Atacuri de panica
0Atacul de panica semnalizeaza de cele mai multe ori anumite dezechilibre emotionale si ca atare este greu de controlat prin mijloace rationale…
Care sunt cauzele ascunse ale temerilor nejustificate?
„Buna ziua! Ma numesc George, am 26 de ani si de ceva vreme ma lupt cu urmatoarea situatie: de aproape trei ani sufar de atacuri de panica, iar asta ma epuizeaza din toate punctele de vedere, emotional, fizic, rational. Aproape zilnic ma confrunt cu astfel de situatii. Incep prin a avea senzatia de slabiciune in picioare. Apoi simt ca incep sa ametesc, mi se pune un nod in gat, inima incepe sa o ia razna si mi-e teama sa nu patesc ceva. Sunt cazuri in care am astfel de atacuri si de doua-trei ori pe zi. Incerc sa le controlez, dar nu reusesc. Am impresia ca stiu tot despre ceea ce este un atac de panica si totusi nu il pot controla. Mi-am facut mai multe investigatii medicale care mai de care mai complexe si mai sofisticate, dar medicul mi-a spus ca sunt perfect sanatos si ca ar trebui sa consult un psiholog. Cum sa procedez?” George
In cazul atacurilor de panica este mai important sa cunoastem sursa acestora decat felul cum se manifesta in viata de zi cu zi. Manifestarile, dupa cum ati constatat, sunt multiple si de cele mai multe ori sunt spontane. Mai grav si mai suparator este faptul ca acestea nu pot fi controlate. Cel mai important aspect este acela ca atacurile de panica nu sunt fatale din fericire, asa ca relaxati-va. Acestea sunt doar reactii ale organismului ca urmare a asocierii unui stimul, de cele mai multe ori de natura inconstienta, cu incarcatura emotionala negativa legat de o experienta sau situatie de viata. Este greu de presupus ce anume declanseaza acele atacuri de panica, fara a cunoaste in detaliu care sunt experientele emotionale prin care ati trecut. Atacul de panica semnalizeaza de cele mai multe ori anumite dezechilibre emotionale si ca atare este greu de controlat prin mijloace rationale, tocmai de aceea creeaza disconfortul de a nu sti cum sa il reprimam. Atunci cand va mai incearca o astfel de stare nu incercati sa va controlati reactiile organismului la atacul de panica. Exprimati-va emotiile! Nu va reprimati trairile! Reflectati la propriile trairi! Numai asa veti reusi sa invatati cum sa va eliberati de tensiunea emotionala care genereaza instalarea atacurilor de panica.
Articol scris de psiholog Andreas Hniatiuc si publicat in CANCAN