Fericirea in functie de IQ
0
Se spune ca esti cu atat mai nefericit cu cat ai un IQ mai mare. Teoria, doar partial valabila, este explicata si de faptul ca aceasta categorie de persoane s-a specializat mai mult pe dezvoltarea inteligentei generale si performantei profesionale decat pe antrenarea inteligentei emotionale. Mitul potrivit caruia ignoranta ar fi cea mai sigura cale catre fericire si reversul acestuia, potrivit caruia un IQ-ul ridicat te poate face mai degraba nefericit decat fericit, au in spate unele explicatii psihologice.
„Doar dezvoltarea aptitudinilor intelectuale nu reprezinta o premisa a fericirii viitorului adult. Un coeficient ridicat al inteligentei este un predictor al performantei academice si profesionale. Inteligenta generala se defineste prin capacitatea persoanei de a intelege corect si rapid un anumit context de viata, de a sesiza ceea ce este esential, de a rezolva situatii sau probleme noi, pe baza experientei acumulate anterior. Inteligenta generala este dublu conditionata, atat de zestrea ereditara dar si de formarea educationala in prima parte a vietii. Copilul poate achizitiona aptitudini in patru directii importante ale dezvoltarii: aptitudini fizice, intelectuale, emotionale (psihologice) si sociale. Doar dezvoltarea aptitudinilor intelectuale nu reprezinta o premisa a fericirii viitorului adult. Este important sa cunoastem faptul ca un copil inteligent cu un IQ mult peste medie intampina dificultati in relationarea sociala si in multe cazuri este izolat de ceilalti copii si etichetat ca un “ciudat” sau tocilar. Daca acesta nu reuseste sa dezvolte in paralel aptitudini sociale si psihologice (modul in care isi identifica emotiile si le exprima, etc.), progresul acestuia va fi limitat doar la nivel academic“, explica, pentru „Adevarul“, psihologul Ionut Ghiugan.
Fericirea – o functie ce tine de calitatea relatiilor pe care le stabilim. Inteligenta generala, fara o inteligenta emotionala, fara capacitatea de a recunoaste sentimentele noastre si ale altora, ne poate condamna la nefericire.
„Inteligenta generala ridicata nu este un predictor al fericirii. Oamenii inteligenti sunt statistic mult mai susceptibili de a fi deprimati. In principal acest aspect este explicat de faptul ca aceasta categorie de persoane s-au specializat doar in dezvoltarea inteligentei generale si performantei academice, in detrimentul antrenarii inteligentei emotionale si abilitatilor sociale“, explica Ionut Ghiugan.
Inteligenta emotionala este absolut necesara pentru a atinge fericirea, pentru ca ne ajuta sa ne gasim echilibrul, sa invatam sa ne simtim bine, sa-i intelegem pe ceilalti si sa ne facem intelesi.
„Dezvoltarea aptitudinilor psihologice si sociale reprezinta un predictor al fericirii. Fericirea este evaluata la nivel subiectiv ca o functie ce tine de calitatea relatiilor pe care le stabilim“, mai spune renumitul psiholog care arata ca relatiile pozitive, armonioase cu ceilalti oameni, mentin echilibrul interior si starea pozitiva a persoanei. „De asemenea, dezvoltarea emotionala si sociala contribuie semnificativ la cresterea capacitatii persoanei de a face fata situatiilor de risc sau stress intens, mai ales pe perioade lungi de timp“, mai spune Ionut Ghiugan.
Articol publicat în: www.adevarul.ro