Marian Ararau. Profil de campion.
0Retinut, temator si ezitant. Asa era Marian cand l-am cunoscut. Venea dupa o grava accidentare si dupa o perioada lunga de inactivitate. Aparent era mai tentat sa renunte decat sa lupte pentru a depasi situatia in care se afla. Spun „aparent” pentru ca insusi demersul de a incerca sa faci lucrurile in alt fel sau mai bine spune multe despre asteptarile legate de schimbare. Marian venea dupa o perioada dificila pe care, pe undeva, in adancul sufletului era ferm convins ca o va depasi. Ceea ce nu stia era „Cum?”. Si asa am incercat impreuna sa gasim raspunsuri intrebarilor care il macinau si care il impiedicau sa se concentreze asupra lucrurilor bune pe care le avea de facut pentru a ajunge in top.
Modest, implicat si plin de ambitie. Asa este Marian acum, dupa ce a aflat „cum” si a descoperit care este drumul pe care trebuie sa il parcurga pentru a ajunge sus.
Marian Ararau, bashetbalist profesionist, a jucat pentru Asesoft Ploiesti si Steaua Bucuresti, dar si-a gasit stralucirea la Concordia Chiajna, sub comanda antrenorului Vlastimir Vukadinovic, acolo unde a redescoperit placerea de a juca baschet. A depasit toate incercarile, revenind dupa o accidentare grava, adaptandu-se si implicandu-se intr-un colectiv nou, cu oameni la fel de deschisi ca si el, devenind un element de baza in cadrul echipei. Iar acum, cand lucrurile frumoase incep sa rasplateasca munca si convingerea ca poate obtine ceea ce isi doreste, totul pare mai usor!
Harnic, ambitios si increzator sau, pe scurt, Marian Ararau, un nume pe care baschetul il propune performantei!
La 7 ani Cristian Topescu mi-a pus prima minge de baschet in mana si de atunci nu i-am mai dat drumul!
De ce baschet? Ce te-a atras si cum ai inceput?
Nu mi-am pus niciodata aceasta intrebare. Pana la baschet, am facut karate si dansuri sportive. In clasa intai, doamna profesoara Maria Racoceanu mi-a pus mingea de baschet in mana si mi-a spus ca acesta va fi destinul meu. La varsta de 7 ani am primit prima mea minge de baschet de la Cristian Topescu si de atunci nu am mai lasat-o. Primul club pentru care am jucat a fost Clubul Sportiv Scolar nr.5 si oficial am debutat la varsta de doisprezece ani, la campionatul de minibaschet din Targu Mures. La 17 ani, am plecat la CSU Asesoft Ploiesti, unde am debutat un an mai tarziu, in prima liga. Primul meci a fost impotriva echipei Dinamo si am reusit sa marchez doua puncte. A fost unul dintre cele mai frumoase momente din viata mea.
Care a fost cel mai greu moment al carierei si cum l-ai depasit?
Cel mai greu moment al carierei a fost atunci cand m-am accidentat si am stat departe de teren un sezon si jumatate. Am reusit sa-l depasesc prin ambitie, munca si dor de bashet.
Ai un baschetbalist preferat?
Da, sunt chiar doi. Daca vorbim despre Romania, baschetbalistul meu preferat este Virgil Carutasu. Admir motivatia si placerea cu care joaca meci de meci, desi practica baschetul de 25 ani. Deoarece suntem prieteni, am ajuns sa il cunosc foarte bine, iar acest lucru m-a facut sa admir si mai multe lucruri la el. Pe plan international,consider ca cel mai complet baschetbalist ramane Michael Jordan.
Ce alte sporturi iti plac? Practici si alte sporturi in timpul liber?
Imi plac tenisul de camp, voleiul, fotbalul, fotbalul american si atletismul. In timpul liber, practic fotbalul si voleiul.
Ce crezi ca ar trebui facut pentru a populariza baschetul la nivelul celui din Spania, Italia sau Grecia?
Cred ca totul pleaca de la juniori. Daca s-ar acorda mai multa atentie si s-ar investi financiar in bazele sportive, cred ca baschetul ar deveni mai popular. Atat copiii, cat si parintii vor conditii bune de antrenament. In ultima vreme, baschetul a crescut in popularitate la noi in tara datorita postului DigiSport care transmite meciuri de baschet din Euroliga (Liga Campionilor la baschet) si din Divizia A Romania.
Psihologia sportului la noi, spre deosebire alte tari, este un domeniu neexploatat. Carui fapt crezi ca se datoreaza acest aspect?
Din cauza ideilor preconcepute, cum ar fi faptul ca oamenii nebuni merg la psiholog, se evita contactul cu aceast domeniu. Un sportiv care lucreaza cu un psiholog va avea rezultate mai bune decat unul care lucreaza singur, deoarece aria lui de intelegere si cunoastere este mai dezvoltata. Cu ajutorului psihologului, se pot depasi multe obstacole si bariere care limiteaza un sportiv. Dupa ce se va vedea ca psihologia sportului are un rol important si ca performantele sportivilor romani vor creste, sunt convins ca multi oameni din sportul romanesc vor apela la psihologi.
- Care este rolul psihologului in viata unui sportiv de performanta?
Un psiholog este foarte important in viata unui sportiv de performanta. Acesta poate face diferenta intre o medalie de campion si una de locul 2. Il poate ajuta sa-si revina atunci cand este la pamant, sa-si depaseasca limitele, sa se cunoasca mai bine pe el insusi si sa isi aprecieze mai bine performantele.
Ce parere ai despre mersul La Psiholog?
Eu ii sfatuiesc pe toti prietenii mei, fie ei sportivi sau nu, sa mearga La Psiholog. Mersul La Psiholog are doar efecte pozitive. Am fi cu totii mai buni daca am ajunge macar de cateva ori sa interactionam cu un psiholog.
Pe planuri de viitor ai?
Vreau sa devin campion cel putin inca o data si sa imi termin studiile.
Mi-as dori ca macar pentru o zi sa am talentul lui Michael Jordan
Daca ai avea o bagheta magica, ce ai schimba la viata ta ?
Nu m-am gandit niciodata la chestia asta pentru ca nu am avut o bagheta magica. Imi doresc sa am talentul lui Michael Jordan macar pentru o zi.
Care este marele regret al carierei tale?
Cel mai mult regret faptul ca tatal meu nu m-a vazut jucand niciodata. Si joc baschet de 11 ani…
Succesul presupune munca, munca si un pic de talent amestecat cu noroc!
Care crezi ca sunt ingredientele succesului?
Munca, munca si un pic de talent amestecat cu noroc.
Daca nu ai fi ales baschetul, ce alta cariera ai fi urmat?
Daca nu as fi ales baschetul, mi-ar fi placut sa cant la saxofon. Desi nu am voce deloc, urechea muzicala ma ajuta. Imi place muzica la nebunie si m-a ajutat de foarte multe ori sa trec peste momente grele din viata mea.
Daca ar fi sa te definesti in trei cuvinte, care ar fi acelea?
Harnic, darnic si modest.