Psihologul Andreas Hniatiuc analizează situaţia Alinei Dobrin
0Interferenţa planului emotional cu cel profesional, indiferent de orientarea sexuala, saboteaza randamentul
Stenogramele descoperite miercuri la dosarul de divorţ cu minori al Alinei Dobrin (36 ani) şi fostului boxer Robert Păcuraru (35 ani) indică o relaţiei a handbalistei cu colega de echipă de la CSM Bucureşti, Cristina Niculae (31 ani). „Interferenţa planului emoţional cu cel profesional, indiferent de orientarea sexuală, îţi sabotează randamentul”, explică specialistul în psihologie sportivă.
Dincolo de iureşul mediatic, situaţia handbalistei Alina Dobrin aruncă întrebări fierbinţi. Influenţează opţiunile homosexuale ale unui sportiv performanţele profesionale, avînd în vedere presiunea publică şi temerea de a nu fi „descoperit”?
Cum va decurge finalul de carieră al Alinei şi cum va evolua viaţa ei publică în România? Gazeta Sporturilor l-a contactat pe Andreas Hniatiuc, specialist în psihologie sportivă, pentru a contura răspunsurile.
1. Alina Dobrin, handbalista de performanta, e implicata intr-un proces de divort, in urma caruia au aparut stenogramele unor discutii care ar dovedi ca e lesbiana. Daca si cum va fi afectata cariera ei sportiva de acum incolo, avand in vedere prejudecatile romanesti?
Tinand cont de specificul cultural al societatii noastre, pare usor de estimat ca intr-o astfel de conjunctura, in care cei mai multi opereaza cu prejudecati, cariera sportivei poate fi afectata de scandalul sexual puternic mediatizat. Totusi, un posibil regres pe plan sportiv nu ar trebui pus exclusiv pe seama orientarii sexuale. Trebuie tinut cont si de alti factori precum varsta, nivelul competitional, relatia cu sotul,climatul familial sau implicatiile prezentei unui copil in viata celor doi. Toate aceste variabile cantaresc decisiv in randamentul unui sportiv de performanta.
2. Cum vedeti supravietuirea ei in spatiul public, nu neaparat sportiv, avand in vedere ca e la final de cariera cumva?
Supravietuirea in spatiul public este asigurata atat de performantele in plan sportiv, cat si de conduitain plan extrasportiv. Este important ca sportiva sa treaca cu discretie peste astfel de situatii, incercand sa isi rezolve eventualele probleme intr-un cadru cat mai restrans. Alfel, performantele ei vor fi judecate prin prisma conduitei extrasportive.
3. Cum putem contura viitorul copilului pe care Alina il are cu sotul sau, fostul boxer Robert Pacuraru, in condiitile in care custodia ii va fi atribuita ei?
Echilibrul emotional al unui copil este asigurat de relatia dintre parinti si de raporturile dintre acestia. Inainte de a opera cu prejudecati legate de orientarea sexuala a unuia dintre parinti, ar trebui tinut cont de faptul ca oricare ar fi motivele unei separari dintre parinti, aceasta nu ramane fara urme in plan afectiv emotional sau comportamental in cazul copilului. In plus, copilul trebuie sa stea departe de tensiunile dintre parinti, acestia oferindu-si neconditionat iubirea si interesul pentru cel mic.
4. In ce masura acest tam-tam din jurul subiectului va inchide si mai mult problema homosexualitatii in sportul romanesc? Sau o va deschide?
Homosexualitatea este un fenomen care nu apartine si nu se manifesta exclusiv in sportul romanesc. Este un aspect social, prezent din cele mai vechi timpuri si trebui abordat ca atare. Ea devine o problema atunci cand acapareaza celelalte aspecte ale vietii, impiedicand individul sa aiba parte de o dezvoltare psiho-emotionala armonioasa. Asadar, daca privim homosexualitatea ca fiind o problema a sportului, ea ar trebui inainte de toate integrata la nivel social si dezbatuta numai sub acest aspect.
5. Cum ii e afectata performanta sportiva a unui homosexual nedeclarat care activeaza in acest domeniu sub presiunea permanentei ascunderi?
Oprobriul public, teama permanenta de a nu fi descoperit sau preocuparea excesiva de a ascunde aspecte care tin de latura intima a individului sunt extrem de costisitoare din punct de vedere al consumului energetic si emotional. Acest aspect devine elementul central al preocuparilor si comportamentului individului, impiedicandu-l sa functioneze optim din punct de vedere profesional sau social. Este foarte posibil ca multe din actiunile celui care se afla intr o astfel de situatie sa acapareze timpul sau interesul persoanei, in detrimentul altor actiuni cu caracter pozitiv, dinamic.
6. Cum poate fi afectata performanta sportiva a unei echipe, avand in vedere ca exista cupluri de homosexuali coechipieri, chiar cazul Alina Dobrin-Cristina Niculae?
Indiferent de natura orientarii sexuale, nu este recomandat ca relatiile profesionale sa interfereze cu cele emotionale. Amestecul acestor doua cadre impiedica buna functionalitate a raporturilor profesionale. In plus, orice conflict din planul personal va fi transferat in cel profesional, sabotand astfel randamentul la locul de munca
7. Alina Dobrin a marturisit in discutiile telefonice cu sotul ei ca e in pragul suicidului. Care e riscul in cazurile acestea, in care homosexualitatea e dezvaluita public, devine subiect de presa, mai ales in conditiile lumii noastre?
Suicidul este un act de abandon in fata problemelor, conflictelor sau incercarilor vietii reale, iar orice presiune puternica, in functie de gradul de toletanta a persoanei in cauza, poate fi resimtita ca fiind o greutate in plus care inclina balanta in favoarea renuntarii. Este important ca persoana in cauza sa isi activeze resursele in favoarea depasirii contextului actual.
8. Cat de reala poate fi ipoteza ca homosexualitatea se naste/se dezvolta cu precadere in situatiile cantonamentelor prelungi / perioadelor de formare sportiva etc. care presupun coabitarea exclusiva cu persoane de acelasi sex?
Din cele mai vechi timpuri, daca ne gandim, de exemplu, la campaniile militare desfasurate pe perioade lungi de timp, coabitarea pe termen lung alaturi de parteneri de acelasi sex, in absenta totala a unui partener de sex opus, poate constitui un factor favorizant in dezvoltarea relatiilor de tip homosexual. Dar in acelasi timp, abordarea nu ar trebui privita intr-o maniera exclusiva ci se recomanda luarea in calcul si a altor factori de natura psihologica precum predispozitiile latente sau educatia. Asadar, homosexualitatea nu este efectul cantonamentelor sportive.
9. Care sint aspectele/functiile/calitati psihologice care sunt determinante in sport si care sunt afectate de tensiunea in care se afla un sportiv homosexual nedeclarat?
Principalele probleme cu care se confrunta un sportiv homosexual nedeclarat sunt cele care deriva din posibilele conflicte de natura emotionala si din eventualele dificultati de adaptare si integrare in colectiv si care impiedica sportivul sa isi acceseze toate resursele pentru pregatirea de competitie. De asemenea, acesta poate manifesta un comportament ezitant in preajma colegilor, se poate simti exclus, daca orientarea sa sexuala este obiectul prejudecatilor sau poate fi victima sau initiatorul unor conflicte de grup.
Material publicat in https://www.gsp.ro/
Forma finala poate fi vizualizata la https://www.gsp.ro/sporturi/handbal/psihologul-andreas-hniatiuc-analizeaza-situatia-alinei-dobrin-teama-ca-esti-descoperit-iti-saboteaza-randamentul-sportiv-383908.html