Evaluarea psihologica a fotbalistilor
0O abordare de ordin sistemic a fenomenului fotbalistic ofera o serie de perspective nuantate in ceea ce priveste problematica analizei acestui vast domeniu. Nu este un secret faptul ca atunci cand avem in vedere abordarea unui meci, orice antrenor tine cont de mai multe aspecte, ai caror parametri tind in permanenta spre maximizare. Discutam astfel despre aspectul teoretic, aspectul tactic, aspectul tehnic, aspectul fizic, si nu in ultimul rand, aspectul psihologic. Pregatirea unui meci trebuie sa se faca atat sub aspectul abordarii generale a acestor factori, cumularea acestor aspecte generand o imagine de ansamblu asupra datelor de care un antrenor dispune inaintea meciului respectiv, permitinadu-i acestuia elaborarea unei strategii riguroase pentru meciul in cauza, dar si sub aspectul abordarii individuale, a fiecaruia dintre acesti factori.
Din punct de vedere al aspectului de ordin psihologic, trebuie mentionat faptul antrenorul, in cazul in care nu dispune in cadrul staffului tehnic de o persoana specializata din punct de vedere profesional pentru astfel de probleme, trebuie sa dispuna de anumite cunostinte si informatii de ordin psihologic, menite sa ii faciliteze munca. In sensul acesta, psihologia sportului este cea care prin specificul ei aplicativ, alimenteaza in permanenta bagajul de cunostinte al antrenorului de fotbal, prin informatii, tehnici si metode specifice, capabile sa duca la cresterea randamentului profesional al fotbalistului profesionist. Prin aplicarea unor tehnici si instrumente specifice, adaptate la rigorile si normele fotbalului, psihologia sportului cu aplicare in fotbalul profesionist, isi propune maximizarea randamentului de joc individual si colectiv.
Pregatirea psihologica pentru concurs se constituie din ansamblul strategiilor si tehnicilor de instruire utilizate in scopul cresterii capacitatii psihice si dezvoltarii personalitatii sportivului, in cazul de fata a fotbalistului, in vederea obtinerii unor efecte si rezultate superioare atat in cadrul meciurilor, cat si in cadrul antrenamentelor.
In cazul pregatirii psihologice pentru concurs a fotbalistului se identifica urmatoarele componente: activitatea de testare cu scopul realizarii selectiei si orientarii profesionale, activitatea de consiliere, activitati practice ( jocuri si exercitii realizate cu scopul cresterii anumitor parametri individuali sau colectivi ), exercitii de psihoterapie si activitatea de analiza a rezultatelor inregistrate. Ponderea fiecareia dintre aceste componente este variabila, in functie de modul de implicare in sarcina a subiectului in cauza, in functie de momentul carierei fotbalistului ( se realizeaza activitati specifice in raport cu varsta si nivelul la care fotbalistul evolueaza), in functie de obiectivele de performanta, in functie de profilul fiecarui subiect si in functie de perioada competitionala ( programul de lucru este variabil in functie de perioada in care se desfasoara activitatea: sezon sau perioada precompetitionala ).
In cadrul articolului de fata ne propunem o scurta trecere in revista a testelor psihologice ce isi gasesc utilitatea in cadrul domeniului fotbalului de performanta, stabilirea rolului si scopului aplicarii acestora si exemplificarea prin prezentarea unuia dintre cele mai utile teste aplicate in cadrul unei echipe de fotbal.
“Testul reprezinta o proba definita, implicand o sarcina de indeplinit, identica pentru toti subiectii examinati, cu o tehnica precisa pentru aprecierea succesului sau esecului, prin cotatie numerica” ( H. Pieron ). Orice test trebuie sa reprezinte o situatie unica, standardizata, cu o sarcina de indeplinit, aceeasi pentru toti subiectii supusi testarii, evaluarea rezultatelor realizandu-se prin compararea statistica cu rezultatele inregistrate de alti indivizi, aflati in aceeasi situatie, pentru a permite clasarea subiectilor in raport cu reusita medie a grupului de referinta. Testul psihologic este o proba standardizata care informeaza asupra unor caracteristici intelectuale, afective sau senzoriale ale unui subiect. Aplicarea testelor psihologice in domeniul fotbalistic se realizeaza in scopul evaluarii potentialului psihologic al fotbalistilor si efectuarii unei selectii initiale a acestora. Selectia psihologica urmareste sa asigure corespondenta dintre aptitudinile si atitudinile individului, pentru ca pe aceasta baza sa se asigure adaptarea la efort si eficienta in competitii si antrenamente. Practica sportiva de performanta a demonstrat faptul ca sportivii dotati din punct de vedere al capacitatilor psihice obtin succese intr-un ritm ascendent, mult mai rapid, decat cei care manifesta carente in pregatirea psihologica. Trebuie mentionat faptul ca factorul psihologic nu poate substitui decat partial dezvoltarea inadecvata a factorului motric sau biologic, dar poate potenta si valorifica resursele biologice de care fotbalistul in cauza dispune. Selectia psihologica necesita fie ca antrenorul sa dispuna de un bagaj consistent de cunostinte de specialitate care sa ii permita aplicarea testelor de profil, dar si mai important, care sa ii permita realizarea unui plan de interventie in urma interpretarii rezultatelor inregistrate, fie sa apeleze la o persoana specializata si acreditata profesional in aplicarea unor astfel de teste. In cazul activitatii de testare trebuie respectate anumite reguli de ordin metodologic. In primul rand trebuie stabilit inca de la inceputul activitatii care este scopul acesteia. Ce anume inventariem, ce dorim sa obtinem, ce probe aplicam si ce evaluam. De asemenea, este recomandabil ca examinarea psihologica sa se realizeze dupa testarea capacitatilor motrice, pentru a facilita selectia psihologica numai in randul celor dotati motric. In timpul examinarii, este recomandat ca antrenorul sa observe atent conduita fiecaruia dintre subiecti si modul de implicare in sarcina a acestora pentru a putea stabili anumite corelatii calitative. Rezultatele examinarii se uitilizeaza in cea mai mare parte, in vederea realizarii de programe de interventie psihologica, pe baza obiectivelor instructiv-educative si mai putin in vederea adoptarii de decizii de excludere a subiectilor.
In cele ce urmeaza, prezentam o serie de teste psihologice, a caror aplicare in cadrul unor echpe de fotbal poate facilita munca antrenorului in ceea ce priveste evaluarea potentialului psihologic al fotbalistilor de care dispune in lot.
- Pentru evaluarea atentiei ( distributivitate, volum, concentrare ) se aplica testele Praga, Kraepelin, Labirint si Platanov.
- Pentru evaluarea echilibrului afectiv, se aplica Guillford-Zimmermann, R.E.D, anxietate Cattell, Spielberger.
- Pentru evaluarea inteligentei, Wechsler sau Raven
- Pentru evaluarea structurii personalitatii (aptitudini, temperament, caracter) se recomanda 16 PF, C.P.I, T.A.T, Eysenck P.I.sau Woodworth-Mathews.
- Pentru surprinderea relatiilor interpersonale dintre jucatori, a modului de raportare a fiecaruia la colectivul din care face parte, se recomanda Eysenck-Willson sau Chestionarul Sociometric.
- De asemenea, trebuie amintita existenta unor teste si probe a caror aplicare vizeaza evaluarea timpului de reactie, a memoriei vizuale, a reprezentarii spatiale si a capacitatii de transpunere in plan imaginativ a relatiilor de joc.
Rezultatetele examinarii psihologice se consemneaza in tabele de scoruri, caracterizari sau profiluri psihologice. Acestea din urma prezinta avantajul obtinerii rapide a unei imagini de ansamblu asupra profilului psihologic inregistrat de fiecare fotbalist in parte. Un aspect deosebit de important il reprezinta fondul aptitudinal de care dispune fiecare subiect in parte, ce sonsta dintr-o serie de caracteristici greu perfectibile, fond ce asigura si faciliteaza obtinerea rapida a rezultatelor superioare. Trebuie mentionat faptul ca selectia psihologica nu reprezinta un scop in sine, ci doar o etapa a procesului de evaluare, selectare si pregatire a fotbalistilor de performanta.
Psiholog sportiv Andreas Hniatiuc
Material publicat in revista Antrenorul