Succes si esec – Formarea imaginii de sine la fotbalistii profesionisti
0Rolul succesului si al esecului in formarea imaginii de sine la fotbalistii profesionistii
“Victoriile aduc victorii si infrangerile aduc infrangeri” este o sintagma frecvent folosita atat in explicarea rezultatelor, cat si in motivarea jucatorilor de catre antrenori inaintea unor partide importante. Dar ce se afla insa in spatele aceste afirmatii?
Trebuie stiut faptul ca o succesiune fie de reusite, cat si de infrangeri pe parcursul unui campionat poate duce la modificarea temporara a imaginii de sine a sportivului, fapt ce va afecta ulterior, fie in sens pozitiv, fie in sens negativ, rezultatele acestuia.
O succesiune de victorii va contribui la supradimensionarea imaginii de sine, ceea ce ii confera jucatorului un grad sporit de incredere si comfort in abordarea partidelor. Jucatorii devin mai increzatori in fortele proprii, abordeaza pozitiv situatiile dificile si se adapteaza mai usor situatiilor problematice. In cazul unor esecuri consecutive, ne confruntam cu situatia diametral opusa, aceea in care jucatorii ajung sa isi subestimeze posibilitatile, capacitatile, resursele, devin anxiosi, neincrezatori in fortele proprii, ceea ce contribuie decisiv la diminuarea sanselor de reusita.
Ce este imaginea de sine?
Imaginea de sine este expresia concreta a modului in care se vede sau se reprezinta pe sine individul. Conceptul se refera la perspectiva individuala asupra propriei personalitati. Imaginea de sine este o creatie cognitiva, un construct psihic care se dimensioneaza sub influenta evenimentelor care actioneaza asupra persoanei.
Particularizand, in cazul sportivilor de performanta, conceptul de imagine de sine defineste ceea ce sportivul crede ca poate sau nu poate sa faca. Daca se “mareste” imaginea de sine, atunci se va extinde si “zona posibilului”, ceea ce sporeste sansele de reusita ale jucatorului. Astfel, dezvoltarea unei imagini de sine adecvate poate sa ofere jucatorului noi perspective asupra resurselor personale, contribuind la transformarea unui esec intr-un succes.
De-a lungul carierei, imaginea de sine la forbalistii profesionisti poate suferi modificari atat prin prisma intelectului, cat si prin prisma experientei.
Increderea in sine este o consecita si a experimentarii, nu doar a asimilarilor intelectuale.
Consecventa succesului, de multe ori este suficienta pentru a imbunatatii performantele sportive. Notiunea de succes se refera la performantele obrinute de jucatori pe termen mediu si lung si se defineste ca fiind “atingerea unui obiectiv”.
Intelegerea imaginii de sine ar putea insemna intelegerea raportului dintre succes si esec, ceea ce ar oferi posibilitatea relansarii unei cariere. Atunci cand o idee, o convingere despre propria persoana se intipareste in mintea fotbalistului, aceasta tinte sa se transforme in realitate, in mod inconstient. Imaginea de sine in cazul fotbalistului profesionist, devine premisa de la care incepe dezvoltarea personalitatii acestuia. In acest mod, experientele anterioare intaresc si sustin imaginea de sine, creandu-se un cerc vicios ce cu greu poate fi inlaturat.
Imaginea de sine neadecvata corespunde identificarii cu greselile si esecurile inregistrate de jucator pe termen mediu si lung. Atat in cazul esecurilor, cat si in cazul succeselor, factorul determinant il reprezinta imaginea de sine adecvata si realista care trebuie acceptata. Jucatorul trebuie sa isi cunoasca atat punctele forte, calitatile, cat si punctele slabe.
O imagine de sine constanta trebuie sa realizeze echilibrul dintre doi poli, respectiv esecul si succesul din plan sportiv. La majoritatea fotbalistilor, imaginea de sine nu se configureaza ca o simpla inlantuire de caracteristici, ci ca o retea continua si stabila de convingeri si idei. Majoritatea jucatorilor manifesta tendinta de a-si proteja imaginea de sine, in mod constient sau inconstient.
In fotbalul de performanta exista insa si cazuri contrare ce constau in respingerea imaginii de sine: situatiile de autoridiculizare sau autoculpabilizare. Aceasta tendinta apare atunci cand jucatorul a comis erori in mod repetat, a esuat in mod constant si s-a ajuns in sitatia de a-si pierde increderea si respectul de sine. Aceste stari sunt insa temporare, intrucat tendinta dominanta este de valorizare a propriei persoane si de pretuire a potentialului individual.
In situatiile de limita, trebuie stiut faptul ca subconstientul actioneaza ca un mecanism ce deserveste mijloacele necesare atingerii obiectivelor, identificandu-se astfel cu un mecanism de obtinete a succesului.
Atat in cazul unor esecuri repetate, cat si in cazul unor succese consecutive, se recomanda atat jucatorilor, cat si celor care se ocupa de instruirea profesionala a acestora, antrenori, consilieri, conducatori, pastrarea unui echilibru in conduita, gandire, si in proiectarea pas cu pas a obiectivelor de performanta si stabilirea mijloacelor de actiune adaptate situatiilor specifice.
Material publicat in Revista Antrenorul, nr.24, Iulie 2009, Federatia Romana de Fotbal
Psiholog Sportiv Andreas Hniatiuc