Marele castig psihic pentru copiii care fac sport: „Vor invata sa-si castige autonomia afectiva“
0Este cunoscut faptul ca, daca un copil face sport de mic, capata o rezistenta mai mare, iar riscul de a se imbolnavi la maturitate de boli grave de inima sau de diabet este substantial diminuat. Miscarea contribuie nu doar la dezvoltarea fizica si intarirea organismului, ci si la dezvoltarea afectiv-emotionala, sportul stimuland copiii in directia explorarii si exprimarii emotiilor. Din punct de vedere al valorizarii timpului liber, in cazul copiilor, sportul sau activitatile de ordin fizic reprezinta cea mai indicata alternativa prin care copilul isi poate consuma energia.
Stimuleaza copetitivitatea.Sportul reprezinta o componenta esentiala a vietii sociale. Aparitia competitiilor intre diverse grupuri sau comunitati sociale coincide, la nivel simbolic, cu transpunerea in viata sociala a rivalitatii si nevoii de competitie dintre indivizi.
“Nivelul de competitivitate si rivalitatea in plan sportiv sunt educate de-a lungul dezvoltarii sociale a individului, de la varstele cele mai fragede. Astfel, sportul organizat sau de timp liber reprezinta contextul perfect pentru o dezvoltare armonioasa a individului. Sportul este o componenta a vietii cu care ne familiarizam si pentru care ne pregatim inca din perioada copilariei. In acest context, sportul la copii aduce o multitudine de beneficii, atat din perspectiva dezvoltarii copilului, cat si din perspectiva dezvoltarii ulterioare acestuia, ca viitor adult. Alegerea si practicarea unui sport este un demers esential in dezvoltarea fizica, mentala si sociala a copilului”, explica, pentru „Adevarul”, psihologul sportiv Andreas Hniatiuc.
Dezvoltare armonioasa.Din punct de vedere a dezvoltarii motrice a copilului, miscarea, activitatea de ordin fizic, reprezinta cea mai bun mijloc de achizitionare a deprinderilor specifice. Activitatea fizica dezvolta armonios copilul, il ajuta sa isi insuseasca anumite abilitati si repere, atat de necesare in viata viitorului adult.
Copilul trebuie incurajat si nu constrans sa practice un sport
“Tendinta naturala a copilului este aceea de miscare, ca urmare a explorarii mediului, astfel incat este foarte important sa stimulam si sa incurajam activitatile de ordin fizic in cazul celor mici. Ulterior, copilul va putea identifica nevoia de a face sport ca si activitate de baza si se va orienta catre practicarea unui sport de performanta. Copilul trebuie incurajat spre practicarea unui sport, nu trebuie constrans sub nicio forma sa adopte comportamente sedentare, trebuie lasat sa se simta in largul lui, sa se bucure de fiecare experienta in care isi exprima nevoia de miscare”, mai spune Andreas Hniatiuc.
Incredere in propriile puteri.Sportul la copii stimuleaza increderea in sine, copiii intrand foarte usor in competitie cu ceilalti, din nevoia de validare, din nevoia de a primi anumite aprecieri, merite, beneficii din partea adultilor. “De asemenea, sportul incurajeaza relationarea cu ceilalti copii, de varsta apropiata si reprezinta principalul liant al relatiior sociale in perioada copilariei. Asa se nasc prietenii si rivalitati, reprezentand la nivel simbolic o replica a vietii de adult. Interactiunea cu alti copii, competitia cu ceilalti il ajuta pe copil sa se formeze pentru provocarile si experientele vietii de adult”.
Explorarea si exprimarea emotiilor.Din punct de vedere afectiv-emotional, sportul stimuleaza copiii in directia explorarii si exprimarii emotiilor, a starilor afective complexe cu care acesta se va confrunta pe durata competitilor sportive. Copilul va invata sa isi castige autonomia afectiva si va descoperi controlul propriilor stari emotionale. Calitati precum autostapanirea, stabilitatea emotionala, increderea in sine, rabdarea sau initiativa se vor dezvolta in spiritul competitiei sportive”, explica psihologul sportiv Andreas Hniatiuc.
Articol de: Cristina Stancu
Citeste mai mult: www.adevarul.ro