FRICA
0Ce trebuie sa stim despre FRICA ?
Afara e intuneric, esti singur acasa. Incepe sa ploua si vantul bate in rafale. In casa e liniste si privesti o emisiune la TV. Brusc, un zgomot se aude la usa. Respiratia se accelereaza, inima incepe sa bata puternic, iar muschii se incordeaza. O fractiune de secunda mai tarziu stii ca e vantul, nimeni nu a incercat sa intre in casa ta.Te linistesti treptat, dar un gand nu-ti da pace: am inchis oare usa? Te ridici si te duci sa verifici. Pentru cateva momente ai trait o emotie puternica de teama, ca si cum viata ta a fost pusa in pericol, iar corpul tau a raspuns prompt pentru a te ajuta sa iesi din aceasta situatie. Dar, de fapt, nu a existat nici un pericol real.
1. Ce este Frica ?
Frica este una dintre emotiile cele mai elementare ale omului. Este o reactie naturala, de protectie, si ne ajuta sa recunoastem si sa raspundem la situatiile periculoase si amenintatoare. Frica este o reactie in lant care produce efecte fizilogice si psihologice intense si este declansata de un stimul stresant. Stimulul ar putea fi un paianjen, un gandac, un cutit la gat, o sala plina de oameni care asteapta discursul tau sau un zgomot puternic in usa.
2. Cum reactionam atunci cand simtim un pericol ?
Cand apare un potential pericol, creierul reactioneaza instantaneu si trimite semnale care activeaza sistemul nervos. Acest lucru duce la raspunsuri fizice: inima bate mai rapid, respiratia se accelereaza si creste tensiunea arteriala. Sangele este pompat catre grupele musculare pentru a pregati corpul pentru o actiune fizica (cum ar fi fuga sau lupta). Pielea transpira pentru a mentine corpul rece. Unii oameni s-ar putea sa observa senzatii in stomac, cap, piept, picioare sau maini. Aceste senzatii fizice de teama pot fi usoare sau puternice.
3. Cand Frica nu este sanatoasa ?
Nu de putine ori, teama care ne protejeaza si ne apara, evolueaza in frica nesanatoasa sau patologica, care ne modifica comportamentul intr-o directie nedorita. Frica este traita la diferiteniveluri de intensitate: griji, anxietate, panica si teroare. La cele mai inalte nivele aceste raspunsuri emotionale coplesesc oameni, determinandu-i sa faca alegeri irationale. Cand ne temem de ceva, care nu ne poate afecta de fapt sau cand teama devine excesiva si scapa de sub control, atunci este afectata functionarea normala de zi cu zi.
4. Cele mai „populare” frici: teama de paianjeni, serpi sau sobolani, frica de moarte, de durere sau teama de dentist. Teama de respingere, teama de esec, teama de a vorbi in public sau frica de singuratate.
Probabil toate fricile noastre provin din experientele anterioare, din copilarie sau din adolescenta, care au fost dureroase sau pe care noi le-am interpretat gresit. Un accident, o moarte violenta, o nastere traumatica, primirea unei vesti proaste, ridiculizarea de catre ceilalti copii, respingerea sociala, pierderea celor dragi sau esecul in alegerea carierei. Ulterior in viata adulta, detectarea oricarui semnal legat de aceasta experienta, declanseaza teama, fara ca persoana sa constientizeze cauza reala.
6. Confruntarea cu Teama
Cauta ajutorul. Frica nu este o simpla emotie. In cazul in care este intensa, va influenteaza negativ viata si provoaca multa suferinta. Daca exista probleme cu depasirea fricii, cereti ajutorul unui psiholog. Confruntati-va cu propriile temeri si invatati sa le controlati si sa le depasiti.