Violenta in scoli
0Violenta in scoli, in crestere: Ce spun psihologii? – Interviu Ziare.com
Violenta in scoli este in crestere fata de anul trecut, astfel ca tot mai multi elevi ajung la spital batuti de colegii de clasa sau de scoala, se arata intr-un raport citat recent de ministrul interimar al Educatiei, Liviu Marian Pop.
„Sunt puncte care prezinta o reala grija, dar sunt si puncte care au fost ameliorate. Per total, e putin mai rau decat anul trecut”, a conchis Pop.
De ce sunt copiii din ziua de azi mai agresivi? Care sunt cauzele comportamentului violent de care dau dovada si ce ar trebui facut? Psihologul Andreas Hniatiuc a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com latura mai putin vizibila a acestei probleme.
Care credeti ca sunt motivele pentru care copiii de acum sunt mai agresivi?
Una dintre cauzele violentei la nivel juvenil o reprezinta promovarea unor modele nocive de comportament. Copiii, de la cele mai fragede varste, intra in contact cu informatii, modele si experiente care stimuleaza violenta si agresivitatea, atat de ordin fizic, cat si verbal. De multe ori, copiii sunt nesupravegheati de catre parinti, profesori sau educatori si, prin urmare, nu are cine sa le explice de ce nu este bine sa urmeze acele modele.
Prezenta in viata copiilor a profesorilor, parintilor sau educatorilor trebuie tradusa printr-un comportament de orientare a copilului spre anumite modele, in acord cu normele sociale sau parentale si prin selectia celor pozitive si eliminarea celor nocive.
In acelasi timp, ar trebui sa nu scapam din vedere faptul ca parintii si profesorii insisi reprezinta principalele modele pentru copii. Violenta in cadrul familiei sau in cadrul institutiei de invatamant nu reprezinta altceva decat un model nociv pe care copilul il va reproduce mai tarziu in cadrul societatii.
Nu mai au copiii modele bune de urmat?
Modelele pe care copiii le urmeaza sunt cele promovate de familie si de societate prin canalele de promovare existente. Copiii au acces la aceste informatii, le internalizeaza si, ca urmare a identificarii cu anumite comportamente, ajung sa actioneze ca atare.
Identificarea cu modelele este un demers important si, tocmai de aceea, atat profesorii, cat si parintii ar trebui sa promoveze modelele demne de urmat. Nu se recomanda interzicerea accesului la modelele nocive, intrucat, mai devreme sau mai tarziu, copiii tot vor avea acces la acestea si vor fi si mai incitati de adoptarea unor astfel de modele interzise. Este de dorit sa identificam nevoile afective ale copilului si sa raspundem acestora prin promovarea unor modele autentice.
Oare parintii nu-si mai dau interesul asa cum faceau odata si copiii se simt neglijati?
Se poate spune ca o parte din responsabilitatea contextului actual revine si parintilor. Din pacate, parintii sunt tot mai procupati de latura profesionala, de cariera, de castiguri si posibilitati de dezvoltare sub aspect profesional si neglijeaza relatia cu copilul.
Relatia cu copilul si instituirea unor raporturi armonioase in cadrul familiei sunt foarte importante pentru dezvoltarea psiho-sociala a elevului. Comportamentul copilului in societate va fi oglinda experientelor personale din cadrul familiei. El va prelua si reproduce comportamentele din cadrul personal si le va transpune ulterior pe strada, la scoala sau in grupul de prieteni. Tocmai de aceea se recomanda in cadrul familiei dezvoltarea unei relatii suportive bazate pe incredere si stabilitate.
O alta cauza a violentei in cazul elevilor ar putea fi lipsa de autoritate a profesorilor?
Autoritatea in fata elevilor nu trebuie impusa prin masuri abuzive sau reclamata de fiecare data atunci cand situatia o cere. Profesorii ar trebui sa se adapteze contextului actual, nevoilor si asteptarilor prezente ale tinerilor si, in consecinta, sa ii implice pe acestia in programe atractive.
Cadrelor didactice se recomanda sa fie mai degraba creativi si adaptabili decat autoritari. Numai asa pot face fata solictitarilor atat de ordin profesional, cat si celor de ordin psihic.
Stim cu totii ca profesia de pedagog este una extrem de solicitanta din punct de vedere al consumului energetic, astfel incat un comportament flexibil ar limita impactul stresului cotidian asupra starii profesorului.
Ce masuri ar trebui luate?
In primul rand, ar trebui concepute programe de dezvoltare personala pentru elevii de liceu ce pot fi implementate atat prin intermediul profesorului diriginte, cat si prin intermediul consilierului vocational arondat institutiei de invatamant.
Liviu Pop: Violenta in scoli e in crestere
Nevoile si preocuparile elevilor din ziua de azi s-au schimbat radical daca am incerca sa le comparam cu cele ale elevilor de acum 15-20 de ani. Nevoile si preocuparile lor sunt, de fapt, directia impusa de societatea actuala. Elevii de azi sunt viitorii adulti si, implicit, viitorii angajati in piata fortelor de munca.
Programele de dezvoltare contribuie semnificativ la modelarea personalitatii elevului, mai ales in perioada pubertara si a adolescentei. In acelasi timp, ar trebui stabilite foarte clar reguli si norme de functionare in cadrul institutiei de invatamant respective.
Psiholog Andreas Hniatiuc