Ai nevoie de terapie de cuplu?
1Toate cuplurile traiesc momente de conflict, situatii tensionate, certuri, perioade de suparare sau de intrerupere a comunicarii. Toate cuplurile au divergente, insa unele depasesc aceste episoade si reusesc sa-si comunice sentimentele cu privire la problemele cu care se confrunta, invata sa negocieze si sa identifice strategii de rezolvare a situatiilor problematice, iar in final partenerii ajung la o intelegere. Astfel, cuplul merge mai departe pe drumul vietii, fara resentimente.
In alte situatii acest scenariu nu se realizeaza. Fiecare partener se pozitioneaza defensiv si alege un model invatat in copilarie. Se plaseaza in pozitia de victima sau agresor. Comunicarea este intrerupta definitiv, problema initiala devine „una din multele probleme ale cuplului” si fiecare incepe vanatoarea de greseli ale celuilalt. Greselile sunt atent monitorizate si ierarhizate in ordinea si importanta cuvenita, se acumuleaza resentimente, emotii negative si multa, foarte multa frustrare. Ambii parteneri au dreptate, pentru ca se refera la propriul adevar construit in opozitie fata de celalalt. Relatia de cuplu este in acest moment pe punctul de a se rupe definitiv.
Cand relatia de cuplu este pe un drum ce poate duce la ruptura?
- Comunicarea este absenta
Comunicarea joca un rol esential in mentinerea unitatii cuplului. Partenerii au nevoie de un context in care isi pot exprima propriile nevoi, in care se pot afirma si dezvolta ca individualitate.Atunci cand „cuplu” insemna doi parteneri care ocupa acelasi spatiu si interactioneaza doar pentru a solutiona problemele economice si administrative ale vietii cotidiene, aceasta este clar o situatie in care este nevoie de consiliere.Cand partenerii se raporteaza mai mult ca doi colegi de camera decat un cuplu aflat in relatie, exista o lipsa de comunicare, de intimitate ce poate fi un prim semnal ca lucrurile se indreapta intr-o directie nedorita.
- Comunicarea devine negativa
Cand problemele nu sunt rezolvate si sunt mentinute in timp, comunicarea se deterioreaza si se orienteaza spre a scoate la suprafata sentimentele negative, nemultumirile si frustrarile acumulate de cei doi. Acest mod de a comunica mareste distanta dintre cei doi si aduce in agenda emotionala a cuplului sentimente negative (tristete, nesiguranta, nervozitate etc). Nu in putine cazuri, acest climat tensionat poate fi escaladat, iar comunicare verbala negativa poate fi un inceput pentru abuzul emotional sau fizic, situatie care aduce cuplul intr-un punct aproape fara intoarcere.
- Apare a treia persoana in relatia de cuplu
Atunci cand unul din parteneri se gandeste si ia in considerare posibilitatea de a avea o aventura sau un partener a avut deja o aventura, cuplul se afla in pericol. In orice relatie, increderea este un factor fundamental. Nu putem construi o relatie sau mentine un parteneriat atunci cand increderea este pusa sub semnul intrebarii.In astfel de situatii, echilibrul nu mai poate fi mentinut din cauza aparitiei unor emotii si sentimente negative (furie, teama, culpabilitate, vinovatie) care ne impiedica sa mentinem un nivel de apropiere si intimitate.
- Cuplul sta impreuna de dragul copiilor
In multe situatii de viat, partenerii raman impreuna de dragul copiilor, desi relatia de cuplu nu mai exista. Partenerii nu au reusit sa-si rezolve problemele sau sa gaseasca raspunsuri la situatiile de viata cu care se confrunta, dar pleaca de la ideea ca este mai bine pentru cresterea si dezvoltarea copiilor sa mentina relatia in doi, chiar intr-o forma aparenta.Aceasta abordare nu rezolva problema de fond si nu asigura un viitor comun, iar in majoritatea situatiilor aceasta alegere se va dovedi pe termen lung a fi in detrimentul copiilor si nu un beneficiu pentru acestia.Copiii au nevoie de modele de urmat, iar parintii sunt primii si cei mai importanti profesori. Mentinand o relatie artificiala si ascunzand sub pres problemele nerezolvate, adultii ofera copiilor o perpectiva nefunctionala a vietii in doi, transferand acest conflict asupra copiilor.
Cum aducem relatia pe drumul bun?
Atunci cand presiunea din interior ne impiedica sa identificam solutii, este necesar sa apelam la resurse aflate in exterior.Ajutorul unui specialist in terapia de cuplu s-a dovedit in multe situatii un prim pas important care ajuta cuplu sa mearga mai departe in armonie si intelegere.
Decizia de a merge la terapie de cuplu nu este insa niciodata una usoara. In afara de stigmatul social si teama de a solicita ajutorul in probleme de natura emotionala, exista provocari legate de costurile unui astfel de interventii, dar si unele convingeri personale privind modul de solutionare a conflictelor in relatia de cuplu si necesitatea de a apela la ajutorul profesionist („rufele nu se spala in public”, „noi trebuie sa gasim solutii, pentru ca nimeni din afara nu ne poate ajuta”).
In activitatea practica intalnim o serie de situatii care impiedica obtinerea de rezultate sau face dificila interventia si rezultatele pozitive. Astfel de situatii sunt:
- nu exista motivatia pentru schimbare la ambii parteneri;
- unul dintre parteneri este adus „fortat” la terapie sub amenintarea divortului sau separarii;
- partenerii vin in terapie cu obiective nerealiste ( „vreau sa am langa mine un barbat perfect”);
- partenerii nu doresc sa-si revizuiasca comportamentul sau atitudinea si asteapta ca solutia „magica” sa vina din exterior;
- problemele de cuplu sunt cauzate de functionarea emotionala neadecvata a uni partener. In aceasta situatie este necesara terapia individuala, ca un prim demers de rezolvarea problemelor de cuplu.
Succesul terapiei de cuplu se bazeaza foarte mult pe dorinta ambilor parteneri de a se schimba, de a invata noi comportamente si a exprima atitudini diferite in relatia de cuplu. Timpul nu schimba oamenii. „Noi” suntem schimbarea pe care o asteptam.
Psihoterapeut Ionut Ghiugan
Buna, Stefan! Am citit cateva carti despre relatii pentru ca intotdeauna am ceva de invatat. Asa ca, o sa-ti recomand cartea mea preferata, ,,Barbatii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus" de John Gray. Este o carte foarte interesanta, practica. Am auzit ca John Gray va sosi in Romania, in cazul in care iti place, putem merge la conferinta 🙂