Ce este gamofobia si cum se manifesta marile temeri pe care oamenii le au cand vine vorba de casatorie
0O casatorie solida, care sa reziste în timp, se fundamernteaza pe cerinte, multe dintre ele – cele mai importante, de altfel – de ordin emotional: incredere, loialitate, sinceritate, dragoste, prietenie, respect reciproc si, de multe ori, compromis, cerinte pe care multi le vad greu de cumulat. Sunt persoane care manifesta o teama puternica si o anxietate intensa, gandindu-se la acestea, cand se raporteaza la perspectiva casatoriei. Nelinistea si îngrijorarile duc, in cazul gamofobilor, chiar la palpitatii, dificultati de respiratie, greata si, uneori, pana la senzatia de pericol de moarte.
Care sunt cauzele gamofobiei
“Fobia de casatorie poate poate fi rezultatul modului în care persoana evalueaza perspectivele in contextul vietii in doi, tinand cont de experientele anterioare, dar poate fi cauzata si de modelul familial pe care il are. Ideea de a fi cu o persoana pentru tot restul vietii lor si responsabilitatea care deriva din aceasta ii îngrozesc pe cei care manifesta aceasta fobie. Sunt si persoane care aduc în prezent esecurile din relatiile trecute sau din casatoriile anterioare, cand relatia de cuplu a adus durere si suferinta emotionala. Aceste persoane încearca sa se protejeze tinandu-se departe de o situatie cu potential traumatizant. O casatorie nefericita a parintilor, o relatie în care mama si tatal nu au stiut sa transmita viitorului adult un model functional al vietii in comun, pot face din copil, un adult gamofob. Ca urmare a unor astfel de situatii, unele persoane ajung sa se teama ca atunci cand vor oficializa relatia de cuplu existenta, casatoria lor se va inscrie pe aceeasi traiectorie nefericita”, explica, pentru Adevarul, psihologul Ionut Ghiugan.
Dincolo de faptul ca multi se ataseaza de libertatea individuala si nu se simt intotdeauna pregatiti sa renunte la ea, teama in fata mariajului poate fi provocata si mentinuta si de alte frici – de o imagine de sine negativa, de o teama manifestata fata de sexul opus sau de sexualitate, în general, sau pur si simplu de incapacitatea unui angajament emotional.
Psihoterapia pentru gamofobie
O metoda eficienta de rezolvare a acestor temeri este, ca in cazul multor fobii, psihoterapia. Interventia presupune un ajutor dat persoanei in a invata sa controleze teama si sa depaseasca trairile afective asociate cu aceasta problema: furia, vinovatia, resentimentele sau depresia. “Pacientul va fi ajutat sa constientizeze gandurile negative care induc teama si sa identifice noi modalitati de a evalua situatia într-o maniera adaptativa, sa dezvolte incredere in propriile abilitatile de a depasi aceste obstacole”, mai spune psihologul Ionut Ghiugan.
Articol publicat în: www.adevarul.ro