Interviul saptamanii cu Roxana Bacsis
0Pentru ca in Romania exista si alte sporturi mai putin mediatizate decat fotbalul sau handbalul, dar cel putin la fel de atractive, ne-am propus sa descoperim ce se „ascunde” in spatele succesului uneia dintre cele mai bune jucatoare de volei din Romania, Roxana Bacsis. Actuala jucatoare a clubului CSM Bucuresti, este tripla campioana nationala, componenta a echipei nationale a Romaniei si a treia marcatoare in clasamentul realizatoarelor cupei Challenge, cu 103 puncte aduse pentru echipa de club, in actualul sezon. Pentru ca iubim performanta si sustinem valorile sportului, ne propunem sa oferim tuturor sansa de a descoperi ce se afla in spatele succesului, promovand adevarate modele de reusita.
Iti mai amintesti prima zi cand ai intrat in sala de volei? Cum ai inceput voleiul? Cum ai ales sa practici voleiul?
Aveam 11 ani și eram mult mai înaltă decât colegele mele. Domnul profesor State Florin de la CSS 5 m-a văzut în timpul unei ore de educație fizică și m-a chemat la antrenamentele echipei de volei.Inițial nu mi-a surâs ideea, dar în momentul când am făcut cunostință cu mingea de volei a fost dragoste la prima vedere.
Cum definesti succesul si care ar fi reteta succesului in viata?
Pentru mine un om de succes este o persoană care realizează ceva notabil. Voleiul mi-a dat șansa să fiu cunoscută în lumea sportului și nu numai. Am câștigat deja 7 trofee, am participat alături de echipa națională la două competiții foarte puternice, insă cred că pot mai mult. Îmi doresc să ajung să evoluez într-un campionat de top și să câștig competiții importante. Când voi reuși aceste lucruri voi fi mulțumită de ceea ce am realizat în plan profesional. Cheia succesului cred ca stă în munca si devotament și îi asigur pe cei care sunt la început de drum că pot realiza multe dacă iubesc si au încredere în ceea ce fac.
Daca ai avea o bagheta magica ce ai schimba in viata ta?
Sunt mulțumită de ceea ce am realizat până acum, însă daca aș avea o baghetă magică mi-as dori să schimb percepția românilor despre volei și, în general, despre sport. Cred că tinerii au nevoie de modele adevărate și din păcate am observat că media din România nu promovează pe cât ar trebui marii sportivi români. Nu știu câți tineri știu de Carmen Țurlea, una dintre cele mai bune voleibaliste din lume sau de Cosmin Radu care este un poloist de excepție. Un alt exemplu pe care pot sa vi-l dau este Marian Cozma despre care s-a scris mai mult după ce a încetat din viață, deși înurmă cu 6 luni de la tragicul eveniment câștigase cupa EHF cu Vesprem.
Care este cel mai mare regret al vietii?
Cred că un om puternic nu trebuiesă regrete nimic din ce a făcut în viață. Foarte important este să te gândesti la viitor deoarece trecutul nu îl mai poți schimba. Eu am trecut repede peste nereușite și am luat tot timpul partea cea bună. Cred că din orice întâmplare ai ceva de învățat.
Daca nu ai fi ales cariera actuala, ce alt drum crezi ca ai fi ales?
Sinceră să fiu mi-e foarte greu să-mi imaginez viața fără volei. Cred că datorită fizicului meu sportul a fost cea mai bună alegere,dar ca să vă răspund la întrebare mi-ar fi plăcut să lucrez ca make-up artist sau în industria muzicală. Dealtfel, muzica este unul dintre hobby-urile mele.
Care au fost cele mai emotionante momente din viata ta?
Au fost multe momente emoționante, dar cea mai frumoasă amintire din cariera mea de sportivă, a fost participarea la prima ediție a Jocurilor Europenece a avut loc la Baku. Festivitatea de deschidere a evenimentului a fost grandioasă pe un stadion cu 80.000 mii de spectatori. În momentul în care delegația României a intrat pestadion, amsimțit un fior puternic care nu poate fi explicat în cuvinte. M-am simțit cu adevarat sportivă și sper să mai am ocazia să particip la astfel de evenimente. În plan personal, cea mai emoționantă zi a fost ziua nunții. A fost exact așa cum am visat pentru că am avut șansa să fiu înconjurată de toate persoanele dragi mie.
In Romania, spre deosebire de tarile cu un anumit nivel de dezvoltare in sport, psihologia sportului este un domeniu inca neexploatat. Antrenorul de la echipa ta de club, Francois Salvagni, a declarat faptul ca in Italia a avut constant in staful sau tehnic un psiholog. Ce crezi ca ar trebui facut pentru a dezvolta acest domeniu?
Cred că în sportu lromânesc sunt multe domenii care sunt neexploatate. Psihologia sportivă este unul dintre ele. Din punctul meu de vedere, mentalitatea este ceea ce îi lipseste cel mai mult sportivului roman. De aceea cred că orice echipă care se respectă ar trebui să aibă în staff un psiholog sportiv. Spun asta pentru că în ultimele două sezoane am avut șansa să lucrez cu tine, Andreas Hniatiuc și rezultatele sunt pe măsură. Cred că trebuie să ne uităm și să învățăm mai multe de la cei care au rezultate în acest moment și aici mă refer la marile cluburi din străinătate.
Care este rolul unui psiholog sportiv? Cum poate contribui acesta la optimizarea performantelor sportive?
Din punctul meu de vedere, psihologul sportiv trebuiesă fie în primul rând un liant între antrenor și jucători. El trebuiesă fie foarte apropiat de sportivi, să afle ce probleme sunt în interiorul grupului și să încerce să le rezolve. În plus, cred că un psiholog bun te poate ajuta să ai mai mare încredere în forțele proprii.
Impresia generala este ca Romania are sportivi foarte talentati, cu potential, dar care nu reusesc sa se impuna la nivel mondial. Ce le lipseste sportivilor romani, din punct de vedere al mentalitatii, pentru a ajunge la nivel de top, atat la sporturile individuale, cat si la sporturile de echipa?
Acest subiect este foarte vast. Nu sunt în măsură să emit o cauză pentru care sportivii români nu ajung să aibă rezultate la nivel mondial. În sportul pe care-l practice, voleiul, sunt multe motive care ne împiedică să reușim performanțe mari. Cred că în primul rând este vorba de finanțarea sportului de performanță din România. În anul în care am participat în Champions League, am văzut ceînseamnă un club mare. Am jucat împotriva unor echipe de top din Europa precum Dinamo Kazan care a și câștigat Liga Campionilor în acel sezon, Volero Zurich și campioana Poloniei Dabrowa Gornicza. Aceste trei cluburi aveau bugete de minimum 5 ori mai mari ca al nostru și acest amănunt a contat foarte mult. Ei aveau stuff-uri compuse din minimum 10 persoane în timp ce noi eram pregătite de maximum 4. Pe lângă latura financiară mai intervin și alte amănunte care țin de pregătirea la nivel de juniori. Credcă la acest capitol suntem departe de ceeace se face peste hotare.Referitor la echipa natională de volei feminin, cred că putem reuși mai mult în momentul în care cea mai mare parte a jucătoarelor vor evolua în campionate puternice.
Daca ai avea puterea si sustinerea necesara, ce ai schimba in voleiul din Romania?
Este un subiect destul de dificil pentru că nu aș vrea să fiu înțeleasă greșit. Am auzit foarte mulți oameni care au idei foartebune, dar din păcate prea puțini le pun în practică. Eu în acest moment încerc să îmi fac treaba cât mai bine pe ternul de joc iar după ce voi pune capăt carierei sportive voi încerca să ajut voleiul românesc. Cred că sectorul juvenil are nevoie de foști voleibaliști dornici să descopere mari talente.
Care a fost cea mai grea incercarea vietii prin care ai trecut?
Până acum mulțumită lui Dumnezeu nu am avut parte de evenimente neplăcute. Au fost moment mai grele peste care am reușit să trec cu ajutorul familiei.
Ce preocupari extrasportive ai? Cum iti petreci timpul liber? Cum este viata ta in afara salii de sport?
Sincer, am foarte puțin timp liber deoarece voleiul îmi ocupă majoritatea timpului. În momentele libere îmi place să ies cu prietenele, să merg la shopping, la film sau la alte evenimente sportive. Cea mai plăcută perioadă este vacanța pe care îmi place să o petrec vizitând țări străine.
Cum si in ce masura sportul de performanta ti-a modelat/ influentat viata? Ce le-ai recomanda copiilor/ tinerilor din ziua de azi, care stau tot mai departe de sport?
Cred că sportul trebuie să fie unul dintre principalele moduri de a educa tinerii. Făcând sport de performanță esti sănătos, te dezvolți armonios și înveți să fii disciplinat. Mie voleiul mi-a oferit tot: prieteni, satisfactii material și notorietate. Cred că a fi sportive este una dintre cele mai frumoase meserii. I-aș sfătui pe toti tinerii să se îndrepte către un sport pentru că vor avea numai de câștigat.
Daca ar fi sa te definesti in trei cuvinte, care ar fi acelea?
Mi-e foarte greu să mă descriu in doar trei cuvinte dar dacă ar fi să o fac aș spune că sunt ambițioasă, prietenoasă și copilăroasă.
Pune-ti o dorinta si spune-ne-o! Ramane intre noi! 🙂
Sunt o persoană care crede în visele sale. Pentru acest an îmi doresc în primul rând să fim sănătoase, eu și colegele mele, să putem realize tripla: campionat, Cupa României și Challenge Cup. Cred că suntem o echipa unita care poate să realizeze mari surprize.
Psiholog sportiv Andreas Hniatiuc