Depresia postpartum. Cauze, simptome si tratament
1Sarcina si nasterea unui copil reprezinta o perioada speciala, caracterizata printr-o serie de schimbari specifice la care este supusa viitoarea mamica. Aceste schimbari vizeaza transformari atat la nivel fizic, cat si la nivel hormonal si emotional. Toate aceste transformari pot contribui la declansarea a ceea ce se numeste „depresie postpartum”.
Ce este depresia postpartum?
Depresia postpartum este o tulburare afectiva severa, o conditie medicala, care se manifesta printr-o serie de trairi emotionale, preponderent negative. Studiile indica faptul ca un procent tot mai mare al femeilor care trec printr-o nastere sunt afectate de depresia postpartum, caracterizata prin oscilatii la nivel emotional. In prezent un procent de aproximativ 25-30% dintre femei, trec dupa nastere prin aceste stari. Depresia postpartum (dupa nastere ) se instaleaza in primele trei luni dupa nastere.
Simptomele depresiei postpartum nu se diferentieaza de cele ale depresiei majore care se instaleaza in alte momente ale vietii. Mama trece printr-o perioada dificila, marcata de tristete, anxietate si dezorientare. Toate aceste stari pot afecta buna functionare a mamei in raport cu copilul, ingrijirea, supravegherea sau educarea celui mic. Mai mult de jumatate dintre femei prezinta dupa nastere oscilatii la nivel emotional, semne de tristete, fara a fi diagnosticate neaparat cu depresie postpartum. Depresia este o stare severa care, daca nu este tratata la timp, poate duce la complicatii si consecinte negative pe termen lung.
Cauzele depresiei postpartum
Principala cauza a depresiei postpartum o reprezinta schimbarile hormonale bruste la care este supusa viitoarea mamica, pe durata sarcinii. Organismul se adapteaza din punct de vedere fizic si hormonal nevoilor curente ale mamei, este intr-o permanenta schimbare si lupta pentru a face fata noii situatii. Pe perioada sarcinii nivelul de estrogen si progesteron creste de pana la zece ori mai mult, iar dupa nastere scade foarte repede, in intervalul de 72 de ore ajungand la acelasi nivel ca inainte de perioada sarcinii. Aceste fluctuatii la nivel hormonal reprezinta principala cauza a declansarii starilor emotionale negative prin care trece mama dupa nastere. De asemenea, s-au identificat corelatii si intre nivelul de prolactina si cauzele depresiei postnatale.
Printre factorii de risc care pot favoriza declansarea si mentinerea depresiei de dupa nastere enumeram:
- nasterea traumatizanta ( complicatii in timpul sarcinii)
- conflictele in casnicie ( relatia de cuplu )
- evenimentele traumatizante la care mama ar fi fost supusa pe perioada sarcinii
- anxietatea sau depresia generala cu care mama este diagnosticata inainte de sarcina
- antecedente de depresie in familie
Cum se manifesta depresia postpartum?
Statisticile indica faptul ca in prezent aproximativ una din opt mamici prezinta simptomele depresiei postpartum. Aceste manifestari apar, in general, la cateva zile dupa nastere si se pot extinde pe parcursul a cateva luni, in cazul in care sunt identificate si tratate la timp. In caz contar, simptomele depresiei pot persista pana la un an.
Principalele simptome ale depresiei postpartum sunt:
- plansul necontrolat, fara un motiv concret
- modificari subite ale dispozitiei generale
- resimtirea unei stari de oboseala nejustificata
- stare de epuizare
- sentimente de lipsa de speranta
- sentimente de culpabilitate
- confuzie
- lipsa de interes fara de nevoile copilului
- reactivitate emotionala
- tulburari ale somnului
- teama nejustificata de a nu pati ceva copilul dupa nastere
- ganduri negative, disfunctionale
- lipsa de energie
Depresia postpartum poate imbraca de la forme usoare pana la forme severe, in al caror tablou clinic regasim mai multe simptome asociate. Indiferent de gravitatea situatiei, numitorul comun al formelor depresiei postpartum il reprezinta sentimentul de vinovatie, teama generalizata si lipsa placerii si interesului pentru activitile cotidiene.
Tratament in depresia postpartum
Depresia postpartum poate fi tratata atat de medicul curant, cat si de psihiatru, psiholog sau psihoterapeut. In cazul tratamentului psihiatric, se recomanda medicatie adaptata nevoilor persoanei si starii in care aceasta se regaseste.
Tratament medicamentos poate include:
- antidepresive
- anxiolitice
Tratamentul medicamentos se recomanda atat pentru tratarea depresiei, cat si pentru prevenirea recaderilor. Durata tratamentului se poate extinde pana la o perioada de 6 luni. Fara a fi tratata depresia de dupa nastere, odata instalata, se poate mentine pana la 12 luni. Un alt rol important in tratarea depresiei postpartum il au odihna, recuperarea fizica si dieta. Mama trebuie sa respecte anumite repere legate de refacerea resurselor fizice ca urmare a consumului provocat de supravegherea si ingrijirea bebelusului.
Tratamentul psihologic pentru depresia postpartum consta in sedinte de consiliere si psihoterapie. Psihoterapia s-a dovedit a fi la fel de eficienta ca tratamentul medicamentos, fara a se exclude una pe cealalta. Psihoterapia va ajuta persoana afectata sa depaseasca situatia prin constientizarea problemei si activarea resurselor interne in raport cu contextul in care aceasta se regaseste.
Pentru oricare dintre cele doua modalitati de interventie ar opta persoana in cauza, este bine de stiut faptul ca interventia si tratamentul trebuie sa se faca din timp, pentru ca riscurile si efectele asociate sa fie cat mai reduse. Identificarea timpurie si interventia amelioreaza prognosticul pe termen lung.
Psihoterapeut Andreas Hniatiuc
Depresia asta…si sora mea a trecut printr-un astfel de episod. Nu am avut incotro si a trebuit sa o ducem al psihiatru. Recunos, la inceput si noi am fost reticienti la aceasta idee, dar situtia devenea tot mai rea. Din fericire, am reusit sa o insanatosim, insa am ramas cu o teama si de aia stau cu ochii pe toate informatiile despre aceasta boala.