Psihoterapie
0Psihoterapia este un concept care inca de la inceput a nascut multe controverse si confuzii adesea fiind vazuta ca fiind sinonima cu psihiatria sau cu psihologia generala si alaturata nefericit altor discipline mai mult sau mai putin stiintifice.
Psihoterapia sau cura prin dialog, este un domeniu interdisciplinar situat la granita dinte medicina si psihologie, reprezentand un ansablu de tehnici si metode specifice bazate pe dialog, comunicare si jocuri cu caracter specific, menite sa aduca in viata clientului schimbari de natura comportamentala, emotionala sau cognitiva.
Psihoterapia este acel proces prin intermediul careia o persoana reuseste sa constientizeze impasul in care se afla, isi activeaza resursele emotionale, cognitive si motivationale, gaseste solutii problemelor sau conflictelor cu care se confrunta si isi dezvolta un anumit tip de comportament adaptativ si performant.
Psihoterapia, dupa forma de desfasurare, poate fi clasificata in:
- Psihoterapie individuala, obiectul interventiei fiind individul ca si entitate
- Psihoterapie de grup, obiectul interventiei fiind individul, integrat intr-un grup
- Psihoterapia de familie sau cuplu, obiectul interventiei fiind grupul.
DE CE PSIHOTERAPIE?
In general, persoanele care apeleaza la psihoterapie se confrunta fie cu anumite probleme de natura emotionala, cognitiva sau comportamentala, fie sunt in cautarea anumitor intrebari referitoare la aspecte esentiale ale vietii. Majoritatea unor astfel de intrebari sunt declansate de anumite experiente dominante, in special cele cu caracter afectogen, carora subiectul in cauza nu stie cum sa li raporteze sau sa le faca fata. Interventia psihoterapeutica este demersul ideal pentru solutionarea unor astfel de situatii, conflicte sau probleme.
In cadrul procesului terapeutic, un rol esential il are relatia dintre terapeut si client. Valoarea si calitatea relatiei terapeutice asigura 50% din procentul de reusita al procesului, restul de 50% fiind dat de experienta terapeutului, de tehnicile sau metodele folosite, de gradul de complianta al clientului, de rezistenta si asteptarile acestuia.
Este foarte important ca relatia sa fie in totalitate autentica si conforma cu cadrul profesional in care se desfasoara procesul. In primele sedinte atat clientul, cat si terapeutul pun bazele relatiei. Fiind vorba de un proces profund si de durata, este esential ca relatia sa fie fundamentata dupa principii bine definite si care sa nu contravina cu sistemul de principii si valori al ambelor parti implicate.
Psihoterapeutul si clientul lucreaza impreuna pentru identificarea justa a problemelor cu care acesta din urma se confrunta si impreuna gasesc sau genereaza solutii.
Relatia terapeutica trebuie sa fie una bazata pe incredere si confidentialitate si poate dura de la cateva luni la cativa ani.
CUM ESTE ORGANIZATA O SEDINDA DE PSIHOTERAPIE?
Sedinta de terapie, indiferent de natura problemei clientului trebuie sa se desfasoare in cadrul unui cabinet de psihologie. Psihoterapeutul trebuie sa se procupe de confortul emotional al clientului, oferindu-i acestuia cadrul in care sa se simta securizat si valorizat.
In medie, durata unei sesiuni de psihoterapie individuala este in jur de 50-60 minute, recurenta acestora variind in functie de problema cu care vine clientul, de stadiul in care se afla procesul sau de o serie de alti factori subiectivi. Extinderea in timp a interventiei terapeutice varieaza de la o persoana la alta, de la un caz la altul si de la o problema la alta, in functie de obiectivele setate initial, dar indiferent de timpul alocat interventiei terapeutice, in urma acesteia, clientul trebuie sa dezvolte mecanisme de adaptare, solutionare si integrare a situatiilor noi, neprevazute sau problematice. De asemnea, durata interventiei varieaza si in functie de forma de terapie care ii este recomandata subiectului in cauza.
CARE ESTE DIFERENTA DINTRE PSIHOTERAPIE SI CONSILIERE PSIHOLOGICA?
De multe ori se creaza confuzie intre consilierea psihologica si psihoterapie. Diferenta dintre cele doua directii este data de tehnicile si metodele specifice, de extinderea in timp si de obiectivele setate.
Consilierea psihologica este un proces de durata relativ redusa, se adreseaza in special acelor persoane care se confrunta cu anumite intrebari, blocaje sau dificulti de adaptare la o sarcina, un obiectiv bine definit, in timp ce psihoterapia este un proces de durata medie sau lunga, care implica modificari de natura structurala in viata subiectului, pornind de la probleme personale care nu au fost solutionate la momentul oportun si care, sedimentate in timp, au cauzat aparitia unor comportamente disfunctionale.
CARE SUNT CELE MAI FRECVENTE FORME DE PSIHOTERAPIE?
In prezent exista multe curente terapeutice, printre cele mai frecvente, care si-au dovedit eficienta enumerandu-se:
- Psihoterapia psihanalitica
- Psihoterapia ericksoniana
- Psihoterapia cognitiv-comportamentala
- Psihoterapia transpersonala
- Psihoterapia experentiala
Telefon: 0735 193 439 / 0722 509 692 E-mail: contact@lapsiholog.com