De ce este pensia un capat de drum pentru romani?
0La 65 de ani, pensionarul roman paraseste locul de munca si se pregateste sa-si incheie socotelile cu viata. La aceeasi varsta, pentru alti europeni, in special din tarile occidentale, viata abia incepe. In Romania, exista 5,4 milioane de pensionari la ora actuala. Din numarul total al pensionarilor, 41% traiesc la limita saraciei, dupa cum arata un raport european din 2011. Chiar si asa, ramane un procent al populatiei care, odata iesita la pensie, se pregateste sa-si incheie socotelile cu viata, ca si cum nu a mai ramas nimic de facut.
Pensionarul roman, o specie aparte
Psihologul Ionut Ghiugan este de parere ca situatia pensionarilor romani este una aparte, care se diferentiaza clar de restul populatiei occidentale. „In mod firesc, pensionarea ar trebui privita ca o recompensa pentru munca si eforturile zilnice prestate timp de zeci de ani, ca o perioada de relaxare si reorientare spre confort si viata de familie. Pentru multi romani, insa, aceasta perspectiva continua sa ramana un vis frumos, realitatea cotidiana creionand un alt scenariu mult mai sumbru. Scaderea veniturilor familiei, perspectiva bolii sau a invaliditatii, lipsa accesului la un sistem functional de asistenta medicala, problemele financiare ale copiilor sau altor membrii ai familiei, restructurarea intregului regim de viata, activitate si relatii sociale, sunt cateva probleme majore pe care viitoarea pensionare le aduce in prim-plan”, spune psihologul.
Tocmai din aceste motive, pensionarea nu mai poate fi privita ca un nou inceput, ci ca o problema majora a varstei a treia.
„In concluzie, in conditiile unei societati incapabile sa asigure pentru aceasta categorie un minim de confort si protectie, principala preocupare a pensionarului roman este legata de supravietuire si mentinerea unui nivel de viata acceptabil”, explica Ionut Ghiugan.
Unii pot, dar nu vor
Dar ce se intampla cu restul pensionarilor, care poate si-ar permite o vacanta pe an sau pe care fii si nepotii ii pot rasfata, dar acestia refuza fara drept de veto. „Lipsa unei activitati constante si retragerea din plan social reprezinta cele mai mari provocari ale acestei varste. Daca pensionarii nu reusesc sa umple aceste goluri si sa se reorienteze spre alte proiecte in plan personal sau familial, echilibrul interior poate fi afectat si pot aparea dificultati importante in adaptarea la solicitarile varstei”, spune specialistul.
Tocmai de aceea, oamenii care se pregatesc de pensie nu trebuie sa priveasca aceasta perioada ca pe sfarsit, ci sa incerce sa mentina vii interesele din alte domenii. „Trebuie sa se bucure de o noua perspectiva asupra vietii, in care au timp sa ofere si sa primeasca atentie si afectiune din partea celor dragi”, explica acesta.
Si Marea Britanie se confrunta cu saracia in randul pensionarilor. Recent, „Daily Mail” publica un material potrivit caruia „peste 300.000 de britanici, cu varste de peste 70 de ani, nu pot renunta la munca, din cauza saraciei”. In acelasi timp, tot in Regatul Unit exista un alt fenomen printre oamenii de varsta a treia: divortul de argint. Ajunsi la varsta pensionarii, tot mai multe cupluri divorteaza, in ideea ca viata nu este nici pe departe terminata si pot incerca din nou sa-si gaseasca un partener pe masura. Problemele universale care lovesc cuplurile britanice exista cu siguranta si in cazul cuplurilor autohtone, dar poate fi observata aceasta tendinta si la noi? Oameni care sa-si traiasca viata si dupa ce societatea le da liber.
Condamnati la saracie
„Stim ca intr-o societate sanatoasa si prospera preocuparea pentru viitor (copii) si trecut (pensionari) reprezinta o politica normala ce asigura cresterea si dezvoltarea sociala. Lipsa posibilitatilor financiare pentru marea majoritate a pensionarilor din Romania face aproape imposibila discutia legata de calatorii, vacante exotice sau alte hobby-uri costisitoare. Atunci cand preocuparea pentru plata intretinerii, asigurarea medicamentelor indispensabile supravietuirii si a unei alimentatii corespunzatoare reprezinta dominata vietii cotidiene, preocuparea pentru lux sau alte activitati din aceasta categorie sunt nerealiste si lipsite de sens”, spune Ionut Ghiugan.
Cum vor arata viitorii pensionari? Daca regimul comunist poate fi considerat responsabil pentru mentalitatea prezenta si atitudinea asupra pensionarii, cum vor arata viitoarele generatii de pensionari, crescuti in libertate si capitalism?
„Situatia nu poate fi optimista, din cel putin doua perspective. O buna parte a populatiei adulte, mai ales cea din mediul rural, nu are un loc de munca stabil sau lucreaza la «negru». Viitorii pensionari ai Romaniei nu vor beneficia de pensie sau pensia pe care o vor primi va fi la o valoare foarte mica. Pe de alta parte, in prezent, multe familii din Romania traiesc avand ca singura sursa de venit pensia parintilor sau alocatiile sociale. Pierderea parintilor si, in mod indirect, a singurei surse de venit va constitui pentru multi romani o adevarata drama de viata”, conchide psihologul.
Articol publicat în: www.adevarul.ro