Noile tehnologii, piatra de incercare pentru parinti: de la ce varsta poate primi copilul propriul telefon mobil
0![](https://www.lapsiholog.com/wp-content/uploads/lapsiholog.com_-720x340.jpg)
Telefonul mobil a devenit un obiect banal pe care parintii au tendinta sa-l ofere copiilor de la varste din ce in ce mai fragede. In Romania, unul din zece pusti cu varsta de sase ani primeste un telefon cu Android, insa psihologii avertizeaza asupra riscurilor pe care le implica o astfel de decizie.Pentru copilul care merge la scoala, telefonul mobil este deja considerat o necesitate de parintele care doreste sa stie in permanenta ce face micutul sau. Insa dincolo de aceasta dorinta de a detine controlul, adultii ajung sa le ofere copiilor acces la noile tehnologii de la varste din ce in ce mai mici, uneori chiar si de la doi ani.
Varsta primului telefon mobil, tot mai mica. Din punct de vedere al psihologului Ionut Ghiugan, telefonul este un instrument util si indispensabil vietii moderne si tehnologia este cheia progresului si dezvoltarii fiintei umane, cu o singura conditie esentiala: sa fie utilizata responsabil.
“Copilul prin definitie nu are aceasta calitate, a responsabilitatii, el aflandu-se in plin proces de formare si dezvoltare la nivel biologic, dar si psiho-social. Prin urmare, cu cat varsta copilului este mai mica, cu atat capacitatea sa de a anticipa consecinta comportamentului sau este mai redusa, iar accesul la tehnologie poate avea urmari negative, atat in plan imediat cat si in perspectiva”, observa Ghiugan.
Pentru a exemplifica mai concret ce inseamna aceasta scadere a varstei la care copiilor li se permite accesul la noile tehnologii, un studiu realizat anul trecut de romanii de la Bitdefender pe 2.000 de parinti din SUA, Romania, Spania, Franta, Germania, Brazilia, Portugalia, Italia si Rusia a scos la iveala ca in unele state, cum este Germania, copiii au inceput sa primeasca telefoane mobile de la cinci ani, in timp ce varsta de la care incep sa foloseasca un astfel de aparat este si mai scazuta, de 3 sau 4 ani. Unul din zece copii romani intra in posesia unui telefon cu Android intre 6 si 9 ani, iar doi din zece inainte de a implini 12 ani, dar nivelul de varsta se afla si la noi in tara pe un trend descendent. In urma cu zece ani, la nivel international, varsta la care copiii primeau un telefon mobil era, in medie, 13 ani, confrom unui studiu realizat de Mobile Phone Checker din Marea Britanie
Riscuri reale, care trebuie constientizate. Psihologul Ionut Ghiugan avertizeaza ca parintele trebuie sa-i ofere copilului un set de norme si regului clar stabilite inainte de a-i delega anumite responsabilitati, acesta fiind insusit atat in mediul familial in primii ani din viata, cat si in colectivitate si mediul educational, pentru a functiona optim in lumea exterioara.
“In absenta adultului, copilul este mai putin critic fata de anumite comportamente si vulnerabil la influenta mediul extern, pentru ca regulile si normele nu sunt interiorizate si asumate, asa cum stau lucrurile in cazul unui adult. In situatia adolescentului, regulile sunt interiorizate, insa lipsa de maturitate psiho-sociala il face sa fie incapabil in anumite situatii sa-si nuanteze raspunsul afectiv si emotional”, spune specialistul.
Astfel, cand vorbim de accesul copiilor la telefon mobil sau internet acesta trebuie atent supravegheat si limitat de catre adulti, atrage atentia Ghiugan. Psihoterapeutul considera ca in cazul copilului, chiar si al adolescentului, nu se poate vorbi de o varsta la care poate utiliza tehnologia nelimitat si fara controlul autoritatii parentale, tocmai pentru ca lipsa responsabilitatii si maturitatii psiho-sociale ii face vulnerabili.Prin urmare, cand vorbim de accesul copiilor la telefon mobil sau internet acesta trebuie atent supravegheat si limitat de catre adulti, atrage atentia psihologul Ionut Ghiugan. Recomadarea este ca accesul copilului la telefon, indiferent de varsta, sa fie permisa doar in situatii de urgenta sub atenta supravegherea a parintelui. Dupa varsta de 14 ani, adolescentul poate utiliza telefonul mobil, dar adultul trebuie sa monitorizeze activitatea. Tanarul manat de curiozitate sau de influenta mediului va utiliza telefonul pentru a accesa internetul, pentru jocuri sau diverse aplicatii disponibile, va intra pe site-uri de socializare, va apela numere de telefon sau va raspunde la apeluri, il va folosi acasa in timpul liber, dar si la scoala sau pe strada etc, puncteaza psihologul.Iar consecintele unor astfel de actiuni sunt usor de prevazut: copilul va intra in contact cu materiale nepotrivite varstei, cu impact emotional asupra dezvoltarii sale, va stabili relatii cu persoane necunoscute care pot avea intentii si motivatii periculoase, va deveni vulnerabil fata de o agresiune fizica pe strada sau la scoala tinand cont de faptul ca avem de-a face cu un obiect cu o anumita valoare materiala.
In concluzie, copiii ar trebui sa aiba, in primul rand, un exemplu pozitiv de urmat inspirat de parinti. Adultul trebuie sa-i arate ca gadgeturile nu se folosesc fara limite, cum ar fi in timpul meselor cu familia, sa nu-si verifice e-mailurile in timp ce copilul ii vorbeste, ingnorandu-ul sau oferind absent raspunsuri etc. Bineinteles, motivul pentru care copilul primeste un telefon mobil ar trebui sa fie justificat de ideea de securitate, nu de simpla dorinta a copilului de a fi la moda si de a tine pasul cu ceilalti colegi. Primul telefon mobil al copilului ar trebui sa fie unul “de antrenament”, cu cat mai putine functii, in niciun caz cu acces la internet, si trebuie folosit in prezenta adultului, dupa un program stabilit. Noaptea telefonul nu trebuie lasat in posesia copilului, parintele trebuie sa stie ce numere se afla in agenda telefonica, iar micutul trebuie sa discute cu parintele adaugarea fiecarui contact nou.
Articol publicat în: www.adevarul.ro