Ce se intampla in mintea noastra atunci cand apare teama de a vorbi in public si fobia sociala. Explicatiile psihologilor pentru una dintre cele mai mari frici
0Frica de a vorbi in public este una dintre cele mai raspandite fobii si are la baza anxietatea. Cei care sufera de aceasta tulburare au automat ganduri negative inaintea discursurilor pe care urmeaza sa le sustina, de genul: „Ma voi face de rusine”, ”Voi fi criticat si respins”. Aceste ganduri activeaza in mod inconstient si involutar sistemul emotional al individului, care devine agitat in respectiva situatie sociala.
Paloare, transpiratie excesiva, si chiar atacuri de panica sunt principalele simptome in situatii sociale ale celui care sufera de teama vorbitului in public, o tulburare care-si are originea intr-o fobie frecvent intalnita.
“Teama de a vorbi in public isi are radacinile in fobia sociala. Fobia sociala este o tulburare des intalnita, una din opt persoane sufera la un moment dat in viata de aceasta fobie. De obicei, fobia sociala se instaleaza in adolescenta timpurie, dar sunt cazuri in are aceasta apare si mai tarziu. In cazul in care persoana nu cere ajutor, problemele legate de fobia sociala se pot agrava si persista pentru perioade lungi de timp”, explica, pentru Adevarul, psihologul Ionut Ghiugan.
Cauzele fobiei sociale. Exista cativa factori care contribuie la aparitia acestei fobii: factorii genetici, experiente anterioare de viata si lipsa abilitatilor sociale.
“Factorul genetic poate fi raspunzator de aparitia acestei tulburari. S-a observat ca persoanele cu fobie sociala de obicei au mai multe rude timide sau chiar diagnosticate cu fobie sociala. Experiente anterioare de viata isi spun si ele cuvantul. Multe persoane cu fobie sociala isi aduc aminte de situatii in care au fost umilite sau puse in situatii jenante. Asemenea experiente le-au determinat sa le fie teama de posibile intamplari similare. In scurt timp, incep sa evite aceste situatii sociale, ceea ce, ulterior, le va induce frica din ce in ce mai intensa. Responsabila de instalarea acestei fobii poate fi si lipsa abilitatilor sociale. Unele persoane cu fobie sociala nu au avut ocazia sa dobandeasca aceste abilitati. Respectivele neajunsuri le pot crea probleme in anumite situatii sociale. In alte cazuri insa, unii au abilitatile sociale necesare, insa devin tematori in momentul in care trebuie sa le foloseasca”, spune renumitul psiholog.
Anxietatea si supraincordarea dinaintea discursului duc, in cazul celor care sufera de o astfel de fobie la manifestari disfunctionale. Frica de evaluarile negative ale celorlalti poate fi atat de mare incat persoana poate manifesta episoade subite, neliniste, insotite de sentimentul de moarte iminenta si de simptome precum palpitatiile, senzatie de sufocare, dureri de cap etc. “Teama de a vorbi in public are la baza anxietatea de performanta. Persoana care sufera de aceasta frica intensa, parcurge aceleasi etape dezadaptative ca si in situatia altor fobii. Inaintea discursului devine foarte procupat de modul in care va fi evaluat de ceilalti, dezvoltand ganduri negative privind propria performanta. Aceste ganduri activeaza in mod inconstient si involutar sistemul emotional al individului, acesta manifesta neliniste, agitatie, voce nesigura, maini tremurande, iar in situatia de a vorbi in public, apar manifestarile fiziologice caracterisitice anxietatii, schimbarea culorii fetei, transpiratie, si in formele severe, chiar atacuri de panica.”
Evitarea transforma teama de a vorbi in public intr-o problema cronica. Cand vorbitul in public devine o adevarata incercare, care se incheie cu o problema de genul celor amintite mai sus, persoana cu o astfel de tulburare ajunge sa evite situatiile sociale, spunandu-si “mai bine stau in banca mea”. “Ultima etapa, cea care fixeaza frica, este evitarea. Persoana, in mod natural, are tendinta sa evite emotiile neplacute si destabilizatoare si astfel va urma un plan sistematic de evitare a situatilor anxiogene. Acest comportament de evitare transforma teama de a vorbi in public intr-o problema cronica si perturbatoare.”
Psihoterapia ajuta la tinerea fricii sub control.
“Psihoterapia ajuta persoana fobica sa controleze teama si sa depaseasca trairile afective asociate cu aceasta problema. Prezenta acestor emotii negative, nu face altceva decat sa intareasca si sa confirme existenta fobiei sociale, prin reactii de evitare, fuga sau chiar reactii agresive”, spune Ionut Ghiugan.
Psihoterapeutul va gasi cauzele anxietatii la discurs, va stabili de unde vine neincrederea vorbitorului in a avea o expunere inteligibila , ce anume provoaca emotiile negative de genul rusinii, frustrarii fricii si furiei asociate acestei fobii. “De asemenea, un rol important in depasirea acestei frici il reprezinta identificarea gandurilor negative privind evaluarea performantei si rezultatul obtinut. Majoritatea persoanelor au ganduri negative automatizate in legatura cu ceea ce urmeaza sa se intample in situatii sociale. Cele mai frecvente astfel de ganduri sunt: „Nu voi reusi sa gasesc o tema de conversatie, sau sa sustin o conversatie pe o tema interesanta.”, „Ma voi face de rusine.”, „Se va vedea ca imi este teama.”, “ Voi fi criticat si respins de ceilalti”. De asemenea, aceste persoane isi stabilesc standarde foarte ridicate, greu de atins, cum ar fi „Niciodata nu ar trebui sa-mi fie frica”, „Trebuie sa fiu inteligent si sa arat bine, ca sa fiu placut de ceilalti”. Deseori, persoanele cu aceasta teama au o imagine negativa de sine, considerandu-se „plicticosi”, „ciudati” sau „total diferiti de ceilalti”, mai spune cunoscutul specialist.
Articol publicat în: www.adevarul.ro