Cum cautam bona potrivita: la ce detalii sa fim atenti atunci cand alegem pe mana cui ne lasam copiii
0Ingrijirea fizica a copilului si securitatea acestuia nu sunt singurele aspecte de care parintii ar trebui sa tina cont la alegerea bonei. Psihologii spun ca trebuie sa avem in vedere o serie de cerinte psiho-aptitudinale esentiale pentru aceasta profesie. Abilitatea de a comunica corect si adecvat situational si capacitatea de a dezvolta atasament fata de copil sunt doar doua dintre criteriile de la care n-ar trebui sa facem rabat.
“Aparitia unui copil schimba semnificativ viata familiei, parintii fiind nevoiti sa faca fata unor noi provocari si contexte existentiale. In acest sens, o deciziei importanta este legata de alegerea unei persoane potrivite care sa ingrijeasca si supravegheze copilul in perioada in care parintii nu sunt prezenti fizic alaturi de copil. Nu orice persoana este potrivita pentru aceasta profesie, chiar daca exista o experienta materna anterioara”, explica, pentru Adevarul, psihologul Ionut Ghiugan.
Criteriile dupa care cei mai multi dintre parinti fac alegerea au mai putina legatura cu abilitatile psihologice ale bonei si tin mai degraba cont de distanta la care locuieste bona, varsta, disponibilitatea de a presta si alte activitati (gatit sau curatenie), experienta.
“Profesia de bona presupune acumularea unor cunostinte si deprinderi specifice si un anumit profil aptitudinal si de personalitate. Sarcina bonei nu este doar legata de ingrijirea fizica copilului si securitatea acestuia. In absenta parintilor, bona reprezinta modelul comportamental si educational pe care copilul il va urma si insusi. Lipsa cunostintelor si abilitatilor necesare, prezenta unor trasaturi de personalitate contraindicate (imaturitate, instabilitate emotionala, etc) poate avea un impact negativ semnificativ asupra dezvoltarii fizice, intelectuale si afective a viitorului adult”, mai spune psihologul.
Atunci cand alegem o bona trebuie sa avem in vedere mai multe aspecte importante.Verificarea experientei profesionale in raport cu cerintele familiei si nevoile copilului este unul dintre ele.
“O bona are nevoie de pregatire, cunostinte si indemanare. Experienta anterioara si recomandarile primite pot fi indicatori importanti care sa ofere informatii esentiale despre modul in care bona va gestiona situatiile cotidiene de ingrijire si supraveghere dar si contextele noi, neprevazute, posibil periculoase pentru copil”, explica psihologul.
Apoi, este nevoie de o evaluare a aptitudinilor si profilului de personalitate, spune specialistul.
“Exista o serie de cerinte psiho-aptitudinale esentiale pentru aceasta profesie. Acestea joaca un rol important in capacitatea de a anticipa nevoile copilului si a le satisface adecvat, in oferirea unei baze sigure pentru dezvoltarea armonioasa fizica si intelectuala”, arata Ionut Ghiugan.
Capacitatea de a dezvolta un atasament securizant si de a oferi iubire este o conditie foarte importanta. Specialistul precizeaza ca indeplinirea acestor cerinte este importanta pentru a stabili o relatie armonioasa cu parintii, bazata pe incredere, comunicare si sprijin reciproc.
“Dintre aceste trasaturi amintim urmatoarele: inteligenta verbala si abiltatea de a comunica corect si adecvat situational, atentie si spirit de observatie, flexibilitate in gandire, adaptabilitate, responsabitate si constiinciozitate, maturitate afectiva, stabilitate emotionala, autocontrol, rezistenta la stres si frustrare, capacitatea de a dezvolta un atasament securizant si a oferi iubire”, spune psihologul Ionut Ghiugan.
Articol publicat în: www.adevarul.ro