Adevarul Live: cat de periculosi sunt Smiley si Pavel Bartos pentru adolescentii romani?
0Un spot in care Smiley si Pavel Bartos fac acrobatii pe un tren aflat in miscare a fost interzis de CNA, dupa ce mai multi adolescenti s-au electrocutat incercand, probabil, sa imite ceea ce au vazut in clip. La Adevarul Live, publicitarul Bogdan Naumovici si psihologul Ionut Ghiugan au explicat cum sunt influentati tinerii de ceea ce vad la televizor si cum ajuta interdictia de difuzare la cresterea popularitatii unei reclame.
Cele mai importante declaratii:
„Am mari indoieli (ca spotul respectiv ar fi condus la cresterea, in ultima perioada a copiilor electrocutati dupa ce s-au urcat pe trenuri – n.r.), daca ar fi adevarat ar trebui sa nu dai niciun film cu violenta. Nu cred ca functioneaza asa. E o dramatizare, o fantezie, nu se doreste a fi realist. Toti cei care fac reclame sunt atenti. Atunci cand filmam un personaj pe bicicleta, trebuie sa aiba casca, Am citit despre problema asta, in lume tinerii fac asta (trainsurfing – alergat pe un tren in miscare – n.r.), e un teribilism, mor cu zecile“, arata Bogdan Naumovici.
„In Romania se urmaresc trendurile de afara. Un flacau din Germania a mers pe cel mai rapid tren din lume, sunt filmulete pe YouTube. Eu cred ca numarul accidentelor nu are legatura cu reclama“, mai spune el.
Cultivarea unui generatii de consumatori fragezi
„Trebuie sa intelegem ca a fi parinte este mult mai complicat in ziua de azi, pentru ca relaƫia directa parinte – copil este mediata acum de un nou educator, care este ecranul. Ecranul emite avand in spate un interes, iar interesul principal este legat de a crea un consumator. Adultul are posibilitatea de a discerne, de a fi critic si de a inƫelege reclama prin filtru propriei gandiri. In cazul adolescenƫilor si copiilor exista o vulnerabilitate pentru ca vorbim despre o personaliate in formare si din acest motiv expunerea acestora la reclame trebuie atent supravegheata “crede psihologul Ionut Ghiugan.
„Ca sa culegi niste roade, trebuie mai intai sa sadesti.Industria publicitara cultiva de la cele mai fragede varste anumite stereotipuri si preferinƫe pentru a creea o populaƫie de consumatori, care vor reacƫiona insticitv, fara sa proceseze si fara sa fie critici. Cand vorbim de TV, in cazul copiilor, trebuie sa existe cenzura“, adauga psihologul.
Protejarea copiilor, o obligatie si un drept moral
„Am considerat foarte argumentata cererea pe care am primit-o de la Ministerul Afacerilor Intene. Acum vreo 11 ani a fost o reclama la o apa minerala, in care un erou sarea de pe un bloc, dar la foarte scurt timp s-a constat ca pe langa blocuri s-au declansat accidente cu copii care imitau comportamentul eroului din reclama. Si atunci, ca si acum, eu cred ca influenta publicitatii si a comportamentelor eroilor din reclame sunt foarte puternice asupra copiilor. Sunt de parere ca este mult mai bine si mai sanatos sa retragem o influenta cu efecte grave, sa o limitam la o anumita ora, decat sa riscam ca lucrurile sa iasa rau. Vrem sa protejam copiii sau nu? Pe mine ma intereaza sa ii protejez. Cel putin cu acest vot pe care il am ca membru al CNA. Eu cred ca am aceasta obligatie“, crede Cristina Trepcea membru CNA.
Citeste mai mult: www.adevarul.ro
De: Raluca Moisa, Oana Baltoc si Victor Arvunescu