Hipnoterapia in Tulburarile sexuale
0O problema sexuala poate fi definita prin incapacitatea subiectului de a obtine satisfactie in urma activitatii sexuale individuale sau in cadrul unei relatii. Astfel de probleme pot aparea din cauza unei insuficiente educatii sexuale sau a expectatiilor exagerate din partea partenerului si pot fi corectate prin educatie si consiliere.Exista insa si situatii in care avem de-a face cu anumite tulburari fiziologice sau psihofiziologice ale raspunsului sexual, si in acest caz vorbim de disfunctii sexuale care necesita tratament de specialitate si psihoterapie. In literatura de specialitate intalnim o clasificare a acestor probleme in categoria: disfunctii sexuale primare si secundare. Cele primare se manifesta de-a lungul intergii vieti a individului, iar cele secundare se instaleaza dupa o perioada de normalitate si pot sa se manifeste permanent sau doar in anumite situatii. Cauzele disfunctiilor sexuale pot fi de natura organica sau psihologica. Interviul clinic si evaluarea trebuie sa includa si posibilitatea unor cauze organice, inainte de a avansa ipoteza ca este vorba de o tulburare psihogena.
Factorii psihologici care stau la baza disfunctiilor sexuale pot fi clasificati in urmatoarele categorii:
- Experiente anterioare: traume suferite, educatia excesiv de rigida, reactiile negative ale familiei fata de activitatea sexuala. Toti acesti factori produc anxietate legata de dorinta sau comportamentul sexual.
- Starea prezenta a individului ( stres, depresie, anxietate, culpabilitate sau manie, conflicte in cuplu, respingere, teama de a fi ranit sau de esec)
Principalele tehnici hipnotice utilizate
1. Hipnoanaliza
Problemele sexuale reprezinta consecinata unui conflict intrapsihic de natura inconstienta. Hipnoza este folosita pentru explorarea si aducerea la suprafata a acestor continuturi inconstiente. In starea de hipnoza subiectul este incurajat sa identifice experientele emotionale ce stau la baza acestor probleme. Terapeutul va interpreta impreuna cu clientul evenimentele cauza si astfel se va realiza insight-ul (iluminarea) si o noua perspectiva. Inarmat cu o noua perspectiva clientul va fi incurajat sa-si restructureze realitatea interioara pentru a obtine o noua adaptare la mediu.
Alte tehnici terapeutice utilizate in acest context:
- tehnica asociatiilor libere: interogarea clientului aflat in hipnoza prin intermediul semnalului ideomotor
- regresia in varsta, clientul retraieste in plan imaginativ ziua in care a avut loc psihotrauma
- analiza viselor, in solutionarea conflictelor legate de disfunctiile sexuale
- descarcarea prin hipnoanaliza a resentimentelor acumulate. In acest context disfunctiile sexuale sunt rezultatul ostilitatii fata de partener.
2. Hipnoterapia centrata pe inlaturarea SIMPTOMULUI
- Tehnica presupune vizualizarea in stare de hipnoza a unui act sexual reusit cu partenerul dorit si sugesti legate de faptul ca performanta sexuala se amelioreaza
- Sugestii posthipnotice, vizualizarea unor experiente sexuale reusite, insotite de sugestii de distorsionare a timpului, pentru a prelungii durata fazelelor agreabile ale experientei sexuale imaginare
- Invatarea autohipnozei
3. Hipnoza ca adjuvant in terapia comportamentala
Hipnoza are rolul de a facilita relaxarea si imaginatia dirijata, pentru a potenta metoda desensibilizarii sistematice.Pentru disfunctiile sexuale, tehnica de desensiblizare sistematica in stare de hipnoza isi propune sa parcurga mai multor etape: Hipnoza cu sugestii de intarire a Eului, hipno-desensibilizarea, hipnoconditionare, rememorarea hipnotica.
Psiholog Ionut Ghiugan