Siguranta circulatiei rutiere
0Definitii si termene
Conceptul de siguranta circulatiei presupune modalitatea de desfasurare a activitatii de transport, in speta rutier, in conditii de maxima securitate. Siguranta circulatiei este un sistem in care componentele acestuia interactioneaza si formeaza raporturi extrem de dinamice.
Componentele sistemului de siguranta a circulatiei rutiere:
Conditiile de trafic:
- starea drumului
- calitatea semnalizarilor si a marcajelor
- specificul rutei si a itinerariului
- conditii meteorologice
- fluenta, volum de trafic
Conditiile tehnice:
- tipul de transport efectuat
- tipul autovehicolului
- starea tehnica a autovehicolului
Operatorul de transport (factorul uman )
Aceasta ultima componenta a sistemului este totodata si cea de baza intrucat reprezinta veriga decizionala cea de prelucrare si de transmitere a informatiei selectate si de transformare a acesteia in operatiuni de manevrare si de deplasare a autovehicolului.
Raporturile bine constituite intre aceste trei componente determina fiabilitatea si buna fuctionare a sistemului realizindu-se in final siguranta circulatiei.
Un alt element definitoriu al conceptului de siguranta a circulatiei il constituie modalitatea de prevenire si reducere a factorilor de risc in producerea de accidente rutiere.
Un numar redus de astfel de evenimente este un indicator al cresterii gradului de siguranta a circulatiei rutiere.
Operatorul de transport este conceptul care defineste pe cel care efectueaza un anumit tip ransport. In acest sens facem referire la conducatorul auto ce efectueaza transport de marfa, persoane, marfuri periculoase in conditii interne sau internationale.
Tot in categoria aceasta includem si functiile cu atributii in siguranta circulatiei: persoana desemnata, instructor auto, profesor legislatie, consilier ADR, etc.