Cum scapam de inhibitii, timiditate si de sensibilitatea exagerata la criticile celor din jur
0Inhibitia si sentimentele de inadecvare si hipersensibilitate la evaluarea negativa se instaleaza inca de la cele mai fragede varste si apar in anumite contexte nefaste. Cei cu o personalitatea evitanta ajung sa-si nege dorintele si sentimentele de afectiune si sa pastreze distanta fata de cei din jur pentru a se pune la adapost de experinte negative. Din fericire, increderea in propria persoana se poate redobandi. Manifestarea unor comportamente evitante poate avea loc inca din copilarie. Timiditatea, izolarea, frica de straini si de de tot ceea ce inseamna nou sunt primele semne care ar trebui sa dea de gandit. Fara ajutor, in timp, aceste comportamente ajung sa se fixeze in trasaturile de personalitate ale viitorului adult. Din acel moment, specialistii vorbesc despre tulburarea de personalitate evitanta.
Sensibilitate exagerata la evaluari negative
Inhibitia sociala si prezenta sentimentelor de insuficienta si hipersensibilitate la evaluari negative sunt principalele manifestari care caracterizezaza tulburarea de personalitate evitanta.
Cauzele sunt legate de situatii sau evenimente anterioare de relationare care au produs suferinta si durere. Urmare a acestor experiente negative, personalitatea evitanta a ajuns la concluzia ca mult mai bine este sa nege sentimentele de afectiune si sa pastreze distanta interpersonala, ceea ce o face sa fie perceputa de cei din jur, la o evaluare superficiala, drept retrasa, insensibila si indiferenta. In realitate, insa, personalitatea evitanta este marcata puternic de dorinta de atasament. Timiditatea, frica de respingere, prudenta excesiva ii fac pe cei cu astfel de tulburari sa nu mai fie ei insisi”, explica, pentru „Adevarul“, psihologul Ionut Ghiugan.
Una dintre trasaturile caracteristice ale tulburarii de personalitate anxioasa este evitarea sociala. Cei care sufera de o astfel de tulburare au o serie de convingeri gresite: se considera anormali, imposibil de iubit, diferiti de ceilalti si se evalueaza in plan social ca fiind necorespunzatoari si lipsiti de valoare. Din aceste motive, evita toate acele situatii sociale in care ceilalti ar putea sa-i descopere „cu adevarat”.
Teama de a fi respinsi
„Cei cu o personalitate evitanta pornesc de la premisa ca in relatiile interpersonale oamenii vor reactiona in aceeasi maniera negativa, in care au reactionat persoane importante din viata lor in experientele anterioare, avand o teama permanenta ca cei din jur ii vor respinge. O perspectiva dureroasa, intrucat persoana evitanta considera ca reactiile negative ale celorlalti sunt justificate”, mai spune psihologul. Pentru cei cu astfel de tulburari nici macar interactiunile sociale pozitive nu vor fi percepute ca atare: „Daca X sau Y tine la mine este doar pentru ca inca nu ma cunoaste si ar fi mai bine sa ma retrag inainte de a ma descoperi asa cum sunt eu de fapt”.
„Reactiile celorlalti sunt insa, de multe ori, interpretate gresit. Reactiile pozitive sau neutre sunt evaluate ca fiind negative pentru ca persoana evitanta se concentreaza asupra propriilor ganduri si sentimente negative mai mult decat asupra gesturilor celor cu care interactioneaza”, explica Ionut Ghiugan.
Gandirea autocritica mentine o persoana cu tulburare de personalitate evitanta intr-o stare continua de anxietate si tristete mai ales ca percepe convingerile negative ale celorlalti la adresa sa ca fiind conforme cu realitatea.
Retinere in relatiile intime
„ Din cauza temerii de a nu se face de ras, de a fi ridiculizata, personalitatea evitanta manifesta retinere in relatiile intime, iar cand se implica totusi intr-o relatie, adopta un comportamant defensiv pentru a evita confruntarile si pentru a mentine relatia functionala”, mai spune renumitul psiholog.
Cum se indeparteaza temerile legate de respingere
Evaluarea si diagnosticarea corecta a celor care sufera de astfel de tulburari sunt esentiale pentru rezolvarea problemelor. „Tulburarea de personalitate evitanta se trateaza cu psihoterapie, interventia fiind axata pe atingerea si inlaturarea temerilor legate de respingere si a fobiei sociale, pe dezvoltarea abilitatilor de relationare si incurajarea exprimarii opinilor si emotiilor”, explica psihologul Ionut Ghiugan.
Articol publicat în: www.adevarul.ro