Ce spun desenele copiilor despre personalitatea lor si cand ar trebui sa ne ingrijoram
0
Prescolarii realizeaza desene ce transpun universul lor interior
Fiecare obiect sau persoana din preajma are, in mintea lor, anumite trasaturi reprezentative, pe care micutii se straduiesc sa le ilustreze cat mai clar in desenele pe care le realizeaza. Dar tot cu ajutorul desenelor ei exprima conflictele si problemele pe care le au. Tocmai din acest motiv, spun specialistii, trebuie acordata o atentie aparte acestor desene. Fiecare etapa a vietii are acumularile ei in sfera intelectuala, dar si o serie de conflicte si tensiuni aferente. Prima etapa, cea a copilariei, are nevoie de un mediu stabil de dezvoltare, pentru ca in acest interval se formeaza premisele viitorului. Sunt situatii in care, in lipsa acestei stabilitati, conflictele si tensiuniile prin care trec copiii ajung sa le creeze tulburari de adaptare. In aceste situatii, spun specialistii, micutii trebuie incurajati sa-si dezvaluie sentimentele intr-un context in care se pot exprima liber, iar desenul poate fi cea mai usoara si la indemana metoda.
„Prin desen, copiii reusesc sa proiecteze in exterior adevaratele sentimentele care le au pentru persoanele importante din viata lor. Desenand, copilul isi expune experientele prin care a trecut, dorintele si temerile. Limbajul culorilor, cel al liniilor si semnelor, toate pot deveni instrumente pretioase pentru intelegerea copiilor, pentru ca ofera informatii importante sub aspectul personalitatii, comportamentului, traumelor, conflictelor si bucuriile lor. Pana la 6-7 ani, desenele reprezinta trairile interioare ale copiii, fiindca in aceasta etapa ei nu incearca sa redea fotografic realitatea din jurul lor, ci deseneaza lumea asa cum o stiu ei”, explica, pentru Adevarul, psihologul Ionut Ghiugan.
Abundenta detaliilor, echilibrul compozitiei, apropierea mai mare sau mai mica de perfectiune indica nivelul de inteligenta al copilului si gradul de maturitate psihomotorie.
Ce spun detaliile desenelor ce reprezinta chipului uman. Modul de executate a detaliilor corporale spune cate ceva despre anumite tendinte ale copilului.
“Gura, spre exemplu, desenata deschisa, sugereaza o atitudine pasiv-receptiva a subiectului, dependenta orala. Cand sunt schitati si dintii, gura deschisa poate trada sau sugereaza o atitudine devoratoare si revendicativa. Parul desenat hasurat, dezordonat, abundent si innegrit indica preocupari sexuale si teama fata de acest aspect. Accentuarea in desen a urechilor poate sugera o stare de suspiciune fata de ceilalti sau sensibilitate la critici. Si desenarea bratelor vorbeste despre unele probleme. Omiterea mainilor tradeaza sentimente de neadaptare, iar desenarea unor degete ascutite, agresivitate”, explica psihologul Ionut Ghiugan.
Si alegerea culorilor poate fi interpretata. Albastrul indica o stare de calm, copilul poate fi evaluat ca usor adaptabil, verdele indica trairi intense, galbenul, sociabilitate, dar si dependenta. Culoarea violet tradeaza dificultati de adaptare, nelinistite si anxietate. Rosu sugereaza energie, dinamism, dar tradeaza si un un comportament agresiv. Si culoarea maro indica dificultati de adaptare, pe cand negrul tradeaza un copil contrariat si rebel. Folosirea curcubeului este specific copiilor comunicativi, echilibrati si sociabili, comunicativi. De asemenea, modalitatea de folosire a culorilor poate trada un copil introvertit, daca in desen sunt folosite doar doua sau trei culori, sau un copil extrovertit daca in desen se regasesc multe culori calde.
Familia, redata in desenele copiilor. Relatiile pe care copilul le are cu membrii familiei, felul in care micutul percepe relatiile dintre ceilalti membri ai familiei, dar si gradul in care este el afectat de aceste relatii se vad cel mai bine cand copiii sunt pusi sa ilustreze aceasta tema.
“Daca din desenul micutului lipseste unul dintre membrii familiei sau chiar mai multi, ori copilul nu se reprezinta pe el insusi, ar trebui sa dea de gandit parintilor. Cel mai frecvent intalnit este desenul in care lipsesc sora sau fratele aparut ulterior in sanul familiei. Cand copilul se deseneaza pe el pe intreaga plansa, avem de-a face cu o deschidere deosebita spre mediul inconjurator”, mai spune psihologul.
Casa si ferestrele, in desenul copilului. Desenul casei, locul in care cel mic se dezvolta si se simte protejat de pericolele mediului exterior, poate dezvalui cate ceva din personalitatea copilului si problemele copilului . Cand micutul deseneaza casa la o distanta mica, tradeaza o instabilitate emotionala si oarecare neincredere in propria persoana. Corect interpretate, detaliile casei desenate pot scoate la iveala unele dificultati ale copilului, ca in cazul lacatelor de la yala care indica existenta unor probleme de comunicare. Usa si geamurile larg deschise sunt dovada unei firi extrovertite, sociabile. Ferestrele inchise, in schimb sau, si mai rau, lipsa acestora indica nevoia de a se proteja de ochii lumii. Existenta cosului de fum indica faptul ca micutul este iubit in familie iar reprezentarea unei case cu doua usi poate arata ca cel mic percepe un conflict intre mama si tata sau sau intre membrii familiei, in general, spun specialistii.
Copacul din desene si nevoia copilului de dragoste si protectie. Testul arborelui poate lamuri asupra nevoii de iubire si securitate.
„Desenarea unor copaci foarte mari este semn al existentei unei hipersensibilitati , a unor tendinte de dominare, si a unor tendinte exhibitioniste dar si al unei incapacitati de aparare, in cazul fetelor. In schimb, desenarea unor arbori foarte mici poate trada complexe de inferioritate, inadaptare, introversiune si anxietate. Copacii uscati in desenele copiilor pot indica tulburari psihice – depresie, tendinte de suicid, nevroze, apatie, depresie, sentimente de inutilitate sau de vinovatie. Copacii desenati dintr-o linie continua indica atitudini ostile. Redarea unor coroane mari, largi, e semn al nevoii de competitie, de reusita, de dominare, nevoia de competitie, in timp ce ramurile cazute indica pierderea abilitatii de a face fata presiunilor mediului. Ramurile foarte mari denota o imaginatie bogata iar existenta prea multor ramuri in desen, o personalitate idealista. Cand coroana desenata este una armonioasa inseamna ca avem de-a face cu o structura flexibila, iar daca in desen ramurile sunt asemanatoare ca si structura, radacinilor ar putea fi semn al unei posibile psihoze. Atunci cand copilul deseneza copaci cu ramuri taiate poate ascunde sentimente traumatice, iar cand ramurile sunt desenate neglijent sau sunt omise putem avea de-a face cu un copil dezinteresat de relatiilor sociale. Ramurile ascutite semnaleaza si anumite tendinte de agresivitate”, explica renumitul psiholog.
In plus, daca micutul deseneaza o coroana accentuata in partea dreapta are, cel mai probabil o personalitate care amana sau evita emotiile. Coroana accentuata in partea stanga, in schimb, indica o personalitate indecisa si impulsiva . In desen, un copac al carui trunchi are baza lata indica inhibitie si dependenta materna, iar apelarea la linii discontinue este semn al impulsivitatii si nervozitatii, pe cand desenarea unui trunchi lung, cu o coroana mica poate indica infantilism sau retard.
“Orice element bizar sau chiar violent, precum extremitatile ascutite, ar trebui sa ridice parintilor semne de intrebare. Interpretarea desenului nu trebuie tratata superficial, ci dupa anumite criterii, de catre un specialist care in evaluarea copilului ia in considerare mai multi factori”, precizeaza Ionut Ghiugan.
Articol publicat în: www.adevarul.ro