de la Bacalaureat, cu atat mai mult cu cat exista si probe orale sau de probe ordin fizic – sportiv.
In legatura cu suplimentele alimentare sau vitaminele, ca de exemplu lecitina, administrarea acestora trebuia inceputa cu aproximativ cu trei luni inainte intru cat actiunea ( efectul ) acestora nu este manifesta imediat ci la aproximativ 45-60 de zile de inceperea administrarii.
Ar trebui evitate stimulentele, pastilele si bauturile cu efect energizant care au un continut crescut de cafeina intru cat actiunea acestora este de scurta durata, creaza in general dependenta, iar toleranta la administrarea lor se castiga relativ rapid fiind necesara cresterea dozei cu efect direct in amplificarea reactiilor secundare nedorite ( iritabilitate, tahicardie, dezhidratare etc ).
Multi parini ameninta copilul ”daca nu iei examenul o sa mananci bataie”. Mai mult, unii parinti il descurajeaza din start spunandu-i ca este prost. Asta, in ideea in care sa-l ambitioneze, sa demonstreze contrariul. De foarte multe ori insa, copilul nu reactioneaza pozitiv in fata acestor jigniri sau amenintari. Se streseaza si mai tare. Cum trebuie sa procedeze parintii?
Este bine de stiut faptul ca motivatia are mai multe forme, printre acestea numarandu-se cea pozitiva si cea negativa. Uneori, parintilor le este mai la indemana sa aplice stimuli adversivi precum amenintarea, sanctiunea nejustificata, violente fizice sau verbale sau pedepse in locul unor stimulari premiale precum incurajarea, suportul emotional, premierea, lauda sau incurajarea. Acestea din urma par a fi mai greu de accesat intru cat necesita implicare afectiva, resurse emotionale, energetice si de timp. E mult mai usor sa invalidezi copilul, spunandu-i „Esti prost, nu esti capabil!” sau „ Daca nu iei examenul vei fi aspru sanctionat!” decat sa te implici in procesul activarii si optimizarii resurselor acestuia. In general, astfel de experiente negative nu dau rezultate. Sunt totusi si cazuri izolate cand copilul, de teama de a nu fi pedepsit se va mobiliza si va reusi sa depasesca obstacolul, dar astfel de comportamente nu vor declansa schimbari de durata si ulterior, se vor asocia cu experiente emotionale negative.
Cum ajutam un copil care este emotiv?
In general, se recomanda parintilor ca in aceasta perioada sa acorde copilului suport afectiv emotional. Sa fie cat mai putin critici, in masura in care realitatea obiectiva permite acest lucru, si mai mult suportivi. Sa stabileasca raporturi optime din punct de vedere emotional cu copilul, fara excese precum agresivitate sau violenta fizica sau verbala, fara amenintari, sa se implice in planificarea activitatilor si prioritatilor din viata copilului, in sens pozitiv si sa stabileasca o relatie autentica cu acesta. Se stie faptul ca in fata unor examene sau probe decisive, de cele mai multe ori, cei care reusesc nu sunt neaparat cei care dispun coeficient ridicat al inteligentei generale ci cei care dispun de un nivel ridicat al inteligentei emotionale. Inteligenta emotionala este acea forma de inteligenta care contribuie decisiv la cunoasterea propriilor stari afective si la adaptarea optima in situatii afectogene prin activarea propriilor resurse. In aceasta perioada, prin comportamente specifice, parintii trebuie sa spijine copilul in vederea activarii propriilor resurse necesare depasirii unui astfel de obstacol.
Este bine ca elevul sa invete pana in ultima clipa?
Este eficient ca elevul sa invete pana in momentul cand nu mai poate asimila informatiile. Nu exista o reteta stricta din acest punct de vedere. Sunt persoane care invata sau repeta materialele pana in ultima clipa, cu o zi inainte de examen si sunt persoane care parcurg materia din timp si isi permit „luxul” de a se odihni si „relaxa” emotional cu o zi-doua inaintea examenului. Acest aspect este strans legat de stilul de viata sau de lucru al elevului. De multe ori presiunea examenului este atat de mare, incat inaintea acestuia se instaleaza asa zisa uitare aparenta. Elevul traieste sentimentul ca nu isi mai aminteste ceea ce a invatat, se instaleaza panica si are tendinta de a reparcurge informatiile invatate pana in ultima clipa.
Este recoamandat ca inainte de Bacalaureat copilul sa fie lasat sa plece in excursii sau vacanta? Multi parinti isi inchid copiii in case pe toata perioada verii. Este corect cum procedeaza?
Inaintea unui astfel de examen este bine ca timpul, mai ales cel liber sa fie foarte bine gestionat si organizat. Nu se recomanda distractii in exces sau irosirea timpului inainte unui de eveniment. Este recomadat ca elevul sa fie mobilizat in vederea depasirii examenului pentru ca ulterior sa poata pleca intr-o binemeritata vacanta Aceasta nu inseamna ca elevul sa fie privat de iesiri din casa sau de activitati de tip social. Plecarea in vacanta trebuie sa aiba loc dupa depasirea evenimentului, chiar si in situatiile in care elevul esueaza si pica examentul, acestuia trebuie sa i se acorde o scurta vacanta in care sa se redreseze emotional si motivational. Privarea si sanctionarea ar duce la blazare si abandon.
Material publicat integral in Click.ro
Multumim pentru articol! Cand suntem toti responsabili pentru BAC avem si satisfactii pentru reusita absolventilor.