Suicidul, actul de abandon suprem
0Ce este suicidul?
Suicidul sau sinuciderea, este actul prin care este curmata in mod deliberat propria viata.
De ce? Cine? Ce?
Cand descriem pe cineva ca fiind sinucigas, spunem ca reprezinta un pericol din punct de vedere fizic pentru el insusi si il numim sinucigas atunci cand actiunile si gandurile lui sunt fixate pe ideea de sinucidere.
Aceasta tulburare de comportament se descrie in trei feluri:
- tentativa de suicid – atunci cand cineva incearca sa-si ia viata, dar nu moare
- suicid realizat – persoana moare
- comportament suicidar – vorbeste despre sinucidere – semne de avertizare ca ar dori sa comita acest gest sau este fascinat de moarte
De ce ar dori cineva sa moara?
Persoanele care aleg acest tip de comportament, doar incearca sa rezolve una sau mai multe probleme. Aceste persoane doresc doar sa scape de aceste problemele pe care le considera prea grele si coplesitoare. Ei aleg o solutie permanenta pentru problemele lor temporare, probleme care le provoaca rani sufletesti si fizice, iar sinuciderea pare a fi o cale sigura, gasita de ei, de a scapa de aceasta durere.
Este util de stiut ca:
- oamenii au nevoie de doua lucruri de baza pentru a fi multumiti de viata lor:
- dragoste
- sa se simta bine in propria piele
- cele mai multe comportamente sunt influentate de doua principii de baza:
- Oamenii actioneaza si reactioneaza in functie de parerea pe care o au despre ei insisi
- Fiecare comportament are un scop: are in spate o buna intentie pentru propria persoana
Cum bine stim, cu totii avem nevoie de iubire pentru a ne simti bine in pielea noastra si a ne bucura de viata pe care o ducem. Aceasta nevoie de iubire are trei componente:
- Nevoia de a fi iubit
- Nevoia de a iubi
- Nevoia de apartenenta
Daca aceste trei „ingrediente” sunt prezente in viata noastra, in cea mai mare parte a timpului, putem face fata urcusurilor si coborasurilor si putem rezolva problemele si provocarile vietii destul de bine. Oamenii care nu se simt iubiti, care nu simt dragostea pentru altii si care nu au sentimente de apartenenta la familie, job, prieteni fac fata problemelor mult mai greu. Chiar si problemele care altadata pareau nesemnificative, acum par mult mai coplesitoare, iar cand aceste semntimente iau amploare, problemele par si mai grave si mai greu de rezolvat, deoarece atitudinea lor fata de ei insisi a devenit negativa.
Te bucuri de tine sau iti este rusine de tine si iti doresti sa fi fost altcineva?
Conceptia despre sine evalueaza parerea despre propria persoana. Imaginea de sine si nivelul stresului sunt legate direct cu modul in care mediul si interactiunile tale cu alte persoane te fac sa te simti in legatura cu tine si cu viata ta.
Cum se formeaza imaginea de sine?
Conceptia despre sine vine din interiorul nostru. Sentimentele pe care le nutrim fata de noi insine, fata de viata noastra si fata de prieteni ne modeleaza imaginea de sine. Insa conceptia despre sine este influentata si de ceilalti, de modul in care ne trateaza parintii, prietenii, partenerii nostri si de ceea ce ne spun acestia. Viata reala este un amalgam de lucruri pozitive si negative. Mediile noaste nu sunt mereu placute si nu ne intelegem tot timpul bine cu toata lumea. Aceasta formula ne ajuta sa intelegem modul in care ne influenteaza aceste lucruri pozitive si negative. Atunci cand oamenii simt ca nu pot scapa de probleme, cand considera ca tristetea lor va continua la nesfarsit, cand se tem ca nu vor mai putea tolera aceasta tristete, vor vedea sinuciderea ca pe o cale de eliberare.
Dificultatile vietii pot parea foarte mari, atunci cand oamenii se simt striviti de greutatea lor. Aceste sentimente pot fi descrise ca inevitabile, interminabile si intolerabile. Acesti oameni se mai pot simti neajutorati, nefericiti si nevindecabili.
Oamenii se comporta in functie de ceea ce cred despre ei insisi la un moment dat. Sentimentele se oglindesc in comportament si orice comportament are un scop si o intentie pozitiva. Nu se simt in stare sa discute despre sentimentele si suferinta lor, asa ca lasa comportamentul sa vorbeasca pentru ei. Constient sau nu, spera ca intentia lor de sinucidere sa atraga atentia. Daca toate comportamentele au un scop, atunci intentia de sinucidere este menita sa atraga atentia ca cineva are nevoie de ajutor si sa le spuna altora ca acea persoana nu vrea cu adevarat sa se sinucida. Are nevoie de ajutor pentru a rezolva problemele cu care se confrunta si vrea sa gasesca pe cineva care sa-l ajute, sa-l faca sa se simta bine ca traieste.
In final, va invitam sa reflectati asupra acestor intrebari:
- Care dintre problemele sau situatiile cu care ne confruntam sunt temporare?
- Care dintre ele s-ar putea rezolva odata cu trecerea timpului?
Adaptare dupa ‘’Cum sa depasesti momentele de criza’’ de Dr.Richard E. Nelson si Judith C.Galas