Cum ajung barbatii sa faca un obicei din cucerirea si abandonarea femeilor in cautarea „mamei perfecte“
0Complexul Oedip, un concept celebru al doctrinei psihanalitice, este motivul pentru care baietii care-si idolatrizeaza mama ajung intai sa-si urasca tatal, iar apoi s-o caute pe mama in viitoarele partenere si explicatia pentru care fetitele spun ca vor sa se marite cu tata
„Sigmund Freud, parintele psihanalizei a definit personalitatea ca un rezultat complex al interactiunii dintre biologie (instinct) si mediul de crestere si dezvoltare. Omul se formeaza parcurgand mai multe etape (stadii), fiecare stadiu al dezvoltarii fiind caracteristic unei varste si guvernat de catre o trebuinta specifica. Daca trebuintele copilului specifice unei etape de formare nu sunt satisfacute sau, din contra, sunt satisfacute in mod excesiv, dezvoltarea lui emotionala si psihosociala se opreste la acel nivel, iar copilul va deveni un adult insuficient adaptat si nevrotic. Conflictele interne care ne marcheaza copilaria sunt de natura sexuala, prin „sexual”, Freud intelegand orice activitate care produce placere si care, la copii, se manifesta neinhibat si natural: suptul, dorinta de a-si arata corpul sau de a vedea corpul altora, excretia si retentia anala, leganatul, muscatul, masturbarea.”, explica, pentru Adevarul, psihologul Ionut Ghiugan.
In Complexul Oedip, denumit dupa tragedia antica „Oedip Rege”, mama sau tatal ajung sa reprezinte pentru copilul de sex opus modelele de functionare psihosexuala. De intensitatea legaturii erotice inconstiente pe care fetita sau baiatul o au cu tata, respectiv mama, va depinde mai tarziu capacitatea copilului de a avea relatii de cuplu normale.
„Complexul Oedip este un concept central in doctrina psihanalitica si defineste legatura erotica inconstienta cu parintele de sex opus si rivalitatea fata de parintele de acelasi sex, legatura care se dezvolta in copilarie in jurul varstei de 4-7 ani. Adultul sanatos depaseste complexul Oedip prin identificarea cu parintele de acelasi sex, in timp ce un adult insuficient adaptat si nevrotic ramane blocat in aceasta etapa, traind sentimente de vinovatie si teama in cadrul unei stari nevrotice. Depasirea complexului Oedip reprezinta o etapa decisiva in care se pun bazele identitatii sexuale si se formeaza setul de atitudini si comportamente interpersonale care definesc feminitatea si masculinitatea”, mai spune renumitul psiholog.
Afectiunea speciala pentru parintele de sex opus devine periculoasa pentru copil de la un anumit nivel de intensitate in sus, cand copilul isi manifesta ura fata de un parinte, pe care l-ar dori inlaturat, si dragostea exagerata si nepotrivita pentru celalalt. Daca micutul nu este ajutat sa iasa din aceasta problema infantila, sentimentele ii vor sabota cu siguranta relatiile pe care baiatul sau fetita le va avea mai tarziu.
„Psihanaliza sustine ca rezolvarea ineficienta a conflictului face ca persoana sa ramana fixata la acest stadiu, iar ca adultul va avea tendinta spre narcisism, va cauta sa atraga atentia si ii va fi dificil sa stabileasca relatii interpersonale mature. Va cauta in permanenta atentia si confirmarea ca este atractiv fizic si sexual, iar daca nu va fi validat in relatie, va dezvolta sentimente de inferioritate si inadecvare. Ca barbat isi va manifesta ostentativ masculinitatea si va face un obicei din cucerirea si abandonarea femeilor plecand de la credinta ca niciuna nu merita mai mult, pentru ca nu se ridica la nivelul mamei lui “perfecte”. Ca femeie va deveni seducatoare si va afisa ostentativ feminitatea pentru a manipula si a cucerii atentie si afectiune. Deseori se va orienta spre barbati mult mai in varsta, pe care ii asociaza tatalui „interzis”, mai spune psihologul Ionut Ghiugan.
O gestionare corecta din partea parintilor a perioadei Complexului Oedip ii va feri pe copii de aceste viitoare consecinte dezastruoase si-i va ajuta sa se dezvolte normal din punct de vedere afectiv. Cum se face aceasta gestionare? Prezentandu-i celui mic, pe intelesul lui, diferenta dintre copii si adulti, diferenta dintre relatiile pe care ei le au cu mama si tata si cele pe care le vor avea cu viitorii lor parteneri.
Articol publicat în: www.adevarul.ro