Performanta fetelor din sportul romanesc
0Performantele sportive de valoare internationala ale baietilor nostri, din ultimii ani, nu au fost la inaltimea asteptarilor. Cauzele sunt multiple, dar nu intentionam sa ne oprim acum asupra lor. Motivatia va invinge intotdeauna talentul neexploatat. Forta nu vine din capacitatile fizice ale sportivului, ci din vointa sa de neclintit, de aceea campionii sunt oameni obisnuiti, inzestrati cu o determinare neobisnuita. Ceea ce diferentiaza sportivul normal de un campion este directia si cantitatea de energie psihica pe care acesta o aloca actiunilor sale. Aceasta este motivatia pentru inalta performanta! Sportul ofera pe langa educatia fizicului, o educatie mentala si sociala complementara, ce intareste caracterul.
Performanta este rezultatul muncii in echipa
Orice performanta, mai ales cand ne raportam la cele de nivel mondial, reprezinta rezultatul unui cumul de factori, experiente si strategii concepute in vederea atingerii acelor performante. In sportul de mare performanta, atunci cand vrem sa ne raportam la obiective indraznete, nimic nu trebuie lasat la voia intamplarii. Asadar, rezultatele obtinute in tenis si in handbal, la nivel mondial, sunt consecinta fireasca a talentului sportivelor, a muncii pe care acestea o depun si a metodelor si tehnicilor de antrenament concepute de cei care se ocupa de pregatirea acestor sportive. In sport, talentul, daca nu este sustinut de munca, strategie si viziune a succesului, nu este garantul performantei. Este important ca talentul sa fie exploatat corect prin munca, sportivul sa isi activeze toate resursele si isi sa gaseasca motivatia de a duce lucrurile pana la capat. In acest context, antrenorii si ceilalti membri ai stafului au un rol decisiv. Performanta echipei este data de coeziunea grupului, de modul in care membrii acelei echipe se raporteaza la obiectivele sportive si de gradul de implicare al acestora. Asadar, rezultatele recente sunt consecinta unei munci in echipa, a implicarii totale a celor care au crezut in aceste proicte.
Succesul fetelor, un model de urmat
Performanta sportiva, in general, are un caracter sinusoidal, in sensul ca pentru a creste o generatie de exceptie este nevoie de timp, iar dupa ce generatia respectiva atinge apogeul, este nevoie de rabdare pentru a lua lucrurile de la capat. Este posibil ca lipsa rezultatelor la nivelul sportului masculin sa fie o chestiune care tine de context, existand mereu generatii de „sacrificiu”, intre generatiile de exceptie. Daca luam exemplul generatiei Ilie Nastase / Ion Tiriac, din tenis, generatiei de exceptie a anilor 70′, apoi ’90 din handbal sau exemplul „Generatiei de Aur” din fotbal, vom constata ca dupa stingerea acestor generatii a urmat o perioada buna de „seceta”. In astfel de situatii, obiectivele celor care se ocupa de sportul de la noi, ar trebui sa fie reconstructia generatiilor, pornind de la procesul de selectie a sportivilor. Performantele pe care sportul feminin ni le ofera in prezent, ar trebui sa reprezinte un model atat la nivel de rezultate, cat si la nivel de strategie, pe care sportul masculin sa le urmeze. Desi dinamica sportului la nivelul barbatilor este diferita fata de sportul feminin, succesul fetelor ar trebui sa fie un exemplu demn de urmat.
Femeile sunt mai motivate, barbatii mai stabili din punct de vedere emotional
Daca ne neferim strict la fenomenul sportiv, fara a generaliza, nu putem spune ca femeile sunt mai puternice, din punct de vedere mental. Femeile sunt mult mai sensibile la o serie de factori cu caracter personal, care de multe ori, pot avea efect activator asupra lor. Din punct de vedere emotional, barbatii manifesta o anumita stabilitatea, dar acest aspect nu este suficient pentru a performa. Din punct de vedere motivational, femeile insa sunt mult mai orientate catre performanta, de multe ori sursa motivatiei sportive reprezentand-o nevoile personale: nevoia de stabilitate financiara, motivatia familiei sau nevoia de validare sociala, care este mult mai puternica la femei, in comparatie cu barbatii. Altfel spus, barbatii sunt mai stabili din punct de vedere emotional, dar nu sunt suficient de motivati, se abat de la normele de disciplina esentiale in vederea obtinerii performantelor sportive, pierd din vedere esentialul si amana lucrurile, femeile fiind mult mai disciplinate si orientate spre succes.
Motivatia este cel mai puternic activator al performantelor sportive
Dincolo de considerentele de ordin sportiv, performanta fetelor a fost obtinuta pas cu pas, iar atunci cand l-au facut pe primul, l-au facut cu convingerea ca vor reusi. Motivatia este cel mai puternic activator in vederea performantelor sportive, iar atunci cand un sportiv are indoieli in ceea ce priveste nivelul lui de exprimare si rezultatele pe care le poate obtine, performanta va intarzia sa apara. Dincolo de motivatie, disciplina si seriozitatea cu care se fac lucrurile reprezinta variabile esentiale pentru a performa. Atunci cand respecti reguli, sfaturi, indrumari venite din partea antrenorilor sau a altor factori abilitati sa indrume sportivul, drumul succesului este mult mai sigur.
In sport nu este suficient sa fii bun, trebuie sa ai disponibilitatea de a duce lucrurile pana la capat
Asa cum spuneam, in sport, mai ales la nivelul sporturilor de echipa, barbatilor le lipseste motivatia de a face lucrurile pana la capat. Nu este suficient sa vrei sa fii bun, trebuie sa ai si disponibilitatea de a trece peste toate obstacolele pe care le implica viata de sportiv. In plus, performantele sportive, de cele mai multe ori, sunt consecinta atat a actiunilor intreprinse pe parcursul vietii sportive ( antrenamente, pregatire fizica, pregatire mentala, regim alimentar ), cat si a felului in care sportivul intelege sa isi desfasoare viata in privat. Din acest punct de vedere, sportul la nivel masculin sufera. Barbatii ar trebui sa fie mai motivati sa obtina performanta, sa isi asume reguli si sa faca orice sacrificiu pentru a ajunge in top. Din aceasta perspectiva, putem spune ca Romania nu duce lipsa de sportivi talentati, ci doar de un sistem bine pus la punct care sa orienteze sportivii pentru performanta, pentru a scoate maxim de la sportivii respectivi. Pentru a obtine performanta, dincolo de talent, sportivul trebuie sa respecte reguli, sa fie disciplinat, sa isi stabileasca obiective indraznete, sa creada in ele si sa gaseasca mereu motivatia necesara pentru a finaliza lucrurile incepute.
Psiholog sportiv Andreas Hniatiuc
Material publicat in Adevarul