Interviul Saptamanii cu Mayssa Pessoa
0Mayssa Raquel de Oliveira Pessoa sau, pe scurt, Mayssa Pessoa este campioana din poarta echipei CSM Bucuresti, a carei prezentare se rezuma la cateva cuvinte: talent, pasiune si implicare, in tot ceea ce face. Venita la CSM Bucuresti in vara lui 2014, dupa ce a castigat titlul mondial cu echipa nationala a Braziliei, Mayssa a devenit unul dintre pilonii importanti ai echipei din Bucuresti, cucerind publicul atat prin prestatia sa sportiva, cat si prin carisma si pasiunea cu care se manifesta in timpul meciurilor. Dubla campioana a CSMului a ales sa ne dezvaluie secretele reusitei sale, planurile sale de viitor, oferind, in acelasi timp, cateva sfaturi noii generatii.
Iti mai amintesti primii pasi in sport? Cum ai inceput sa practici hanbalul?
Am inceput pe la varsta de 10 ani. Imi placea mult sportul inca de pe vremea cand eram copil, dar intalnirea cu handbalul a fost ca o dragoste la prima vedere. De atunci a ramas cea mai mare pasiune a vietii mele.
Cum ai ales Romania? Cum ti se par oamenii de aici?
Eram in Rusia, iar cei de la CSM au luat legatura cu impresarul meu,pentru a ma convinge sa vin in Romania. M-a atras acest proiect, mai ales ca era acolo si Mette Klit, care ma dorea in echipa. Am acceptat sa vin in Romania pentru ca am considerat ca este un proiect care ma va ajuta in cariera, fiind o provocare sa fac parte din el. Imi place mult Bucurestiul, mai ales Centrul Vechi, oamenii sunt calzi, sunt apropiati ca stil de viata de alte popoare cu sange latin, inteleg mare parte din limba romana, chiar daca imi este greu sa o vorbesc. Cred ca as putea trai aici si m-as putea adapta foarte usor. Singurul lucru care nu imi place este faptul ca se fumeaza in localuri, in rest, totul este minunat aici.
Ce ai schimba la mentalitatea romanilor?
Cred ca eventualele lucruri pe care ti-ai dori sa le schimbi la un popor se trag din modelul educational, din modul in care ai fost format de catre mediu si familie. Lucrurile sunt oarecum subiective, dar fi frumos daca lumea de aici ar avea orizonturile mai largi, daca ar fi putin mai deschisi.
Care este secretul succesului? Cum iti poti atinge obiectivele in viata?
Secretul reusitei in viata este sa crezi cu adevarat in tine si sa iubesti ceea ce faci! Sa iti propui, in fiecare zi, sa ajungi sa fii cel mai bun! Ideea este de a gasi in tine tot ce este mai bun, de a fi curajos si de a da, zi de zi, totul. De cele mai multe ori, oamenilor le este teama de ceea ce pot descoperi in interiorul lor. Eu mereu pun suflet in ceea ce fac, ma simt puternica si pregatita sa castig totul. Uneori si mie mi se pare un miracol faptul ca reusesc sa scot niste mingi ce par imposibil de parat, in timpul meciurilor, dar totul provine de la modul cum ma pregatesc mental. Pregatirea mentala a unui sportiv este un element esential pentru a deveni campion. Mintea este cea care iti traseaza cum sa actionezi si in functie de modul in care o antrenezi vin si rezultatele.
Ce planuri ai pentru 2016?
In primul rand imi doresc sa terminam cu bine sezonul la CSM Bucuresti, sa ne atingem toate obiectivele. Ar fi minunat! Vrem sa ajungem in Final Four-ul Ligii Campionilor. Consider ca avem o echipa puternica, cu jucatoare de cea mai buna calitate, care merita sa fie in careul de asi ai hanbalului european. Apoi imi doresc sa iau medalia de aur la Jocurile Olimpice cu echipa nationala. Voi da totul, pentru a primi totul. Dupa aceea, urmeaza o noua provocare, o noua echipa, un nou inceput. Sunt extrem de nerabdatoare sa incep munca la noua echipa, un club puternic, un club profesionist , cu traditie si obiective mari.
In plan personal, totul merge perfect. Sunt extrem de fericita in relatia pe care o am si imi doresc sa imi intemeiez o familie. In ceea ce priveste businessul pe care il am aici, in Bucuresti, am hotarat sa renunt la el, odata cu plecarea din Romania.
Care este cel mai mare regret al vietii?
Am trecut prin multe situatii de viata, atat prin experiente frumoase, cat si prin experiente triste, dar consider ca orice situatie de viata prin care trecem, vine in calea noastra pentru a ne face sa intelegem ceva din ea, sa ne transforme, sa ne maturizeze, intr-un fel. Deci nu regret nimic din tot ce am trait.
Care este cea mai emotionanta experienta de viata prin care ai trecut?
Este incredibil de descris in cuvinte emotia pe care am simtit-o in momentul cand am castigat Campionatul Mondial, cu nationala Braziliei, in 2013. Experiente de nedescris, o bucurie fara margini. A fost foarte greu. Noi, in Brazilia, ne-am dorit foarte mult sa ajungem la un asemenea nivel si sa castigam respectul celor din Europa, sa dovedim ca suntem cele mai bune. Sunt extrem de mandra de toate jucatoarele din nationala Braziliei, pentru tot ce am realizat impreuna.
Iti place sa citesti? Care este ultima carte citita?
Da, citesc, orice imi poate deschide orizonturile. Imi place sa imi antrenez mintea si tocmai de aceea citesc orice cu caracter motivational. Acum citesc “Eleven Rings”, a lui Phil Jackson, o carte despre reusita, atat in viata, cat si in sport.
Daca ai avea o bagheta magica, ce ai schimba in viata ta?
Wow…as schimba momentul din octombrie, cand mi-am reziliat contractul cu CSM! 🙂
Dar cum spuneam, totul se intampla cu un scop, experientele ne transforma, pentru a intelege mai bine viata, deci daca asa s-a intamplat, inseamna ca trebuia sa invatam ceva din acel moment. Ma bucur ca lucrurile au revenit la normal si suntem unde suntem.
Care este cel mai bun antrenor cu care ai lucrat?
Am jucat in multe colturi ale lumii, in Brazilia, in Portugalia, in Rusia, Spania, Franta, Romania, am lucrat cu foarte multi antrenori, am vazut multe stiluri, multe moduri de a interpreta handbalul, de a comunica cu oamenii, de a motiva jucatoarele. Cel mai greu mi-a fost in Rusia, pentru ca nimeni nu vorbeste engleza, a trebuit sa invat limba, pentru a intelege ce mi se cere, mi-a fost dificil sa ma adaptez si totusi am iesit ce doua ori cel mai bun portar al campionatului. Consider ca ma pot adapta oriunde, in orice colt al lumii, pot lucra cu orice antrenor, pot depasi orice obstacol si pot da totul, oriunde as juca. Desi anumiti oameni vorbesc prea mult despre viata mea personala, se uita mai mult la ceea ce fac eu, decat la ceea ce au ei de facut si afirma ca nu pot da randament fara Mette, eu pot juca oriunde, cu orice antrenor. Cu toate acestea, consider ca Mette Klit este cel mai bun antrenor cu care am lucrat. In general, ma motivez singura inaintea oricarei confruntari din teren, dar cu ea simteam ca sunt mult mai determinata. Reusea mereu sa ma faca sa dau totul si impreuna cu ea am avut cel mai frumos an al carierei. Ii doresc, din tot sufletul, tot ce este mai bun si sa revina cat mai repede in hanbalul de top, pentru ca merita si handbalul are nevoie de ea.
In Romania, psihologia sportului nu este un domeniu la fel de dezvoltat precum in tari precum Germania, Italia, Franta sau Spania. Cum am putea dezvolta acest domeniu, atat de fascinant? Cum este privita psihologia sportului in Brazilia? Cum am putea schimba mentalitatea oamenilor, privind psihologia sportului?
Romania ar trebui sa includa dezvoltarea psihologiei sportului, la nivel national. Oamenii de decizie din federatii si din Comitetul Olimpic Roman, ar trebui sa inteleaga ca pentru a face performanta, la nivel inalt, este nevoie si de astfel de specialisti. Ar trebui sa inteleaga faptul ca atunci cand iti propui sa ajungi sa te lupti cu alte puteri ale sportului din lume, este imposibil sa reusesti daca nu ai in componenta stafurilor tehnice si profesionisti in domeniul psihologiei sportului. Fara a avea o minte puternica, antrenata pentru a reusi, nu mai ai nicio sansa sa reusesti azi, la nivel mondial.
In Brazilia, exista psihologi la nivelul tuturor sporturilor olimpice, sportivii includ in agenda lor de lucru colaborarea cu psihologul sportiv, exista chiar un cult al mersului la psiholog, ceea ce desigur ne ajuta sa performam. La nationala Braziliei am lucrat cu Alessandra Dutra, care ne-a ajutat foarte mult sa devenim mai bune, sa castigam Cupa Mondiala. Tot ea va fi alaturi de noi si la Jocurile Olimpice si vom face o treaba foarte buna.
Cum este sa lucrezi cu un psiholog sportiv? Cum te ajuta o astfel de colaborare?
Este o experienta extrem de interesanta, motivanta si placuta. La echipa nationala, ne-am integrat foarte repede in astfel de activitati, am fost deschise si asta s-a vazut si in rezultatele inregistrate. Toate eram nerabdatoare sa incepem activitatile, eram curioase sa vedem cu ce ne mai surprinde la sesiunile de grup si incantate ca astfel de sedinte erau incluse in programul de pregatire.
Odata cu venirea la CSM, m-a incantat faptul ca in cadrul clubului se pune accent pe pregatirea mentala, un lucru esential, atunci cand vrei sa ai si rezultate. Sedintele sunt foarte interesante si te ajuta sa te cunosti mai bine si sa ajungi sa dai totul la meci, insa nu toti sportivii inteleg si aprecieaza acesta necesitate, a pregatirii mentale.
Ce ai recomanda generatiei tinere, care petrece mai mult timp in fata laptopului decat pe terenul de sport?
Generatia actuala se iroseste atunci cand fumeaza, consuma alcool si sta departe de sport. Le recomand, cu drag, pentru sanatatea lor, sa faca sport, macar in timpul liber, ca hobby, daca nu isi propun sa ajunga sa faca performanta. Sportul te transforma, te pregateste pentru viata, te educa si te face mai sanatos. Sportul de performanta aduce insa si probleme, durere, sacrificii, dar totul merita atunci cand iti propui sa devii cineva si sa ajungi la cel mai inalt nivel. Pe scurt, faceti sport, sub orice forma, oriunde, oricat, dar faceti!
Care sunt cele mai importante valori ale vietii?
Onestitatea, solidaritatea si implicarea. Mama este cea care mi-a transmis aceste valori care m-au ajutat sa devin un campion. Multumesc, mama si te iubesc enorm!
Daca ar fi sa te descrii in trei cuvinte, care ar fi acelea?
In general, nu-mi place sa vorbesc despre lucrurile care ma definesc, dar pentru voi o voi face. J
Sunt ambitioasa, curajoasa si implicata!
Un mesaj pentru suporterii CSM?
Vreau sa le multumesc tuturor celor care ma sustin si imi transmit dragostea lor. Este minunat sa primesc mesaje de sustinere si de felicitare. Suporterii CSM-ului sunt speciali pentru mine. Un aspect extrem de interesant este faptul ca acest club acorda o importanta deosebita tinerilor suporteri. Este superb sa vezi in sala atat de multi copii, care iti transmit din energia lor, din ambitia si curajul lor. Sunt extrem de simpatici si ma fac sa ma simt responsabila pentru bucuria pe care le-o produce victoria echipei. Ma fac fericita! Le promit ca si pe viitor, atunci cand voi reveni in Polivalenta, ma voi simti la fel de onorata si ma voi bucura de toata energia lor. Multumiri speciale lui Viorel, sotiei si Sarei pe care imi doresc sa ii revad cu drag, ori decate ori voi avea ocazia.
Va pup!
Psiholog sportiv Andreas Hniatiuc