Barierele psihologice care ne impiedica sa avem orgasm. Cum ne saboteaza mintea sansele de a ne bucura de sex
0Potrivit unui studiu realizat de Asociatia pentru Medicina Sexualitatii din Romania si Pfizer, peste 60% din romance sunt nemultumite de viata lor sexuala. Si ele nu sunt altfel decat suratele lor din afara tarii. Studii internationale arata ca, in mai mult de jumatate din raporturile lor sexuale, femeile mimeaza, de fapt, orgasmul, iar in jur de 10% nu-l ating niciodata.
“Femeile prezinta o mare variabilitate privind tipul sau intensitatea stimularii care declanseaza orgasmul. Diagnosticul de tulburare de orgasm se poate pune atunci cand abilitatea orgasmica a femeii este sub cea rezonabila pentru varsta, experienta sexuala si adecvarea stimularii sexuale pe care aceasta o primeste”, explica, pentru Adevarul, psihologul Ionut Ghiugan.
Semne de intrebare ar trebui sa ridice, asadar, doar absenta orgasmului ca regula, nu ca exceptie, si sub rezerva premisei ca exista, totusi, stimularea sexuala necesara obtinerii acestuia. “Problemele orgasmice ocazionale, care nu sunt persistente sau recurente, ori nu sunt acompaniate de emotii negative sau de dificultate interpersonala marcata, nu sunt considerate a fi tulburare de orgasm. Un diagnostic de tulburare de orgasm nu este adecvat daca problemele se datoreaza unei stimulari sexuale inadecvate ca intensitate si durata”, mai spune psihologul.
“Odata ce invata cum sa ajunga la orgasm, foarte rar pierde aceasta capacitate”
Care sunt totusi cauzele acestei probleme sexuale, dupa eliminarea aspectelor amintite anterior? Specialistii spun ca o parte dintre ele au fie cauze medicale, fie sunt legate de alte experiente.
“Cele mai multe tulburari de orgasm sunt mai curand existente dintotdeauna, decat dobandite. Odata ce o femeia invata cum sa ajunga la orgasm, ea foarte rar pierde aceasta capacitate, exceptand comunicarea sexuala redusa, relatiile conflictuale, o experienta traumatizanta (de exemplu violul), o tulburare afectiva sau o conditie medicala generala”, explica Ionut Ghiugan.
Neincrederea in propriul potential.
O femeie, cu cat isi iubeste mai mult corpul, cu atat se poate bucura mai mult de sex, iar sansele de a avea orgasm cresc. Neincrederea in potentialul sau fizic sau, altfel spus, o stima de sine scazuta poate repreprezenta o bariera in calea atingerii orgasmului, in special din cauza imposibilitatii de a se relaxa sufcient pentru a simti placerea. Excitatia sexuala se obtine mult mai greu in astfel de cazuri, iar orgasmul este aproape imposibil. Cu cat ajunge mai repede sa-si cunoasca, sa-si accepte si sa-si iubesca trupul, cu atat mai repede va ajunge sa se bucure de sex, spun specialistii.
“Pe langa tulburarea orgasmica, sunt adesea prezente dificultati legate de dorinta si excitatia sexuala. Multe femei isi cresc capacitatea orgasmica pe masura ce experienteaza o varietate mai larga de stimulare si capata mai multe cunostinte despre propriul lor corp. Anumite medicamente pot fi cauza acestei tulburari, prin efectele fiziologice induse (de ex. antidepresive, benzodiazepine, neuroleptice, antihipertensive, opiacee)”, mai spune renumitul psiholog.
Se spune ca de ceea ce ti-e teama nu scapi.
Frica de a nu performa saboteaza sansele de a ajunge la organsm nu doar in cazul barbatilor, unde efectele se vad “cu ochiul liber”, ci si in cazul femeilor.
“Temerile ca nu se va ridica la nivelul asteptarilor partenerului impinge femeia intr-un cerc vicios, in care anxietatea de performanta se va concretiza, intr-un final, in imposibilitatea de a se bucura de sex”, mai spune specialistul. Stresul poate sabota si el intr-o mare masura sansele de a ajunge la orgasm. Cand timpul sexului, mintea inventariaza probleme cotidiene ori exceptionale si cauta solutii pentru rezolvarea acestora, in loc sa se abandoneze placerii, asteptarea orgasmului devine deja o pretentie nejustificata. Credinte nocive adanc inradacinate “Prejudecatile legate de sex au, de obicei, acelasi efect: neatingerea orgasmului”, mai spune specialistul.
Practic, sentimentele de vinovatie nascute din credintele negative inradacinate din copilarie si adolescenta prin mesaje religioase sau de alta natura, sunt, fara un ajutor de specialitate, o bariera aproape imposibil de ridicat pentru obtinerea satisfactiei. Si mai grav este cand imposibilitatea de a obtine placerea survine pe fondul unor probleme mentale si afective grave, precum depresia. “Tulburarea de orgasm poate surveni, de asemenea, in asociere cu alte disfunctii sexuale (tulburarea de excitatie sexuala a femeii) sau cauze de natura psihologica (tulburare depresiva majora)”, mai precizeaza Ionut Ghiugan.
Articol publicat în: www.adevarul.ro