Adevarul Live. Efectele consumului de alcool asupra adolescentilor: „Parintii trebuie sa fie atenti la nevoile copiilor, sa munceasca mai putin, sa stea mai mult cu ei“
0Problemele legate de consumul excesiv de alcool incep cu obisnuinta, continua cu abuzul si pot duce spre depedenta. Parintii trebuie sa tina cont de faptul ca organismul unui adolescent este mai vulnerabil decat al unui adult la efectele toxice ale alcoolului. Am aprofundat subiectul alaturi de psihologul Ionut Ghiugan, in cadrul emisiunilor din campania „Scoate-i alcoolul din cap!“. Cand alcoolul devine obisnuinta de la varste foarte fragede, riscul de abuz si de dependenta creste. Tocmai de aceea, este necesar sa se discute despre pericolul implicat de consumul de alcool in randul tinerilor si sa existe cat mai multe initiative publice de constientizare a acestui fenomen aflat, din pacate, in crestere la nivel european.
In studioul Adevarul Live s-a aflat psihologul Ionut Ghiugan, care a vorbit despre efectele pe care consumul de alcool le are asupra psihicului adolescentilor, asupra procesului de invatare si de dezvoltare a creierului. De asemenea, au intrat in direct prin telefon doctorul Victor Olsavszky, Seful Biroului Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania, si Alina Ciupercovici, psihoterapeut, managerul clinicii si centrului rezidential Aliat din Suceava, care au explicat in ce fel sunt afectati tinerii de consumul excesiv de alcool.
Efectele negative asupra sanatatii psihice a unui adolescent
„ Adolescentii se caracterizeaza prin lipsa mecanismelor de control, sunt mult mai vulnerabili, nu au experienta de viata. Primul factor care ii predispune la consumul de alcool este factorul de mediu – copilul repeta un model negativ, vazut in familie, la tata sau la mama. Mediul construieste perspectiva viitorului adult. Astfel de medii sunt caracterizate de obicei prin saracie, lipsa de educatie”, explica psihologul Ionut Ghiugan.
„Al doilea factor de risc este consumarea alcoolului ca auto-terapie. Aici intra o categorie prin care alcoolul este considerat un medicament pentru anxietate, depresie, stima de sine scazute, complexe de inferioritate. Alcoolul este consecinta unei probleme care exista. In acest caz trebuie ajutor psihoterapeutic.
A treia categorie de risc sunt tinerii care se regasesc in co-adictie: alcoolul vine impreuna cu alte adictii: droguri, calculator”, adauga Ionut Ghiugan.
Psiholgii au identificat mai multe trasaturi de personalitate comune tinerilor care devin dependenti de alcool: 1. imaturitatea emotionala – acesti tineri nu poate anticipa, nu isi pot exprima emotiile 2. starile depresive 3. nevoia excesiva de a fi mereu stimulat, combinata cu o rezistenta scazuta la frustrare.
Primele semne care indica o dependenta de alcool. De cele mai multe ori, parintii nu-si dau seama de la inceput ca exista o problema cu alcoolul in cazul copilului lor. „Ei vad o modificare a performantei copilului, pe la varsta de 10-12 ani. Atunci vin parintii cu el la cabinet, apar primele semne de intrebare. Sunt probleme legate de absente de la scoala, probleme cu anturajul. La inceput copilul consuma ocazional, in cadru festiv. Primul comportament este festiv, e ceva normal oarecum, copilul este si el curios sa guste. Din aceasta etapa ajungem la a doua etapa, de consum frecvent. Copilul investeste mult, se obisnuieste sa bea. Adictia este ultima etapa: se schimba personalitatea, caracterul, vointa copilului. Acum vedem lipsa de performanta a copilului sau un conflict la nivel de familie, copilul se poarta ca orice dependent, este violent. Cauta un grup care sa-i ofere posibilitatea de a consuma alcool, se schimba relatia cu familia, apar conflicte, copilul poate sa plece de acasa”, spune Ionut Ghiugan.