Ce semnificatie mai are bradul de Craciun pentru generatia tanara
0Obiceiul impodobirii bradului isi pierde din farmec pe an ce trece, in contextul in care parintii si tinerii din ziua de azi nu mai au rabdarea si obisnuinta de a petrece timp ca o familie.
De cand a fost folosit pentru prima oara pentru a marca Sarbatorile de iarna, in Letonia, in secolul al XV-lea, pomul impodobit a devenit unul dintre cele mai importante simboluri ale Craciunului. Pe vremuri, decorarea bradului era ceremonia care aduna laolalta familia, prilej pentru a impartasi emotii si a intari legaturile dintre copii si parinti. Semnificatia speciala a Sarbatorii care vesteste Nasterea Domnului si respectarea unor ritualuri, de la gustatul cozonacului framantat in casa pana la ascultatul sau inganatul colindelor isi pierd treptat din importanta, mai ales in mediul urban.
Astazi, in locul impodobirii pomului de iarna si mesei luate impreuna cu cei dragi, generatia tanara prefera sa petreaca in cluburi pana dimineata alaturi de prieteni, optiune devenita adevarata traditie pentru tot mai multi juniori, care aleg sa fredoneaze, mai degraba, versurile lui Connect-R si hiturile Innei pe 24 si pe 25 decembrie.Este si cazul lui Alex, un tanar de 28 de ani din Petrosani, care de ceva timp incoace a renuntat la brad sau sa petreaca Sarbatorile in familie. „Cred ca este o zi ca oricare alta. Nu simt ca trebuie sa serbez nimic sau sa-mi iau brad si am convingerea asta intiparita in minte de cand am plecat de acasa“, a explicat tanarul care, in prezent, lucreaza ca barman intr-o cafenea din Capitala.
Psihologul Ionut Ghiugan vede in aceasta lipsa de interes a generatiilor tinere pentru un obicei care reuneste familia „o adaptare la contextul social si cultural in care traim“, dar si dorinta de a satisface anumite nevoi specifice varstei. Pe de alta parte, atata vreme cat in societatea moderna se acorda din ce in ce mai putin timp unor ritualuri vitale pentru buna functionare a unei familii, cum este simplul gest de a lua masa impreuna la sfarsitul zilei sau in weekend, momentele speciale de peste an devin fortate pentru ca se pierde obisnuinta unor astfel de reuniuni.
Timp si emotie, adevaratele daruri.
Psihologul Ionut Ghiugan sustine ca Sarbatoarea Craciunului ar trebui sa scoata la suprafata, mai mult decat in alte momente din an, amintirile din copilarie pe care fiecare dintre noi le are sadite adanc in inima.
Traditiile sunt traite si intelese diferit in etapele dezvoltarii noastre, dar cel mai important lucru este ca tinerii sa cunoasca si sa inteleaga adevaratele valori si simboluri ale acestei Sarbatori
Iar lucrurile relevante, in opinia specialistului, se refera la oferirea unor cadouri infinit mai importante decat cele materiale
Cand tinerii sunt crescuti intr-un mediu familial si comunitar in care traditiile de iarna reprezinta un eveniment special, in mod sigur aceasta imagine se va pastra si va fi continuata in viata de adult. Perioada sarbatorilor de iarna este una deosebita prin prisma educatiei primite si a modelelor traditionale ale culturii, o perioada in care oamenii ofera cadouri, dar mai ales timp si emotie“, conchide Ionut Ghiugan.
Articol publicat în: www.adevarul.ro