ProSport RAPORT! Primul verdict al unui psiholog in cazul Gabriel Tamas!
0Cazul „Gabi Tamaş” este subiect de studiu pentru toţi psihologii din România şi nu numai. Fotbalistul care miercuri a revenit în circuit după ce a semnat cu CFR Cluj, a avut anterior un nou episod bahic, în urma căruia l-a lovit pe fostul coechipier de naţională, Daniel Pancu.
Psihologul sportiv Andreas Hniatiuc susţine că această atitudine a lui Tamaş este cauzată de toleranţa de care au dat dovadă antrenorii pe care i-a avut la echipele pe la care a trecut.
„Viaţa sportivă trebuie să respecte anumite principii. Dacă nu o faci, sportul te pedepseşte mai devreme sau mai târziu. El nu îşi impune o autocenzură pentru că este tolerat. Poate nu s-ar mai întâmpla astea. Numai în România mai contează doar cum tragi la poartă, nu contează şi cum se comportă în afara terenului. Dacă un fotbalist strică atmosfera, unde ajungem? Antrenorii din România văd în fotbalişti doar un mijloc de a-şi asigura existenţa pe termen scurt, nu un mijloc de a face performanţă”, a spus Andreas Hniatiuc la ProSport Raport.
Psihologul sportiv Andreas Hniatiuc a comentat ultimele escapade din viaţa lui Tamaş
Care este mesajul pe care îl dă povestea Tamaş – Pancu?
Cel mai mare pericol nu e că bea Tamaş sau că bea Pancu, ci că ei sunt modele. Când vezi copii cu tricoul lui Pancu, înseamnă că şi generaţiile viitoare vor fi la fel. E ca în familie, ce vezi, aia faci!
Tatăl lui a angajat un om să-l supravegheze. Îl poate ajuta cu ceva?
Schimbarea vine de interior, el trebuie să vrea asta. Dacă e forţat să se schimbe, va fi o chestiune de suprafaţă. Problema este că din punctul lui de vedere nu are nicio problemă de comportament. Se va schimba abia atunci când va avea parte de un eveniment major, de cotitură, cum a avut Mutu la Chelsea.
Poate părea o întrebare SF, dar vin jucători români la psiholog pentru a se trata de diverse dependenţe?
O să vă mire, dar sunt fotbalişti care caută consiliere din cauza problemelor cu alcoolul. E îmbucurător că băieţi de 20-22 de ani sunt conştienţi că au o problemă şi caută ajutor.
Cum ajung în situaţia asta?
Sunt cumva împinşi de anturajul din vestiar, e greu să se rupă de mediu. De ruşine sau din teribilism, vor să arate că pot şi ei să bea, apoi nu mai pot scăpa.
Grigoraş a spus că nu-l interesează ce face Tamaş în viaţa privată…
Mă miră ce spune Grigoraş. Dincolo de comportamentul fotbaliştilor, există o problemă şi la nivelul antrenorilor români care nu sunt interesaţi de ce fac jucătorii lor. Îi lasă să-şi facă de cap, doar pentru ca ei să mănânce o pâine în cele 3-4 luni în care stau pe banca unui club.
„Am lucrat cu Dan Petrescu şi îmi povestea că în Anglia fotbaliştii beau 10 beri în pub, dar la 10 şi jumătate seara erau acasă. La noi, stau până la 3-4 noaptea. E o chestiune de educaţie”