De ce mergem la psiholog?
0Mersul la psiholog nu mai este o moda sau o curiozitate ci reprezinta o alternativa la provocarile emotionale sau sociale ale vietii cotidiene. Zilnic ne confruntam cu factori care ne pot perturba functionalitatea atat in raport cu noi insine, cat si in raport cu ceilalti, iar consecinta impactului acestora asupra noastra se reflecta in felul in care reactionam sau ne comportam in anumite circumstante de viata. De cele mai multe ori, ca urmare a repetarii unor comportamente dezadaptative, in timp, oamenii ajung sa devina stangaci in situatii banale de viata, nereusind sa isi explice esecul, abandonul sau amanarea.
In acest context, psihologul reprezinta specialistul care pune un diagnostic valid, identificand cauzele reale ale problemelor cu care persoana in cauza se confrunta, oferindu-i acesteia alternativele unor raspunsuri sau solutii concrete, adaptate nevoilor si resurselor personale. Demersul consultarii unui specialist pe probleme de psihologie devine o initiativa necesara fie in situatia in care problemele cu care ne confruntam iau amploare, nereusind sa le facem fata, fie atunci cand ne propunem sa prevenim aparitia acestora in viata noastra.
Mersul la psiholog devine o componenta esentiala a vietii noastre, asa cum este mersul la stomatolog sau la medic. Psihologul este specialistul care vede lucrurile “de afara”, oferind directii de actiune in vederea depasirii obstacolelor de moment, pe baza activarii resuseor celui aflat in impas.
Persoanele care trec pragul unui cabinet de psihologie, de cele mai multe ori se confrunta cu una din urmatoarele situatii:
- Simt o insatisfactie legata de viata lor. Oamenii se simt nefericiti, sunt blocati intr-o situatie careia nu ii gasesc solutii, se simt dezorientati, repeta anumite greseli sau se resimt dupa anumite experiente afectogene precum pierderea unei persoane, a unui loc de munca sau a unor bunuri materiale insemnate. Astfel de experiente sunt resimtite la nivelul consecintelor sub forma unor stari de anxietate, nesiguranta, confuzie, timiditate, ezitare sau din contra, agresivitate, tensiune emotionala sau alte comportamente cu conotatii negative. In astfel de situatii oamenii isi pierd increderea in sine sau in ceilalti, se retrag, se izoleaza din viata sociala sau profesionala si cauta in permanenta raspunsuri sau solutii la problemele lor.
- Manifesta diverse comportamente dezadaptative precum atacuri de panica, cosmaruri, insomnii, crize de furie sau de plans, obsesii, stari dispozitionale confuze tulburari maniacale sau furie si agresivitate.
- Intampina dificultati in relatiile cu cei din jur, se confrunta cu probleme in relatia de cuplu, intampina probleme in relatia cu copiii, parintii sau cu prietenii. Intr-un astfel de context, cei in cauza au tendinta de a considera ca nu sunt intelesi, ca nu sunt acceptati sau iubiti si ajung sa se simta marginalizati. In anumite situatii de viata, oamenii ajung blocati in anumite comportamente disfunctionale si se confrunta chiar cu situatia de a nu isi intelege propriile stari sau reactii. Consecintele blocajelor de acest gen se reflecta atat asupra propriilor performante, cat si asupra calitatii relatiilor cu ceilalti.
- Nu pot depasi o trauma din trecut. Fie ca au pierdut pe cineva drag, fie ca au crescut intr-un mediu nefavorabil sau intr-o familie nefericita, fie ca au fost victimele divortului parintilor sau au fost abuzati emotional sau fizic, acestia isi traiesc prezentul prin oglinda traumelor trecutului.
Pentru oricare dintre situatiile de mai sus, se recomanda vizita la psiholog, iar atunci cand situatia o cere, urmarea unui program de psihoterapie. Psihoterapia este o forma de interventie ce are ca scop diminuarea sau eliminarea unor simptome, traume, conflicte probleme, prin activarea propriilor resurse blocate initial.
Psihoterapeut Andreas Hniatiuc