Ejacularea precoce
0De ce se tem cel mai mult barbatii?
In viata sexuala a unui barbat, mai devreme sau mai tarziu, apare problema ejacularii precoce sau premature, aceasta fiind cea mai frecventa disfunctie a sexualitatii masculine.Barbatii care se confrunta cu aceasta conditie constata ca nu pot retine ejacularea suficient de mult timp pentru a-si satisface sexual partenera.
Ce este ejacularea precoce?
In cele mai multe cazuri, ejacularea precoce este o problema foarte importanta, atat pentru individ, cat si pentru relatia de cuplu. Atunci cand se manifesta frecvent si cu o anumita intensitate, aceasta aduce multa nefericire si frustrare, iar in cazurile severe, ameninta sau chiar distruge o relatie durabila.
Relatia de cuplu are de suferit, prin diminuarea activitatii sexuale, scaderea interesului fata de partener si fata de sex si scaderea increderii de sine. Barbatii se simt stanjeniti si rusinati si incep sa gandeasca ca daca nu pot satisface partenera, asa cum isi doreste ea, nu sunt suficienti de barbati, iar masculinitatea lor este pusa sub semnul intrebarii.
Care sunt cauzele ejacularii precoce?
1. Comportamentele sexuale invatate si experientele de la inceputul vietii sexuale: daca unui barbat i se critica obiceiul masturbarii, acesta va incerca sa se masturbeze cat mai rapid pentru a nu fi prins asupra faptului si a ajunge mai repede la orgasm. Daca in timpul primelor intalniri, actul sexual are loc sub presiune si barbatul se grabeste sa sa finalizeze, el invata sa ajunga la orgasm foarte repede. Daca un barbat a avut o experienta sexuala traumatizanta, in special la o varsta frageda, ar putea suferi de anxietate sexuala pe tot parcursul vietii sale. Experientele traumatizante pot varia de la cele minore, cum ar fi cele in care a fost suprins in timp ce se masturba, la cele grave, cum sunt abuzurile sexuale.
2. Cauzele de natura psihologica. Aceste sunt cele mai frecvente cauze, care determina si mentin aceasta problema:
Anxietatea de performanta. Cand un barbat la inceputul actului sexual, se gandeste ca ar putea avea performante reduse sau ca nu-si va satisface partenera, atunci va fi foarte difícil sa-si controleze ejacularea
Depresia. Cand un barbat este afectat de aceasta conditie se produc modificari nu doar in modul in care gandeste si percepe realitatea, ci si la nivelul de functionare a corpului. Sentimentele de esec emotional, tristete si depresie se pot transpune in simptome de oboseala, epuizare si letargie fizica. Daca un barbat sufera de depresie clinica, este important sa se cunoasca faptul ca unele medicamente, inclusiv antidepresivele, pot avea ca reactii adverse ejacularea prematura.
Conflictele emotionale intense. De exemplu, schimbarile care survin in plan psihologic si emotional o data cu asumarea unui nou rol: rolul de tata, sot, bunic.
Situatiile stresante de lunga durata. Stresul de la serviciu poate provoca si mentine ejacularea precoce. Oboseala, grijile, epuizarea, distrag atentia de la actul sexual si produc efecte negative in functionarea performanta a individului.
3. Problemele de relationare in cuplu
Lipsa comunicarii, puternice conflicte emotionale, reprosuri, resentimente, teama de intimitate, trairea unui sentiment acut ca partenerul nu te intelege, certuri sau o stare de neincredere datorata infidelitatii partenerului sunt factori importanti in aparitia ejacularii precoce.
Exista situatii in care ejacularea precoce a barbatului, coexista cu o problema sexuala a femeii. Lipsa de inters sexuala a femeii sau atitudinea ei negativa fata de sex, durerile in timpul actului sexual sau lipsa orgasmului, au ca efect mentinerea simptomului ejacularii precoce.
4. Ejacularea precoce datorata unor cauze medicale
Atunci cand dinamica vietii sexual se modifica, cand barbatul nu a avut astfel de probleme anterior, iar simptomul se mentine indiferent de partener si situatie, ejacularea precoce poate avea si cauze medicale. Acestea pot fi: infectiile tractului urinar, inflamatia prostate, diabetul, ateroscleroza, interventiile chirurgicale asupra rinichilor sau prostatei si asupra zonei pelviene in general, scleroza multipla, etc.
Sfatul psihologului:
Conform studiilor, peste 85% din cazurile de ejaculare precoce implica o componenta psihologica. Cand vorbim de ejacularea precoce, trebuie sa avem in vedere ca nu exista un singur factor, ci o combinatie de factori.
Anxietatea de performanta, comportamente repetitive, stresul, componenta emotionala intensa, determina si mentin aceasta tulburare.
Tratarea ejacularii precoce prin ignoranta nu face altceva decat sa adanceasca problema. Ejacularea precoce poate fi depasita. Psihoterapia individuala va ajuta sa depasiti aceasta situatie. Aceasta forma de interventie, va ofera un cadrul optim in care veti invata sa va relaxati, sa gestionati tensiuniile si conflictele inteioare.
Veti castiga astfel controlul asupra propriilor ganduri, emotii si in final asupra propriului corp. In situatia in care aceasta tulburare apare datorita unor probleme ale cuplului legate de anumite conflicte intre parteneri,psihoterapie de cuplu este necesara si benefica.